Баба ми Ана, имаше не лоша библиотека, където се промъквах, като дете за да чета и ей ти вредата от това да четеш още от детски години...така на 16 г. четох Русо, кофти литература като за 16-годишна възраст - после случайно прочетох от незнаен автор книгата 'Съединени въпреки всичко' мелодраматична любовна история с добър край и с онези думи с ъ' накрая..онова'е'..кой не вземе да я издири таз книга пак, въпреки, че след смъртта на баба ми не зная къде изчезнаха книгите, а пропо - от нея имам подарък едно Четвъроевангелие, което има антикварна стойност, но което никога няма да продам по две причини : първата - емоционална втората - пак емоционална обич и вяра! важно е да ги имаш и съхраниш през времето.. видя ли какво стана сега, като се раздвижи въздуха, тъжно та чак смешно...толкова са предсказуеми хората...Уотсън, Уотсъъън...толкова са предсказуеми...та да си дойда на думата за литературата, като станах малко по голяма - ами минах после всичките френски автори, тежки ми бяха...после ли, ами после превеждах Байрон, не заради пари, о, не!, а защото исках да го прочета и нямаше от къде да го намеря издаден на български език и после какво ли не четох..Виан, Кафка, Мърдок, впрочем чел ли си "Черния принц" ма Айрис Мърдок - струва си, ако я прочетеш ще разбереш и защо се обличам в черно, а кат го пиша тук всички останали дублетни форми също ще разберат, пука ми, харесвам Фицджералд и не харесвам Хемингуей, и колко странно е, че са били толкова различни, а в един период от време са били приятели...Господи, колко много съм чела, да ме питаш защо...но продължавам значи, за да ти обясня, та четох, четох...докато стигнах до - до Майстора и Маргарита и се спрях да чета, бях си намерила Книгата!!..търсила съм си Книгата...така както Биляна си е търсила момчето (от онази песен за 'Биляна платно белеше') е, малко е неуместна аналогията, ама за друга ин дис момент не се сещам, а от 3 години и малко прописах отново след голямо прекъсване..о, не!, не участвам в конкурси и няма да издавам книга, но ме има, хе, има ме бре, преди 2 дни видях и си умрях от смях, има ме в една Антология и знаеш ли що ме има с 3 тъпи ученически стиха?, ми щото по тва време една светла личност си падаше по мен и ме уреди без да знам...гади ми се понякога от хората, мамка му, има ли нещо чисто на този свят бре, има ли нещо което да не се продава и купува, нещо ей така безкористно, а? има ли, има ли обич и вяра, има ли? питам и когато питам, си искам, искам си острова и да няма никой поне два дни, а иначе всичко друго е наред, включително и аз.  Честита и Нова! 2007 на всички които ще прочетат това - обич и вяра през времето на годините - защото :
Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.
Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, - щом любов нямам, нищо не съм.
И да раздам всичкия си имот, да предам и тялото си на изгаряне, - щом любов нямам, нищо ме не ползува.
Любовта е дълготърпелива, пълна с благост,
любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее,
не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина;
всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.
Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат.
Защото донейде знаем и донейде пророчествуваме; но, кога дойде съвършеното знание, тогава това "донейде" ще изчезне.
Когато бях младенец, като младенец говорех, като младенец мислех и като младенец разсъждавах; а като станах мъж, оставих младенческото.
Сега виждаме смътно като през огледало, а тогава - лице с лице; сега зная донейде, а тогава ще позная, както и бидох познат.
А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта.
Първо послание на св. ап. Павла до Коринтяни, 13. глава
--- ЧНГ ТИС! оставям ти го така нередактирано и писано на прима виста.. ако някой не може да понесе истината, нека го изтрие
-------------------- Libra
|