Писано е през 1982 година, лятото или есента. Хич не ми беше розов животът тогава, но беше приятно да изпаднеш в тая лепкава сладостна тъга. Станка Димитрова го похвали в "Пловдив"-чето. То това е част от живота на цялото ни разхвърляно и провинциално пловдивско поколение, което пишеше по местните вестници и за радиото или ТВ-студиото тичаше, преметнало тежкия "UHER" през рамо по заводите или по прашните селски пътища, да запише гласа или лакърдиите на някой важен за нас човек (селянин или работник). И това бе в годините 1970-1980 с техните сънливи ранни утрини, когато се изправяхме пред автомата за кафе, несносни и объркани дали е още сън или работният ден започва.
ВЪЗРАСТ*
В един далечен дом сега ме няма. Простира мрежи паяк от тавана. Среднощен вятър духа неуморно в захлопнатия яростно прозорец. От жажда е пресъхнала чешмата. Не се здрависва с никого вратата. Навярно много рядко телефонът крещи като отчаян вик за помощ.
Обаче аз съм нейде надалече и тоя дом за мен е спомен вече. Уви, топи се той, изчезва в мене, тъй както преспа във кръвта ми стене с тревогите, с една любов щастлива, със младостта, която си отива, със двете дъщерички и мечето, със книгите, картините, кафето, със разговори късни до среднощем, които сякаш там отекват още...
Щом отпуската свърши, през септември, във оня дом ще вляза уморено. Часовникът отново ще затрака и мъртвото ще оживее някак...
Ала сега мен там съвсем ме няма! Къде е - питам - таз любов голяма? Приятели, къде ли сте се скрили? Къде ли са и щерките ми мили? Разхвърляно е всичко. Зей вратата - отишло си е хубавото лято...
--------
А боже мой, какво ли ще настане, щом някога завинаги си ида? Ще дойдат други хора - с други книги, с картини други и със други тайни.
tisss 
______________________ * От сб. "Сутрин рано" (1983).
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|