Цитат:
("Личности и корифеи") ЕКАРИСАЖЪТ Да, гледаме се и днес очи в очи със славния "демократически" Екарисаж, който се получи след Десети ноември (1989-та) и на политическата сцена изпъплаха Андрей Лукановци, Филип Димитровци, Жан Виденовци, Иван Костовци, Иван Татарчевци... О, как се вдигнаха боклуците от тинестото дъно, как шупнаха като "каймак" отгоре! Нека да се пъчат; нали знаем, че не са нищо повече от едни отрепки! Пък и сами няма как да ги спрем. Но си мисля, че имам известно право да те запитам, драги ми приятелю Матей: "Защо цапаш! Защо е тоя апломб на западняшко мекере, това пренебрежение към работата, която предстои на интелигенцията, към Голямото почистване от пошлостта, демагогията и родоотстъпничеството между нас?"
Странна компания си подредил, напълно безпринципно, ама карай. На човек му иде да си помисли, че наред с мръсници като Луканов (той не се появи след 10 ноември, той си беше и преди това, помниш ли портрета му сред членовете на Политбюро в коридора на училището?) и Виденов си сложил и исторически дейци, който промениха България ( като Филип Димитров и Иван Костов) просто защото ти плащат да мърсиш и тях. Но едва ли, те плащат на простака Слави да ги плюе, и знаеш ли какво, Слави с цялата си простотия стои по-високо от теб, защото той ги плюе за пари, а пък ти ги плюеш простонаивно, уж от убеждение, ей-така, за да пригласяш на Слави и на просташката преса. Ето затова така наречената българска интелигенция (мнозина от която се продават даже без пари, това е върхът!) се е дискедитирала до немай къде и затова никой не й обръща внимание. Но защо наричаш човека, постигнал успех на Запад, "западняшко мекере"? Нима е лошо българин да успее? Нима не трябва да разчупим най-сетне провинциалистката черупка и да станем неразделна част от широкия свят, в който да ни приемат като равни?! И за какви "родоотстъпници" става дума?! Какви са тези атавизми?! Не смяташ ли, че с подобни упадъчни прокомунистически и "атакистко-волен-сидеровски" настроения ти самият започваш да смърдиш подобно на онази зловонна смрад, която се стеле от Екарисажа?! Но Волен го прави за пари, а ти съвсем безплатно, ей така, от наивност, от глупост, кой тогава от двамцата ви стои по-високо?! Горко на народеца ни, щом като подобна интелигентска безвъзмездна продажност у нас минава за... "честност"
Редактирано от filopsy (02.09.2006 07:33)
|