ПОЕМА ЗА БЪЛГАРИЯ
Някакви сцени в подсъзнанието, там... Над зъбери, потънали в мъглите на мълчанието. Какво се плиска в бездната на миналите векове? Какво ли във кръвта си носим, в гените си? Какви стенания, какви са тия бели кости?
*
Бавно отплува корабът на Врачанския балкан с високите си кули, с мачтите до небесата чак високи. И с тия ветрове като платната бели. И с мачтите си - пак, но в огнен кръст, повтаряйки шеметно кръста наш човешки.
*
Време, ти, прожекторен лъч... На сцената играем ролите си мимолетни, страдаме, изживяваме глупавите си игрички и решаваме загадки, от други преди нас решени. Време! Ти, око, което лекичко наблюдава, а нощта е клепачът над призрачни силуети, а утрото е солено-кристалната ти сълза.
*
Виждам множеството на народите, понесено по спиралата, която води нагоре. И там тебе те няма, народе мой.
*
И като обърне взор назад, какво ли вижда човекът делничен! Какво ли сам си пожелава за следващите времена... Запътил се към хляба и солта, той фараонска гробница не ще си съгради. Тъй мимолетно всичко негово е, че не можем иначе да си представим тоя скитник, освен като вечен пътник по тая земя.
*
Пристрастен съм към тебе, Тракийо, към тебе, майко, съм така привързан, така съм сраснал със пейзажа на Родопите, с Марица, с угарите, с лай на селски псета, с пътищата междуселски - кални, изкорубени, така привързан - дъх не мога да си взема.
*
И някой ден ще дойде да ме утешава един от тия, дето най-жестоко лъгал ни е и народа си е грабил. Ръце ще кършат слабите мъже. На двора, под дървото... А то самото клоните ще кърши като жена, застанала на възвишението нощем.
*
Небето от звезди ще е пъпчиво. От женихите ще ми опротивей Итака.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|