Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1564247 - 22.12.2006 02:44

("Човешки работи") НА КОГО ДА Е ВЯРНО МОМИЧЕТО? (1.)


На Ванчето, която нарече „писател” автора на настоящия текст20.03.2001. „Хората напускат стари обвързвания и влизат в нови само при сериозен обрат” и „Нищо не плаши така човека, както съприкосновението с непознатото. Човек иска да види какво посяга към него, иска да го разпознае или поне да определи мястото му”.*

Мечтата може да ни връхлети, да ни свари неподготвени, когато я усетим да се материализира пред възторжените ни очи. Колко пластове преобръща! Как неочаквано преживяното дотук става товар! Болка съпровожда това щастие. Твоите близки са дошли донякъде да те поизпратят и всеки от тях помахва с ръчица: „Сбогом! Сбогом!” Един подир друг те изостават назад в досегашното, и ако си млад, раздялата не ти нагарча, хоризонтът се раздипля, пронизват те тръпки, неусетени до тоя момент: животът те зове – ускорявай, ускорявай своя бяг, сърце! Дошъл е върховният миг да се отскубнеш от гравитацията на миналите дни; късай със старите стереотипи, ето – вече почваш да се изкачваш, по-скоро! - шансът те поема към по-висока орбита и ти постепенно свикваш с мисълта, че вече не си същият.

Това е толкоз човешко, толкова естествено – понеже авантюристичното начало генетично е заложено у всекиго от нас. Всичко се движи, всичко се променя; ние, до един, до последния човек, сме Търсачи на силни усещания... И у част от нас това трае цял живот. Макар че „втората половина от живота на човека е дълъг процес, в който той се отърсва от разни неща”, според Ф. Скот Фицджералд**. Фицджералд има предвид илюзиите, а аз не съм съгласен с него, защото да ги изгубя, да кажа „Край! Преставам да желая” – за мен значи да стана предател спрямо себе си.

Престане ли да мечтае, птицата вече не е птица; престане ли да мечтае, човекът престава да носи божественото в себе си. „Кой знае от каква дълбока самота е възникнала тази връзка”...** Понякога, заобиколени от приятели и любими, не съзнаваме колко самотни сме били всъщност. Едва новата връзка ни напомня за тая наша „дълбока самота” в привидната шарения от събития и близки, от радости на дребно.

Животът е процес. Нашите временни състояния на равновесие и строга вътрешна неподвижност в действителност са низ от трептящи, вибриращи състояния на привличане и отблъскване, едно динамично равновесие, което ни задържа в делничната земна суета.

Изпитваме центробежните ускорения най-силно в любовта. Любовта обновява, рушейки онова у нас, на което му липсва перспектива. Тя е висшата творческа сила, без нея едва ли си струва човек да предприема каквото и да е. Изправен пред изкушенията на шанса, на щастливото съчетание от обстоятелства и вътрешна предразположеност в определен период от своя живот, човекът е очарователен и страда именно изправен пред своя избор. Усетът ни подсказва, че ако е верен на своя стил, тоя човек, каквото и да избере, няма да сбърка.

Така преди време пишещият тия неща си наложи да пренебрегне любовта и след това петнайсет години носи последиците от тоя опит да подчини любовното чувство, да го омаломощи със слабите оръжия на волята си. Да забравим думичката „аз”, когато пристъпяме в омайния приказен свят на любовта, това може би е нужно; другото е тщеславие, самолюбие, нелюбов.


26.03.2001. Из книгата на Елиас Канети „Маси и власт”... "Сламки" за дообмисляне в друг контекст... Стр. 196 и нататък:

„Психологията на завладяването и поглъщането, както и на храненето като цяло (...). Ние никога не се замисляме върху многото загадъчни процеси, които протичат в нас (...). Доближаването на едно създание до друго (...) става по различни начини, всеки от които има своето особено традиционно значение, преди всичко дебненето на плячката: тя е подложена на преследване дълго преди да осъзнава нашето намерение.

Наблюдават я, следят я и я охраняват с чувство на одобрение и наслада; гледат я като все още жива плът, толкова силно и неумолимо преследвана като плът, че нищо не може да отклони човек от намерението му (...). През цялото време докато се върти около нея, той чувства колко много тя му принадлежи; от момента, когато съществува в представите му като плячка, тя вече е обсебена”.


Преди години eдна дама - К. Д., чиято майка бе израснала на същата уличка и по същото време с петимата харманлийски братя, особено с най-малкия от тях, с баща ми, бе определила така отношението ми към жената в любовната авантюра: „Имам чувството, че ходя боса по сочна зелена морава, а небето е бездънно високо и синьо, полъхва пролетен ветрец и там, горе нейде, кръжи детско хвърчило”. Тая жена изпитваше силно желание да се отскубне от плътните задиряния, от преследването по всички правила на ловното изкуство, което упражняваше върху нея типичен мъжкар – настойчив, строг, безапелационен.

Онова, което вероятно между тях двамата е почнало като мимолетно заиграване, като привличане мимолетно, неочаквано за нея се бе изродило в низ от претенции и забрани, наложени пряко волята й. „С Атанас се чувствам като принцеса, в чиято чест са построили разкошен мраморен замък и ми е отредено да живея сред царски удобства, облечена в царски одежди, с корона на главата, обслужвана от цяла свита придворни. Но зная, че замъкът е здраво охраняван, има дълбоки ровове около него, отредено ми е да живея в най-високата кула от злато и слонова кост, а ключът към тая кула той (въпросният Атанас - бел.м., Г.Б.) носи винаги у себе си... и просто няма излизане от тоя ад”.

В крайна сметка, мъжкарят, след като сам бе успял да се разведе с бившата си съпруга, която изоставил с единствената им дъщеря, 12-13-годишно девойче, принудил – много ми е странно как стават тия работи! – К. Д. да се разведе с мъжа си и после я направил своя съпруга, като поел, доколкото съм чул, грижа и за трите й деца.

Няколко години подир това седим пъстра компания в едно кафене и ми беше тъжно като страничен човек да виждам несполучливите опити на К. Д. да се похвали колко щастлива е в новия си брак. Имах усещането, че наблюдавам птица с прекършени крила, която прави опити да наподобява летене...

Какво правят от себе си! Можеш ли да изпитваш любов, ако ти отнемат свободата – дори в най-висша степен: свободата да се разделите?! Изкушава ги тялото и всичките старания се свеждат до амбицията да го подчинят и окупират завинаги; обаче и най-съвършеното тяло е само обвивка на божествения дух, частица от когото всеки носи дълбоко в същността си.

Врабчето в бедняшката си премяна ми е по-мило от славея, затворен в златна клетка – понеже то, врабчето (Едит Пиаф чувам с оня разтърсващ шансон, с рефрена „Rien du rien” или „No, monsieur, no!”), живее за себе си и със самото себе си, докато приклещеният сладкогласен славей очевидно служи само за удоволствие на оня, който разбира от лов и е тънък ценител на славееви песни.

„Често човек си служи с истинската дарба за преобразяване и се преоблича като животното, което преследва. Той съумява така добре да се престори, че животното му вярва. Този начин на дебнене може да се назове ласкателство. На животното се казва: „Аз съм също като тебе, аз приличам на тебе. Ти можеш да ме допуснеш близо до себе си”.

След промъкването и скока (...) следва първото докосване. Може би то предизвиква най-голям страх. Пръстите опипват онова, което скоро изцяло ще принадлежи на тялото. (...) Намерението на едното тяло по отношение на другото става конкретно от момента на докосването. (...) В този момент има нещо решаващо. Той съдържа и първичния ужас; ние мечтаем (?!? – бел.м., Г.Б.) за него; възпяваме го; нашият живот в цивилизацията не е нищо друго освен едно-единствено усилие да го избегнем. От съотношението на силите между докосващия и докоснатия зависи дали от този момент нататък съпротивата ще продължи, или ще се преустанови съвсем (...). Най-често той (докоснатият – бел.м., Г.Б.) се опитва да пази кожата; няма да предприеме нищо само срещу сила, която му се струва, че го превъзхожда. (...)

Следващата степен на приближаването е сграбчването (...). При хората ръката, която вече не пуска, е истинското олицетворение на силата. „Той го държи в ръцете си” – подобни изрази се срещат често и са добре познати във всички езици.”


Анализът на Елиас Канети се разпростира изобщо върху животинското в човешката ни природа. В крайна сметка авторът визира храненето, набавянето на плячка, задоволяването на първичен инстинкт, какъвто е гладът. Но какво ми пречи точно в тия философски разгъвки да не видя и част от механизма, който задействува у всеки пълноценен зрял човек (мъж или жена) един от най-силните ни нагони – сексуалния! Да, докато е в състояние, човекът ловува. И никак не е зле да си ловец.


(Два часа по-късно същия ден на март 2001-ва.) Препрочитам писаното тоя ден дотук, и за да не излезе, че нещо съм се прехвалил около драмата на К. Д., налага се да допълня:

Любовта винаги ме е сварвала неподготвен(Може би тъй е при повечето хора.), но за себе си едно съм забелязал – вървиш ли нехайно, тя пърха наоколо, каца ти по раменете, по дланите, гледа те доверчиво с леко разногледи от желание очи; решиш ли обаче уверено да посегнеш към нея, като си мериш предварително стъпките, ами тогава нищо не става: отлита, както е и дошла.

Странна птица, своенравна. Какво ли не измисля хитрецът да я изкуши, не му става играта. Защото даже и да се добере до мечтаното тяло, душата за кратко тържествува самодоволна от постигнатото, а после я сполетява такава печал!... Такава печал!!!

Дали Любов и Свобода не са синоними, или просто – двете крила, лявото и дясното – на божественото, на екстаза да се радваме на живота?!

Какво значи „вярност”! Не е ли верността окови за любовта? Преживях крака на собствените си илюзии за брачно съжителство. Колкото и да бе на моя страна, момичето, което само избра да ми бъде съпруга, изведнъж открило (по нейните думи): „В момента, в който ти се ожени за мен, престана да си ми проблем. Преди не можех да си представя живота без тебе; ето че почнах да мисля други неща”.

На кого да е вярно момичето? – на своя женски усет за бързо отлитащите мимолетни чувства, или на умозрителния образ на безвремието? Излиза, че любов се появява там, където има пречки: неизвестност, болка, притеснение, изпадане в състояния на самозабрава, луд копнеж за непостигнати далечни пространства, безсъние, бълнуване, висока температура, тръпки по тялото, тръпка в сърцето, а стомахът се свил на топка. Ужасно хубаво!

Следва

_________________________________________________
* Елиас Канети, „Маси и власт”, изд. 1996, съотв. с. и с.5.

** Френсис Скот Фицджералд, сб. „Диамант, голям колкото хотел „Риц”, изд. 1991, с. 118, вж. разказа „Три часа между два полета”.

*** Ф. Скот Фицджералд, цит.съч., с. 111 от разказа „Последната целувка”, Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 5 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51881

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.071 seconds in which 0.009 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.