ЧЕТИРИ ПИСМА НА ЕДИН МЪЖ
Трето писмо
Лъчезар... Влезе в живота ти по своя воля, по свой план. Постепенно, ден след ден тоя приятен мъж завладява у теб територии, които досега са били твоята личва Сбобода и Избор. Сега не го забелязваш това, приемаш го за нещо нормално, но когато влюбеността ти почне да се накланя към любов, дали ще си очарована да се видиш с човек, който те е привързал на каишка за себе си, цепи минутата, когато си свободна далеч от погледа му, трескаво настоява за внимание, любимото му занимание състояние е да се горещи, да се заканва да подреди не само живота, но и мислите, чувствата ти, всичко твое, изобщо - държи се като господар на положението, в което зависиш изцяло от него?
Създаваш изкушаващи всяка жена митове: че печелел добре; че е любимец на децата ти и явно ще се грижи бащински за тях; че е верен именно понеже харесва не само формата на очите, нюанса и дължината на косите, гъвкавите извивки на тялото, но и душата ти; че е изключително откровен и прям, готов да рискува дори кариерата и живота си за теб; че има проекти да те устрои в престижна среда и кръжи като истински ангел хранител над теб...
Напомня ми един друг човек - Тишо, съпруга на сестра ти Нети. Точно такъв ли електронен калкулатор на приходи и ползи ти е необходим?! Пиле в златен кафез ли мечтаеш да си оттук-нататък?!
Но ти си свободен човек и съвсем не си наивна, въпреки че на моменти виждам колко доверчиво поверяваш личните си дела в ръцете на някого, когото познаваш едва от месец, две или три, при това едностранчиво - понеже се е напрягал да ти се хареса... Когато обаче те постигне докрай като цел, която си е поставил, когато се заточат делниците в дълга сива нишка, дали ще си доволна от себе си - окована от някой, който постоянно ти диша във врата, понеже е неспокоен, че не те заслужава, и по тая причина - изпълнен с подозрения спрямо теб?
А може би точно такъв ти е необходим, за да усетиш, че най-естественото състояние за човека е Свободата...?! Ще ти помогне да съсипеш всичко, което те е сдържало до тоя момент (понеже си силен характер), и ще се освобождаваш от него мъничко по мъничко... или с гръм и трясък?
Виждам как се отдалечаваш не само от мен, но и от всичките ни намерения да живеем по правилата. Мъчително се изживява първото предателство, после е лесно; не ми се и мисли за това, което провиждам като ужасна загуба за самия мен.
Следва
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|