(„Фалшивите пророци”) МИТЪТ „ХЕМИНГУЕЙ”
23.02.2000. Тая вечер по телевизията обявиха, че снощи починал Тончо Жечев, на 70 години, от остра сърдечна недостатъчност… Иво Карамански, Аркан, Стефан Савов, Тончо Жечев – какво става! - отиват си явни и не така явни „герои” на книгата „Лъв” (работно, временно заглавие на тая тук хронология, която сама се пише, или както рече веднъж омагьосана от отвъдното Re.: „Това, мили, не са твои неща, някой отгоре с твоя почерк ги пише до всички нас, включително и до теб самия”.
11.03.2000. Всъщност, дали ще се казва „Лъв” или ще носи заглавие „Младите хищници”, това си е книга за личното достойнство и за личното възприятие на света наоколо, за някакъв вид солипсизъм*, който в различна степен присъства у всекиго от нас. По-простичко изречено, цялата вселена е продукт на собствения ни усет, на личната ни история поне хилядолетие преди да се родим, откак съществува тая ос, която за всекиго от нас в тоя край на света е България.
...Симпатичен философ, роден в богаташки род в Линц, австрийски град по горното течение на Дунав, живял обаче предизвикателно отдалечил се от охолството и известността, умирайки на 62-годишна възраст от рак, поръчал на близките си: „Предайте им, че живях щастливо”. Позицията на тоя особняк Лудвиг Витгенщайн (1889-1951), не цялата, а част от есенцията в нея, ми се ще да спомена като подход към всичко описано дотук:
"Създаваме си образи от фактите. Аз мога да назова предметите. Аз мога да говоря за тях, но не мога да ги произнеса. Изреченото може да каже как е представено нещо, но не казва какво всъщност е представеното".
16.03.2000. Поскърцвайки в неудобно новичките си ботуши и чистичка военна униформа, членове на правения в тила боен вестник „Щурмовак” в австрийските планини през ранната пролет на 1945-та попадат на интелигентен мъж, който мълчаливо ги съзерцавал с вид на паднал от небето. Споменава го тоя факт (много ми е любопитно в каква връзка!) Лальо Маринов – Ламар... ако се не лъжа, нейде из героическата си автобиография. На тръгналите да освобождават света „от отровната му плесен” очевидно всичко им било ясно, особено какво става там, където свистят куршуми и се гърчат обезобразени тела. Тоя интелигент обаче изненадал нашите хора. Всъщност, какво знаем за европейците ние, дето се движим като настръхнала, креслива сган към техния подреден бит? Пък и какво ли знаят те за нас!?
31.03.2000. Дочитам репортажите на младия Хемингуей**. Тая книга лежи на нощното ми шкафче зад настолната лампа през всичките шест месеца, докато за втори път преписвах, т.е. редактирах повторно, шестгодишните си утринни записки. Държах я под око като добро питие, с което да си поддържам тонуса за работа (за писане), но рядко посягах към нея: просто приемах нещо запаметено от юношеските ми репортажи в „Комсомолска искра”, отпреди почти четирийсет години. И ето, като приключих редактирането на „Младите хищници”, над 400 страници плътен текст на разредка 1,5 – реших да я прочета плавно открай-докрай тая Хемингуеева публицистична проза. И се разочаровах – ама не от Хемингуей, от собственото си лековерие се разочаровах.
Да, на петдесет и две-три години, човек с изненада понякога преоткрива, че не е най-същественото какво толкова ти се е случило, а как случилото се е било преживяно от теб. Неща, които съсипват мигом едни, за други са печално всекидневие. За пръв път ми бе хрумнало, когато излязох от казармата, месец след като навърших двайсет години, и си мислех, че уж бях две години на най-доброто за войник място в поделението, и въпреки това фактът, че съм зад телени мрежи, ограничаван не от един, а от цели четири (или бяха пет) военни устава, приемах като лична трагедия.
Сега, от висотата на опита и самочувствието, което неминуемо човек натрупва, когато смята, че върши добре работата си, разбирам колко по-близък по манталитет ми е Захари Стоянов, писал едва ли не в бедствена оскъдица „Записките”, обикалял по едва зарасналите, още кървящи рани на собствената си младост и младостта на своята нация. По-близък ми е дребничкият, често бая стипчив, па и на моменти злостен медвенски овчар (с набитото око на израсъл из най-дълбоките низини и анонимност автор). По-близък ми е от широко прославения и възвеличаван приживе г-н Нобелов лауреат, любимец на т.нар. критически и писателски среди близо двуметров (190 см.) американец с осанка на католишки изповедник, колкото и да е ненавиждал лицемерието на католицизма.
Не бива да ги противопоставям. Харесвам и двамата. Привързаността ми обаче към Захари Стоянов иде от много по-дълбоко място. Едно зверче ме боцка отвътре с рогца, докато прехвърлям последните, писани вече от 45-50-годишния Ърнест Хемингуей, репортажи. Представям си го как разговаря край огъня с френските партизани, навлизащи все по-навътре в покрусената от немската окупация родина, и си мисля: Колко удобно е, дявол го взел, да шеташ около фронтовата линия, но винаги свободен в избора си къде, коя посока да поемеш, просто понеже Франция ти е любима, любим ти е Париж, ала не си французин, а пришелец; каквото и да сториш, това положение с нищо не може да се промени, да се пренебрегне и ти винаги ще си останеш чужденец, колкото и да обичаш френската култура и французите.
И съпоставям военния кореспондент янки*** , за чийто живот се тревожи самият генерал, командващ част от настъпателните операции… Съпоставям го тоя образ на великия писател и публицист с образа на моя баща редник – някакъв много светло русоляв и синеок българин от Харманли в окопа насред континента Европа, там нейде край величествено отминаващите като самото време на нашия живот води на реката Драва, и си казвам: "Кой от двамата все пак е по-велик? Как това да разбера, без да ги противопоставям?!" Понеже двамата, макар отдавна мъртви, живеят у мен като пример за достойнството и храбростта да се живее честно, с подобаваща трезва скромност, ала единият от тия двама именно в смирението си е велик.
БЕЛЕЖКА от днешния ден:
От тоя текст няколко абзаца съм ползвал по-късно да доразвия дадена теза. Поставени в ритъма на хронологията, тия откъси, дето се повтарят, придобиват тук по-обхватен, нескромно бих казал: панорамен - смисъл.
Пловдив, 9 октомври 2006 година
tisss  _______________________________________________________ * От лат. solus „единствен” и ipse „сам”. Краен субективизъм, който признава за единствена реалност личното аз на човека, цялата действителност смята като продукт на личното възприятие. Вж. Речник на чуждите думи, изд. 1978, с.692.
** „По телеграфа”, статии и кореспонденции от четири десетилетия, изд. 1986.
*** Което значи: от Съединените американски щати, от оная държава отвъд океана, която прати пари на Хитлер, прати самолети, камиони, оръдия и на Сталин, та взаимно двата световни копоя да се омаломощават в Европа, кръв и омраза да леят. Бел.м. – tisss.
|