Това послание, което тая сутрин откривам на e-mail си, е толкова жестоко и красиво, че реших да го пусна като предпоследен постинг в тоя сайт пред закриване. Цифрата 200, вече знам, е лимитът, за да не блокира нещо в системата, която поддържа all.bg, ако съм разбрал правилно. Имам, разбира се, моите си възражения по някои от тия в стил "сентенция" изречени твърдения, пък и категоричността леко ме хвърля в унес, но - както казват - и да не е самата Истина, поне е добре измислено! - та реших, че е добре да не го пазя само за себе си. Ето го това послание, което отваря хоризонти към нов дебат от тоя вид, за който настоява един от опонентите ми (filopsy) и - смятам, с основание. Нямам представа как е във форум "Философия", но виж, тук атмосферата може би е по-свежа, изчистена от сухарски чисто логически упражнения, тъй че ще се радвам, ако от това нещо по-долу излезе интересен опит да погледне всеки лично към себе си, особено преди да оценява това и онова около нас. Без да пропусна да напомня, че посланието все пак е отправено лично и вероятно има защо.
Пловдив, 3 септември 2006 година
tisss 
Драги ми, tisss Created: 02-Sep-2006 Искрените думи не са красиви. Красивите думи не са искрени Човек си, ако обичаш хората. Мъдър си, ако ги познаваш. Който е измислил кораба, е измислил и корабокрушението. Смисълът на живота придава онова което му липсва. Да осъзнаваш трудността, позволява да я избегнеш. Който изживява смъртта, се радва на дълъг живот. Щастието почива върху нещастието, нещастието тлее под щастието. Кой е наясно кога те са във възход? Благостта в словата поражда доверие. Благостта в мисленето ражда дълбочина. Благостта в даряването ражда любов. Ако някой те е оскърбил, не търси отмъщение. Седни на речния бряг и скоро ще видиш как трупът му се носи по водата. Разликата между красивото и грозното е дело на човешкото съзнание. Назовимата сила не е върховната сила. Да обичаш дава сила да бъдеш обичан, дава смелост Гениалност е да виждаш нещата още в зародиш. Когато хората започват да виждат красивото, тогава се появява и грозното.
|