(ДАНКО)* (1.) Привет от студената земя на Добруджа
Благодаря за изпратените бр. 5 и 6 на вестник "Комсомолска искра". Радвам се, че си спомняш и за мен. И се радвам, че в работата си като журналист третираш нерешените проблеми на действителността, приемаш отговорността пред утрешните дейци на родната лирика (рубриката "АБВ").
Поддържам твоето становище, че едно от условията при провеждане на изпитите във вузовете трябва да бъде творческата интерпретация на изучавания материал. Харесва ми фразата "...на изпит човек се чувства като на зъболекарски стол".
Прав си, когато твърдиш, че нищо не е в състояние да попречи на истинския талант да се изяви. Според мен е нужно да бъдеш по-внимателен към момичетата и момчетата от АБВ. Тяхната психика все още не е укрепнала да може да приеме безпощадната ти оценка. Не знам дали в Пловдив има литкръжоци, но в тях човек може да се научи поне на елементарна техника.
При мен нещата се развиват нормално. На село - почти пасторална картина: старци, уморени хора, махленски истории, вечер в кръчмата витае духът на малката човешка радост. А иначе проблеми има, но такива, които не ме засягат - животни, тютюн, лично ползване и т.н. Често пътувам до Варна, Толбухин, Балчик, по-голямата част от времето си прекарвам там. Добре е, че все още се срещат добри момичета да ме приютяват.
Изпращам ти две стихотворения - "Риза за Христос" и "Морски кончета". Първото, ако сметнеш за необходимо, можеш да предложиш на редколегията на "Комсомолска искра", а второто предай на твоите буболечета**.
Ще чакам да ми пишеш и изпратиш някои от интересните броеве на вестника. Поздрави на Ася***! Бъди здрав и талантлив!
Село Гурково, 11 март 1981 година
Йордан Кръчмаров
(2.) Уважаеми Б...,****
С Вас не се познаваме, но покойният ни общ приятел Данчо Кръчмаров често ми е говорил за Вас, подари ми и първата Ви книга със стихове, която ми допадна.
Аз се занимавам с лит. критика и по молба на майката на Данчо леля Керанка обработвам неговия лит. архив, работя върху един по-обширен замисъл - искам да издам в пълен вид неговото творчество, а и - ако успея: да напиша една книга за Данчо. Затова Ви моля да ми пратите копия от неговите писма до Вас или да напишете свои спомени за него, нещо друго интересно и т.н. Ще се радвам, ако отговорите. Моят адрес е: Балчик, 9600, ул. "Н.Боев" № 2, ет. І - Константин Младенов, или на майка му: Гурково, Керанка Кръчмарова. Тъй като тя е решила да дари целия му архив на фонда "1300 години България", ще бъде добре, ако си направите копия за Вас на ксерокс, а изпратите в Гурково оригиналите. С поздрави и в очакване на лично запознанство и отговор:
Ваш К. Младенов
П.П.: Ще се интересуваме, и ако притежавате негови снимки - пратете копия!
Балчик, 28.VІІІ.1988 г.
____________________________________ * За човека и поета Йордан Кръчмаров по-нататък в тия записки ще стане дума по-подробно. Доколкото ми е известно, преди седем-осем години общината в Добрич бе учредила награда за поезия на негово име.
** Има предвид дъщерите ми Вера и Надя.
*** Бившата ми съпруга.
**** На това писмо от особен род егоизъм не отговорих и тоя показ тук е някакъв вид опит за извинение и компенсация към подателя му.
tisss
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|