Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1571282 - 29.12.2006 07:43

(„Човешки работи”) КРЕСЛЬОТО ЗАЩО КРЕЩИ


17.04.2001.
Част от съня ми от изтеклата нощ… В дома на семейство Петрови съм; двамата сме с Вера, голямата ми дъщеря – ама в съня ми тя е десетинагодишно дете. Петрович някъде по съседите се е запилял и жена му леля Рени (Райна) ме кани в кухнята (ама то не е тяхната кухничка): „Хайде, Жоро! Идвайте да хапнете. Той, Петьо, няма скоро да дойде”. Сядаме около масата, тя сипва супа, чак препълва порцелановите купички. Казвам: „Ще се разлее на покривката”, а тя: „Не се притеснявай, няма да се разлее”.

Ядохме ли? - май не ядохме. Прибираме се у дома с Верка. Лягам си, ама не е моята спалня, а друга стая. На разсъмване в просъница ми идва на ум: ама чакай, бе, нали леля Рени е умряла… В съседната стая спи дъщеря ми; чакам я да се събуди. Показвам й снимка на възрастната Райна Петрова: „Нали тая жена снощи ни слагаше да ядем?” „Да, същата” – казва Верка. „Че тая жена скоро почина – казвам, - как така!” И добавям на себе си: „Да, бе, изглежда има нещо вярно, като говорят, че мъртвите до деветия ли, до четиридесетия ли ден наобикалят дома, дето са живели.”

Преобръщам страниците на тоя дневник и какво виждам? – минали са малко повече от девет дни, откак леля Рени се е споминала. Чист човек беше; мъжът й е невротичен характер, изпълнен със съмнения към света, недоверчив; не го знам какво му е тия дни, откак тя се пренесе в отвъдното, ала споменът за кроткия й глас и слънчевото й присъствие у мен пари. Образът й в съзнанието ми се слива с образа на баба ми Вена (перущенлийката Невена), с Богородица, с нещо тъй човешки мило, едновременно взискателно, грижовно и нежно, както само жена може да бъде.

Благословени - вие, млади и стари момичета, които огрявате мъжкия ни умозрителен път в живота и превързвате раните ни с кротост!

* * *

Чаша чай или кафе, току-що запалената първа за деня цигара, тоя бележник – и вече съм щастлив. Това е монашеската ми килия, кабината ми на астронавт. Защото в тоя момент, когато пиша, вътрешното ми зрение търси присъщата за тоя свят хубост и уравновесеност в динамиката на ставащото. Обичам си приятелите. И… враговете – доколкото всеки среща неприятели, завистници, настръхнали, неприветливи и зли хора, и тях, мисля си, също ги обичам. Това не е толкоз проста обич; в нея са и моите несъгласия с тях, и моите възражения, и угрижеността, че така калпаво – едностранно и скучно, приемат живота.

Как лесно е да осъдиш, колко трудно е да разбереш защо човек се обръща с лошата си страна към тебе, и не толкова с думи – с неприязненото си излъчване те наранява!


18.04.2001. Въведението към книгата „Универсумът на свободата” от Ангел Грънчаров ми подсказва до каква степен е уязвимо самоуважението, достойнството на човек, изпълнен уж с добри намерения, ала служещ си с лош тон. Как да ме убеди тоя гръмогласен текст?! Няма начин!

Не мога да си позволя грубите, изречените на едро квалификации от страна на Ангел Грънчаров към когото и да било. Т.нар. „комунизъм” не бива така елементарно да се третира, понеже е явление твърде сложно и се нуждае от обективен поглед.

Преди време по подобен начин (като злощастния Грънчаров) агитпропчиците опровергаваха на едро християнската религия, Запада, т.нар. „капитализъм и империализъм”. Ако ще повтаряме стария стил, стария модел, лошо му се пише на тоя нашенец, размечтал се: като хвърли на бунището вчерашните си илюзии, бързичко да се освободи от тях.

Налепите от т.нар. „комунистически манталитет” личат точно в непремерените гръмки речи. Повече самообладание днес е нужно. Да си демократ, мисля си, най-малкото си длъжен да не затлачваш каналите за информация с ярост и предизвикателни подвиквания като селски грубиян. Доверявам се на уравновесеното зрение към каквото и да било. „Горещо сърце, но хладен разум!” – казал го е Феликс Дзерджински по не знам какъв повод, но е умно изречено. Руските чекисти* го имаха за девиз в подлата си дейност, но това не променя гадостта, дори и когато ни се представя в интелектуални одежди.

Как да продължа четенето на тая уж научна книга, която толкова зле започва! Ангел дали разбира, че сам си обезценява позицията, преди още да е съобщил уж важните неща, обект на философските му изследвания, леле!... Не мога да му помогна по друг начин, освен като му посоча, че лична работа е да облагороди и уравновеси стила си на изразяване. Такъв вид „крещене” е типично за стила на Карл Маркс, напомня фразичката на Владимир Илич Ленин (срещал съм я цитирана в списание "Огонек"), че интелигенцията трябвало от време на време да се бие по главата, да се мачка, да се мачка… за да се отнася с респект към властта.

Българите сме се наслушали на такъв род гневни назидания; толкова трудно ли е на "философа и психолога" Грънчаров да се изразява човешки?

По същия терк във вестничето "Арт-клуб" на Тодор Биков пишат Владимир Куцаров и още един грандоман, който по стил ми напомня Грънчаров - комунистът и в червата Лазар Мастагарков. За Куцаров и преподобния "философ и историк" Мастагарков бива, за Грънчаров – не! Нека Куцаров злобее; тия като него така най-добре опровергават своята нелепа назадничавост, заслепението си пред новото; представата за враг им е жизнено необходима; иначе висят в общественото пространство ненужни и нелепи, понеже нямат какво съществено да кажат.

Значи, доволен съм „куцаровци и мастагарковци” по нрав в присъщия си наплевателски стил да пишат – който има ум, ще види, че именно с това те (парадоксално, но…) работят за… демокрацията. Отвратен от тона, от стила им на общуване в общественото пространство, как да не изпиташ желание за спокоен дебат по обществените ни проблеми?!

Изобщо, кресльото е слаба ракия. За какъв дявол крещи, пули очи, изпъва жили, въси вежди, размахва юмруци! Силният човек не излиза така лесно от кожата си, не си скубе косите, не си посипва главата с пепел на площада… Изгубил любовта си към света, ставаш безпомощен и жалък. Имайте доверие в любовта. Любовта ще ни помогне всичко докрай да разберем: как си послужиха с нас, как ни омайваха с Марксовия манифест от 1848-ма не само нас, но и цвета на Европа, на човешкия род върху планетата в течение на сто и петдесет години.

Марксизмът, с особения си принос с вкус на щури компилации във философската наука, както и естественият му продължител – комунизмът и ленинизмът/сталинизмът, болшевишкият тип военен комунизъм… са всъщност огромна крепост, яко вкопана в съзнанието на няколко поколения мислещи хора и творци. Това е горчив, но необходим опит за човечеството. Силно искаме да се завърнем към добродетелите на християнската цивилизация, ала таз работа с припряност и нагли крясъци и ведра със словесна помия по стъгдите не става. Идва ми на помощ като илюстрация част от стихотворение на комуниста Георги Джагаров. Не ми бърка какъв по убеждение е авторът, щом съм открил нещо положително в неговото творение – такова е мнението ми по въпроса! Та ето какво пише Джагаров:

Трябва да сме умни, да сме умни!
Трябва над живота и смъртта
огънят на мисълта да лумне,
за да бъде по-добър света.
Трябва да сме умни, казвам, умни!
Трябва умно да горим, да спорим,
умно да мълчим и да говорим,
умно да живеем, да се борим,
умно с умни хора да дружим…


Големите поети понякога казват истини, които многократно ги надвишават като реални личности. Георги Джагаров беше комунист, талантът му обаче е по-велик от личните му драми и пристрастия. Харесвам тоя поет; за човека ми е криво. Преди години две писма му писах, не ми отговори... Да върви по дяволите, грандоманът му с грандоман!


19.04.2001. Наивник ли съм бил, че съм му писал? Впрочем, текстовете на писмата ми до Джагаров пазя, и нямам повод да се чувствам неудобно – писал съм ги до Поета, когото уважавам и досега, не до държавника-парвеню Георги Джагаров, присламчилия се към Тодор Живковата глутница, и той като Емилиян Станев – втори от трите-четирите Живкови куртизанки от ловната Татова дружина, иначе стойностни автори от комунистическата каменна ера.

У човека има различни пластове. На повърхността са ни суетите. До човека, чиято лапидарна лирика ми е харесвала, не е имало как да проникне радостта ми, че съм видял на светло първата ми стихосбирка. Правил съм го като жест към един от учителите ми в поетическото изкуство, а държавникът у него, тъпото сливенско парвеню у него е сметнало вероятно, рекло си е самоуверено, по селяндурски: аха-а, ето още едно парвеню, което се старае да се възползва от моята благосклонност, за да се устрои...

Чел съм и ужасно бездарни стихове, печатани в периодиката само понеже са стихове на Джагаров. Било ми е интересно как главозамайването може да подхлъзне дори и значителен автор, но това не ме разочарова от Поета, а от простосмъртния и греховен човек, който не всякога може да е на висотата на собственото си творческо начало.

Тъй че нямам угризения, дето съм се разминал с човека Георги Джагаров. Сторил съм каквото мога – да ме разбере; грандоманът у него ми е захлопнал вратата. По дяволите! Не съм толкоз упорит да отварям очите на слепци, колкото и величествено да изглеждат в общественото пространство. Пред съвестта си (пред Бога, ако щете) не деля хората на богати и бедни, властни и безвластни, славни и непрославени; друга ми е мярката: ако търсиш някого, ако се интересуваш от вниманието му, да е желание на сърцето, не на пресметливостта у теб.

Тълпи от предприемчиви, напористи и талантливи млади провинциалисти (Балзаков тип, какъвто в Париж е бил и самият Оноре дьо... със смешната си претенция да се прави на аристократ по рождение!), та тълпи от млади българчета провинциалисти и сега, както е било винаги, обсаждат това и онова столично светило. Можело е да бъда сред тая тълпа; когато ми предлагаше Негово величество Шансът обаче да се устроя в столицата, моят калугеровски и перущенски избор по генетични заложби бе да ида учител в Добруджа. Писнало ми бе точно от тая - снобската София, София на беснеещите сноби, където истинските софиянци се движат като бледи негативи сред напористата провинциалистка паплач, обладана от алчност и лакомия за слава.

Не съжалявам за избора „Добруджа”. Нямаше да срещна Данко, нямаше да се оженя, нямаше да ги има точно тия две мои златни дъщери. Изборът, който правим, не всякога се възприема като тест за достойнството ни – доколко сме свободни и свободолюбиви. Затова и така щастлив мога да съм – и не толкова с приказки, а в реалния си живот; нищо, че - случва се! - и да бъркам, да губя неведнъж. Но то е мой избор и мое вътрешно убеждение. Който веднъж само се е продавал, цял живот, мисля, носи гузността, неувереността си, върти се неспокоен и жалък пред себе си, старае се да изтрие спомена за самоунижението.

Нали затова точно възкачилите се, проникналите в сферите на слава, власт, богатство полудяват, стават невменяеми да се кичат с достойнства, които вече не им принадлежат.

Страничен човек, жена**, която не зная, казала мимоходом за мене: „Беден е. Много те обича, но е беден, мила моя”. Когато Re. ми го спомена, стана ми чоглаво – не бях оглеждал нещата си от тая страна. Наистина ли съм беден?!

* * *

Не щеме ний богатства,
не щеме ний пари,
а искаме свобода,
човешки правдини...***


– писал вдъхновено младичкият Стефан Стамболов; като се усетил властник, години по-късно... въртял далавера с недвижими общински имоти, а приятелите му вагабонти и съпартийци го тачели, че и на тях помагал да се облажат. Това е опакото лице на великия политик, може би най-великия, който Третата българска държава в тия сто и двайсет години е имала досега.

Ако е пропуснел да се обогати, като хайдук да се възползва, щели да го съжаляват... И това се случвало; случва се и ще продължава да се случва не само у нас, в сиромашка България. Съпругата му на премиер-министъра Стамболов, клюкарстват, му изневерявала с някакъв частен учител по френски. Романтична любов имала тая жена. Той пък, държавникът, лидерът на управляващата партия, от когото и сам княз Фердинанд Лисицата треперел, задирял невръстни девойчета... Извеждал ги с файтон из София, любел ги из храсталаците.

Пикантни историйки, няма що; не точно те ме интересуват; любопитно ми е как у един и същи човек дяволът и геният се състезават. Подозирам, не е бил щастлив Стамболов в брака си. Инак защо ще посяга към девствениците, склонни да му се подложат! Смъртта му е закономерен резултат, ужасен, отвратителен финал за силен бивш властник и слаб характер в личните си дела.

Като вълк живял, като вълк си излязъл от живота. Сега новите властници в Пловдив паметник пред Общината му вдигнаха, ала дали са наясно колко противоречива личност е? И коя част от Стамболов им се нрави – хайдукът и неморалният тип или далновидният строител на Нова България!

tisss

_________________________________________________________
* Названието „чекисти” иде от абревиатурата ЧК („че-ка”) за словосъчетанието от първите месеци след Октомврийския преврат (1917) в Русия „Чрезвычайная комиссия” (извънредна комисия).

** Майката на всеизвестния Жоро Торнев.

*** „Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова”, изд. 1989, с. 72. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 10 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51923

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.069 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.