"...Знаете ли, драги господине, Вие сте нихилист. Сега откривам това, четейки Вашата реплика. Нихилист сте, но не от типа на онзи наивен нихилизъм, не нихилизма от сорта, свеждащ се до онова "в нищо не вярвам", което е същност на глупаците. Вашият нихилизъм е изтънченият нихилизъм на интелектуалците, който може да се изрази така: "Вярвам в нищото"...
Не смятам, че различията в политическите и всякакви други пристрастия са нещо лошо, драги filopsy. И дебатът си има технология; ако нямаме различия, за какво да си говорим? Нали не предлагате да си кимаме вежливо като възпитани далекоизточни азиатци: "Yes, господине, yes!"...
Не мога да се видя отстрани, за да оспорвам хубавото Ви определение "нихилист"*, с всички допълнения и пояснения към тоя термин. На пространната Ви предишна реплика дълго обмислях какво да отговоря, но да го кажа тъй, че да не нараня самолюбието Ви. Очевидно не съм успял, пропуснал съм най-същественото. А то е - че обсъждаме общ проблем, който силно ни тревожи. Е, като разговаряме човешки, като същи българи, т.е. - защо като българи повече или по-малко да не се гневим! Не съм против и много по-сурови несъгласия, откъдето и да идат те - щом темата е "България".
Общо взето, времето е най-жестокият ни съдник. Радостен съм, че тук, в тоя форум на all.bg, с Вас, filopsy, имаме какво да си кажем, т.е. - изречено на жаргон: че ни пука за това, което се случва с отечеството, с народа, с българското общество, колкото и отвлечени да изглеждат тия понятия точно в хаоса, в който сме от Татовото "да се преустроим" до днешната "светла" перспектива да бъдем всмукани и обезличени като малоценна паплач, обслужваща добре подреденото общоевропейско общество на интелигентните хора.
Любопитен съм как ще продължим. Въобразявам си - наивно може би! - че не отвън, не от гениални лидери зависи дереджето ни, а от самочувствието ни на хора с достойнство и свои приоритети, със своя ум и своя труд, много труд, който ни предстои... Бъдете здрав! Щом спорим, явно не са толкова зле нещата. Непоправимо ще е, ако престанем да обсъждаме тия лични за всеки от нас работи.
Пловдив, tisss 
_________________________________________________________ * Нихилизъм (от лат. nihil "нищо") 1. ... 2. Отричане на всякакви принципи, възгледи, закони, морални норми; логически неоправдан скептицизъм, който отхвърля всичко съществуващо. Вж. Речник на чуждите думи в бълг. език, изд. 1978, с. 506!
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|