Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1586454 - 11.01.2007 07:00

И чашите бяха опразнени,
и бутилката - с гърло разбито,
и вратата беше заключена,
а леглото - широко открито.
И безбройни звезди от стъкло
ни предсказваха щастие в тая
като в приказка великолепна
отдавна неметена стая.
И аз бях мъртвопиян
и с бумтящо от радост сърце,
а ти беше пияна и жива,
и гола във мойте ръце...


Жак Превер, "Фиеста"*


(„Пшеничената нива”) МОМИЧЕТО, ЛЮБИМИЯТ И ХУДОЖНИКЪТ


27.05.2001.
Бил съм 5-6-годишен. Случвало се е, особено през зимата, по цели месеци да съм при баба и дядо, родителите на майка ми в Пазарджик. Там се научих да карам колело с един от дузината поръждавели стари велосипеди, останали от дядовия бизнес с двете колоездачни ателиета в Пазарджик и Перущица за велосипеди под наем. Имаше там, в махалата зад канала, на улица „Тунджа”, една Мария с психични отклонения, както се изразяват медиците. Не ходеше на училище, макар да е била - да е била към 12-13-годишна. Тая Мика, дете на болнави, доста бедни хора – направо старци, ни предизвикваше нас, момчурляците, като се премяташе, чекнеше и клечеше на поляната под оскъдното зимно слънце с главата надолу, а под запретнатите поли на силно захабеното й рокле виждахме посинели кльощави кълки и това, че е без гащи.

Събирахме се на рояк далеч от зорките очи на бабите, лелите и майките, за да я съзерцаваме Мика точно там, между краката... Иначе никой не искаше да играе с нея, че бе сополива и нечиста, остро вонеше на урина, а косите й – силно сплъстени, висяха на кичури. Суркаше подпетени огромни мъжки обуща на бос крак. Целият й неугледен вид отблъскваше, но възрастните от кумова срама й даваха комат хляб с парче сланина, поръсена с чубрица, и тя грабне комата, па му се радва, прегръща го, люлее го като бебче, целува го. По онова време съм бил злояд, та тая любов към хляба също ми се виждаше странна.

Да се показва тъй пред нас е било вероятно начин да предизвика внимание. Инак момиченцата с погнуса я избягваха, а ние, малките момченца по на 5-7 години, забили пръстче в нослето или засмукали палеца вместо биберон, примирахме от кеф. Това са ми били май първите уроци по секс...

Строго погледнато, какво друго преследва модата в облеклото на сексуално активната жена? Тия драперии, финтифлюшки, отворени деколтета, къси блузки, откриващи половината корем и кръст, или т.нар. минижупи, осигуряващи изглед към задните части на момичето, изобщо всички тез едва загатнати, полуоткрити или откровено разголени форми на женското тяло имат за цел изкушението в по-благовидни, приемливи норми, понякога и - направо шокиращо.

Приятел художник, завършил Великотърновския университет, разказваше преди години как в студентската му квартира нахълтала двойка влюбени негови колеги с мерака да ги нарисува с маслени бои. Пожелали с маслени бои да бъде увековечена връзката им точно в оня момент. Нарисувал ги в най-хубавите им дрехи за период от няколко сеанса, за около седмица време. Харесали се те, предложили да ги рисува и ей тъй, по-неглиже, по-разкрепостено. Нарисувал няколко платна. Свикнали да му позират, държали се все по-непринудено от сеанс на сеанс, докато един ден се появили с шише коняк, три кутии шоколадови бонбони и странното, според него, желание да ги изобрази голи.

Озадачен, но и притеснен, опитвал да отклони тая поръчка, но двамата, особено момичето, били все по-настойчиви. Е, съгласил се, докато междувременно тримата полека се подгрявали с коняка, а всъщност се напивали.

Подредил ги в живописна поза, която откровено да изразява колко се обичат и плътски се притежават един друг, и се изправил пред статива. Около час и половина – два ги рисувал. От време на време почивали, бъбрели си това-онова... той – облечен, те – голи-голенички, а момичето ставало все по-предизвикателно. Притискала се към своя любим, галела го, целувала го по корема, духала му в ушите, гъделичкала го по носа с щръкналите зърна на гърдите си.

„Работата съвсем загрубя – разказваше приятелят ми**. – Ами в един момент тя го докара дотам, че той й налетя да я люби...” „И ти?” – питам. „Досрамя ме – рече – и се скрих зад статива да не ги гледам.”

Може и да се заблуждавам, но ми се струва, че младата дама по тоя начин е посегнала да изкуши и втория мъж в тая екзотична компания. Сякаш му внушавала: "Ето, художнико, с какви неща бих могла и тебе да обдаря. Ето как става, виж как го правя”. Това е предизвикателство, изкушение, Евиният натиск е това, ала дали любовникът не е съзнавал за кого всъщност се разиграва шоуто под претекст уж, че дошли да бъде увековечена любовта им?

Сексуално зрялото момиче (младата жена) е силно именно в нюансите, в полутоновете, в двусмисленото, в не докрай изказаното, което винаги може да бъде тълкувано и в рамките на позволеното, макар всъщност да руши именно забраните, правилата. Гъвкаво като змиорка става то, тръгне ли да атакува набелязаната жертва. Ето разказа на една такава млада хищница.

Благовеста Д-ва решава да си върне своя някогашен любим. „Очите му все в другите мацета, не се обажда, не ме търси, наложи се да му дам урок, да го накарам да лудне от нерви” – тъй започна сама историята си. Накратко, поканила бившия любим да й гостува по много специален за нея повод, годишнина от запознанството им в леглото. Отделно поканила от София, без да обяснява защо, и най-добрия приятел на любимия. Накратко, организирала парти за трима, без мъжете да са наясно, че ще се видят за първи път от няколко години насам в нейния апартамент и каква изненада им е подготвила.

...Хапват, пийват, от магнетофона се леят мелодиите на отлетялата любов. Ту единият, ту другият от приятелите става да танцува с младата дама. А младата дама блести в хубостта си и такава една – дяволита, секси, вълнуваща. В разгара на купона, някъде след полунощ, тя изчезва за миг в съседната стая, съблича се, облича ефирна нощница, намята копринен пеньоар, връща се, демонстративно покачена на луксозни обувки с много високи токове, сяда върху коленете на приятеля на своя любим...

„Наложи ми се да правя любов с приятеля му, само да накарам моичкият да ме пожелае, да почне да ревнува. Е, преспах и с двамата, и неведнъж оная нощ, но моят глупак така ми се настърви оттогава, че си развалиха отношенията с оня другия.” „Е да – казвам, - но сега вече никога няма да поиска да се ожени за тебе.” „Тъй ли мислиш! – изгледа ме тържествуваща. – Виж! – Положи ръка с блестящ новичък пръстен с камея върху масата: – Това за нещо да ти говори?!” Годежен пръстен било.

Как да нарека това? Безскрупулно?!... Което е безскрупулно за мъжа, за жената е логично и се разбира от само себе си. Тя преследва по-далечна цел; ние я оценяваме обикновено за моментната ситуация; пропускаме че в преследване на стратегически желания тя е способна да прави тактически отклонения от нравствеността, без да е непременно безнравствена. Доверявам се повече на женския подход в човешките ни работи; тоя подход е присъщ изобщо на изкуството, което олицетворява живота, непресъхващата тръпка от любопитство, изкушение, и в крайна сметка – печал.

В романа на румънския писател Камил Петреску „Последната нощ на любовта, първата нощ на войната” (1930 г.)*** се съдържа горчива, но струва ми се не съвсем вярна констатация за женското предателство – или може би: за онова Шекспирово възклицание: „Непостоянство, твоето име е жена”. Героят на К. Петреску (1894-1957) - от името на румънския мобилизиран офицер Щефан Георгидиу, човек от румънския елит до Първата световна война, се води разказът - страда от изневерите на своята развратна съпруга. Дали героят на Петреску е проумял не знам, но една жена има точно толкова стойност за нас, колкото ние сами й определяме.

По-ясно романтично изречено: жената в живота на един истински мъж е много специален музикален инструмент; неопитното, грубото посегателство най-много да разруши вместо да извади хармонични съзвучия и дори оформена мелодия. Ако не ти е по мярката тоя фин начин да извличаш удоволствие и смисъл от факта, че си жив човек, потърси си чук и длето; скулпторът вае формите отвън, музиката пряко навлиза в сърцевината. Една любовна връзка обаче не може да се гради само върху едностранно излъчване; необходими са два енергийни източника, за да е здрава.

У нас се борят Дяволът и Религиозният човек.


30.05.2001. Катастрофирал край Бургас и загинал Жоро Слона****. Това става днес. Погребението – утре, на пловдивските централни гробища. Към средата на юни т.г. Г. Божилов би навършил 66 години. Отиде си още един от духовните талисмани на Пловдив – най-артистичният, най-непукистки изглеждащият и най-обичаният от моето поколение филибелии. Най-обикновен човек в бита си, в скромността, в отношението към приятели и случайни хора, и необикновен артист в сферата на художествената картина и експеримента с рисувателни техники.

Някой друг би могъл да разкаже много повече за тях двамата с актрисата Катя Паскалева. Кое освен любовта ги свързваше един с друг, дори след като се разделиха, какво сега ги свързва подир смъртта им в представата ни за значителните личности на днешна България...

tisss
__________________________________________________________
* Превод на Валери Петров.

** Пловдивският художник Александър Филев, мой съученик от някогашната пловдивска гимназия „Г. Димитров”.

*** Българско издание от 1975 г. в превод на Спаска Кануркова.

**** Живописецът и графикът Георги Божилов, един от т.нар. „Шестима големи” сред пловдивските художници (заедно с Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Христо Стефанов, Колю Витковски). Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 8 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 50092

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.067 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.