Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1558768 - 18.12.2006 23:35

„...Полша е такава страна, в която един обущар от Познан, като чуе новината, че каноникът в Бялисток е станал прелат, ляга болен на легло за една седмица. (...) Обущарят става от леглото, изпълнен с ужас. Наистина каноникът е далеч, ала той е нарушил равновесието на едно цяло. Повишаването на духовника е намалило ограничения контингент от успехи(...). И това трябва да се знае, за да се разбере защо обущарят се е почувствал разтърсен в основата на своето битие...”*ПИАНОТО, СМЪРТТА, ПИСТОЛЕТЪТ22.02.2001. Направи добро, ако щеш да те намразят! Така е по нашенско. Чуден народ сме това българите. Re. извоюва, кажи-речи в буквалния смисъл, пиано за училището. Разчувствал се новият посланик на една далечна държава у нас и помага човекът със значителна (за нас!) сума за обзавеждане на Кабинет по пиано. Е, то стана причина неколцина между колегите, вместо да се порадват на придобивката, вместо да рекат на Re.: „Браво ме, момиче! Как ги правиш тия работи... Дай да ти стиснем ръката за упоритостта, за умението, за туй, че си хубав човек и не толкова за себе си го направи с много тичане, с много мерак”.

Но не! Госпожа една, ехидна, вирна главица като костенурка от корубата си: „Аз когото отпиша, значи отписвам го от раз и за мен вече е мъртъв!” Е, то се изрича по повод Re., демек – как е посмяла на баба костенурка път да мине. Баба костенурка не трае друг великодушен, с душа красива наоколо.

Пак за това пиано, понеже трябваше да се изплати, пък не беше още изплатено, един колега, мъж (той си знае поради каква причина, поради какви чувства и настроения) решава да направи жест: да плати от джоба си сума, колкото половин заплата даскалска. Тия пари откъде да ги отдели завалията! – правят взаимопомощна каса десетина учители, теглят чоп и не щеш ли, нему, на добрия човек се пада редът първи да ползва правото си да вземе сто и двайсет лева от събраните пари.

Спуска се като кукумявка връз мишле друга една кипра хубавица: „Ти луд ли си, бре? Ако теб тия сто и двайсет лева са ти артък (излишни), мен те са ми жизнено необходими. Няма да позволя. Отнюдь! Що за глупости!” ...И госпожа кукумявката героически настръхнала предотвратява въпросния „глупав”, според нея, жест: пари да се даряват за някакво си училищно пиано.

Значи, хайде сега, ний нямаме какво да ядем, тоя жестове ще ми прави! Предполагам, изтърчала е да си купи нови гащи с тая така окупирана сума госпожа кукумявката.

Отворя ли уста, доста леш ще се окаже, че шета из българското училище, е – да не се обидят, понеже са тънкообидни точно тоя сорт „хубави хора”, няма да им съобщавам имената. То и не само тия. Ако са само те, с мед да ги намажеш!

Трета една, кипра ненагледна, пък весело изрекла по повод новата придобивка, но то си е повече захапване на пор, ама захапване ей тъй, изотзад... Рекла таз веселуша: „Ами то не ни остава друго, ами да се наредим на просия пред знатните господа, че да устроим и ние школото! Добре, ама на нас не ни се удават тез мурафети”. Искала да рече: що да си плюем на фасона, като сме нравствени и не иде да се правим на хубавици от ония, дето клечат край магистралата някой да ги пожелае...

На четвърти и пети изведнъж им щукнало, че звуците на пианото им вредят на учебния процес, тръгнала някаква жалба, някакъв организиран протест, значи: „Това пиано, тоя кабинет по музика тук ли му е мястото!” Интересното е, че тоя вопъл, тоя запев иде откъм човек, който двайсетина години работи в стая, точно под която бръмчи и тресе аспирационната уредба на учебната дърводелска работилница.

Намерила любителката на тишина от що да страда! Не й пречат трясъците на вентилатора, дето бръмчи като самолет при излитане, ставало й лошо, вдигала кръвно от музиката на Бах, Бетховен и Шопен, която излиза изпод пръстчетата на осем-деветгодишните ученици по пиано.

* * *

Какъв народ сме, леле! Как пъргаво се спущаме да задушим хубавото, което между нас се ражда. Търчим да го окепазим, да го оклепаме с душевна смрад, с мръсотия, та да не рече някой отстрани нещо добро за нашего брата.

Пиша ги тия работи, за да се видим що за стока сме. Ала не искам да си вадим един-другиму очите, искам сами да се погледнем, да си кажем кривиците, па да се поправим, както казал Апостола Левски, и ако сме хора, дружно да продължим напред. Ако ли не, кучета ни яли! Ако сме си все същите завистливи и дребни душици, хак ни е калпавото дередже на българския учител.

Това е, което искам да кажа с болка на сърце, мили мои ненагледни и все страдащи и хленчещи госпожи и господа българи. Не се ли променим, не се ли вземем в ръце, това хленчене, това скърцане със зъби край няма... Защото учениците ни нас гледат, нас повтарят. Един подлец, една посредствена фигура води подире си тълпи невежествени и претенциозни бъдещи нещастници в собствения им имот, в собствения им живот.

Как трудно, как непосилно е да простим някому, че е нещо повече от нас! Жив ще го изядем, живота ще му отровим, та да разбере, че в България гений ако има, както твърди Елин Пелин, то ще е единствено Геният на завистта. От носа си по-далеч не виждаме сякаш. Не можем да спим спокойно; „как бе, джанъм, ако не си егоист, можеш да си щастлив???” Щом някой стори нещо за общото благо, той трябва да е непременно голям хитрец, голям лицемер... „А-а-ах – мислим си всинца, – омайва ни тоя с жест на великодушие уж, че да си оплете кошницата. Не може да е инак. Полза за себе си има хитрецът, иначе що ще се хаби, що ще се старае тъй в работата!”

Ей така, преди доста години, в далечната 1984-та интелигентна дама, лекар, патоанатом, ми постави чистосърдечно въпроса, който обсъждала с колегите си патоанатоми от пловдивската морга: „Не е възможно да наваляш така в уреждането на кварталното клубче за вечери на литературата, на шахмата, на художниците от рисувалното училище и за разни здравни беседи с родителите, ако не си тръгнал голяма печалба да гониш. Признай си, права ли съм? Никой не вярва, че човек у нас, в България, ще се блъска толкоз, за да са добре другите”.


23.02.2001. Посланието за твоята смърт е закодирано вече някъде в спомените ти, Жоро Бояджиев. Човек си тръгва от тоя свят по начин, който е само нему присъщ. Смъртта, баба Смърт, Оная с косата и с чипото носле иде към нас, сграбчва ни – и то е в същия стил, какъвто е стилът на човека. Ако е живял, хленчейки, свършва в собствените си фекалии; ако е размахвал гордо орлови крила, загива, летейки; ако е бил жива скука, дори тревата на гроба му е хилава; ако е бил страхливец, приключва като лалугер в дупката си.

Разсеяният загива разсеян. Представям си го как прекрачва в отвъдното, а роднините му с насълзени гласове реват: „Какво направи? Защо ни оставяш!” – пък той им махва с ръчица: нещо като „Сбогом! Сбогом!” – все едно заминава за Америка или Австралия, понеже не съзнава, че му свършва животът. Толкова е разсеян, милият!

Ей тоя, разсеяният, най ми е симпатичен.

* * *

Вчера си купих пистолет. Газов. Ама и той можел да трепе. Така пише по вестниците поне. Виждал съм различни пози на мъртъвци: сериозни; усмихващи се; гледащи изцъклено; кротичко задрямали; с изплезен език; с прехапан език и посинели устни...

То бе 17-годишно момче, обущата - на четири пръста от земята; дотам се превило дръвчето, на което се обесил, че приятелката му го зарязала. Висеше на градинарска тел сред тепето, току над нашата гимназия, под големия добре отоплен и озвучен с оркестър на живо ресторант „Бунарджика”. Беше краят на февруари и снежните преспи вече бяха прокъсани от зелена трева по припеците. Почувствал се излишен, глупчото, в преддверието на Пролетта. Обаче у мене тоя разочарован в любовта си самоубиец е къде-къде по-жив от стотици вонливи мъртъвци, които виждам как ядат, пият, разхождат новите си дрешки, кипрят ми се от телевизионния екран, говорейки важно-важно цинични вицове или вълшебни приказки за светлото ни бъдеще като народ.

Хей, миличък, какво направи! Биваше ли заради някаква си пикла да си тръгваш?

...Защо ми е патлак?! Защо, наистина! Нямам намерение никого да трепя. Даже... Не! То си е рефлекс, отвън дошъл. Известно чувство за стабилност в хаоса от крадци и изнасилвачи по улиците на нашия краен квартал. В блока, дето живея, почти няма семейство, което да е останало пожалено от набезите на „братовчедите”, както помежду си озадачени ги наричаме. Боже, опази българите, боже! Това си е необявена подла война с гражданина на Републиката.

Хайде сега. Не ща да ходя като жертва, като безобидно тревопасно между хищници. И как променя нещата, гледната точка една нищо и никаква чугунена „играчка”!

Не вярвам на държавата, която храня, поя, обличам с труда, с кръвта си, с целия си досегашен живот на кротък труженик. Не вярвам на тая подла държава. Вярвам на себе си – това е: „Спасяването на давещия се е в ръцете на самия давещ се!” Много прогресивен лозунг, няма що!

Колега, 24-25-годишна госпожица, възкликна, като видя картинката върху инструкцията под наслов „Пистолет газовый ИЖ-76”: „Я! Същият. И аз имам такъв”.

Народът „тайно и полека” почва да се въоръжава... Може пък това да е същинската демокрация, т.е. – вземаме нещата в свои ръце.

_____________________________________________________
* Казимеж Брандис, „Писма до госпожа Z.”, изд. 1980, с. 285. Бел.м., tisss.

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 12 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51955

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.067 seconds in which 0.001 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.