Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1588263 - 12.01.2007 06:30

(„Пшеничената нива”) ДОСТОЙНИ... ДОНОСНИЦИ (1.)


01.06.2001. Сред т.нар. ченгета, т.е. доносници, е и Доню Донев. Също – Стоян Каролев, университетският професор; Кръстю Петков – бившият шеф на КНСБ; Васил Станилов – основател и главен редактор на патетичното антикомунистическо вестниче "Про и Анти". Зная от 1990-та, че изявен милиционерски доносник е бил Борис Кюркчийски, човекът, който въведе Стефан Савов като председател на Демократическата партия във висшите сфери на властта. Божидар Димитров, директор на националния исторически музей, също бил човек на ДС...

За Кръстю Петков службите си били отбелязали, че не им вършел работа... Което открива тема за интересно размишление. Доню Донев доносничел за художествено-творческата интелигенция; ей тоя вероятно е типичният подлец... Симпатичен, речовит, остроумен чаровник, редактор на хумористичен вестник, талантлив анималист със световна известност и признание. И какво от това! – всичките му достойнства пак не го оневиняват. Псевдонимът му към доносите бил „Тошев”. Мило някак, понеже си то чета като "човек на бай Тошо"!


02.06.2001. По-малко противно е самото доносничество от опитите да бъде прикрита гузната душица. Няма кой по-добре от него да е наясно какви ги е вършил. И горкият опакова своята тайна като копринената буба, свира се вътре в себе си, никой няма достъп до неговата човечност, защото сам се е изолирал... Не, той ходи между нас, сладкодумен или авторитетно мълчалив е, върши услуги или е непоправим саможивец, всякакъв ни се представя, но това не е игра за пред приятели, а бягство... ала бягство не в отдалечеността, ами навътре в своята огромна срамна, унизителна тайна.

Преди големите „артисти”, за които знам или се досещам, пред очите ми са група образи на хора, общо взето, естествени, безобидни, по някаква си лична причина и заради лична изгода били членове на БКП, вирели нос и се гордеели някога с това членство и много неприятно изненадани, че обществото на масовия българин отпреди десетина години захвана да ги гледа с откровена неприязън. Не е странно, дето бързичко прекратиха членството си в БКП; странното настана, когато измежду тях се явиха най-злостните критици на „Партията-ръководителка”. Тия започнаха да се изживяват в ролята на първи демократи, най-гневни и речовити отрицатели на старото статукво и борци за нов ред.

Между тях неколцина ме сочеха с пръст, ехидничеха: „Ето, ти не беше ли комунист! Кой ще допусне да работиш в „Комсомолска искра”, ако не си бил комунистическо мекере!” „Да – казвам, - за мен това беше красива илюзия, не крия, че съм се чувствал дори повече от привързан към тая чудна мечта за свобода, братство, равенство; желал съм, работил съм искрено за нея и не отричам... но член на БКП така и не съм бил, не съм се устройвал лично”.

И се усмихват доволни: „Видяхте ли, призна си”, па сменят темата: за тях въпросът е приключен. Тия най-гръмко агитираха за СДС и обсъждаха най-страстно новите лица в управлението и политиката. Седя срещу трима такива приятели, казано без ирония – Коцето, Гошо Въргов, Митю Георгиев, чудя им се, че ги виждам така настъпателни, така уверени: „А бе, вие не бяхте ли доскоро и тримата с червени партийни билети!” „Е да, но вече не сме” – отговарят. И в това бързичко отричане съзирам колко неприятно им е, колко съжаляват, но то не е покайване. Както се вика, „преоблякъл се Илия, па се оказал пак в тия”... Истинското СДС!

А сега за големите паламуди.

Янко Дунев Янков, сега известен като Янко Янков, напоследък огласен като един от доносниците към VІ управление (най-опасното, т.нар. политическа полиция, комунистическото Гестапо в Т. Живкова България), същият Янко, който през пролетта на 1968-ма с мен не успя, но направи „информатори на ДС” поне трима-четирима от моите състуденти в Софийския университет. (за трима съм уверен: Филип Геров, Вачо Радулов, Димитър Шумналиев – и те направиха кариера от това доносничество). Та същият тоз Янко Дунев от митинга пред Народното събрание, покачен на стълбището пред парадния му вход в горещата пролет на 1990-та с микрофон в ръка клеймеше комунистите, протягаше като криле на стара гарга разперени длани към тълпата с предрезгавял глас: „Смъъърт! Смърт на комунизма! Долу ченгетата и комунистическите отрепки!” и тълпата отдолу еуфорично му отгласяше... После по телевизията въртяха филмов разказ за неговото героично и жестоко прекършено от комунистическата власт битие.

Величествена картина на народното невежество точно като за мен: да ме отрезви от представата, че народът всякога е наясно кои са му водачите и самият той какво точно иска.

Васил Станилов. О, какви гневни тиради за развенчаване на комунизма и комунистите в неговия вестник, трибуна на озлоблението и на неуравновесения лъжеполитически език! А то, оказа се, човекът бил смел доносник на ДС, и той - „светла личност”.

Стефан Савов, когото т.нар. „демократи” превърнаха в икона, в свещен образ на политическия лидер от средите на СДС и Демократическата партия на доносника Борис Кюркчийски. „Дон Корлеоне на българската демокрация”. И господин Савов разгласи сума ти легенди за своето мъченичество по Т. Живково време... за своята „вътрешна емиграция”(?!), за това как бил интерниран (представете си, точно той!) и турците му носили „екмек”, па сетне се оказа, че не е напускал София, следвал право в Софийския университет, без да пропусне семестър и изпитна сесия точно в годините, когато тая специалност бе много особена привилегия само за най-доверени кръгове в самата комунистическа върхушка.

Доню Донев, Чавдар Добрев, Александър Сталийски... Все професионалисти, все обаятелни личности, хора с високи титли в научните среди, все обаятелни личности, все добронамерени уж агитатори на демокрацията у нас... А то какво излиза! Излиза, че били хора от службите на ДС, и то от политическата репресивна централа. И тия личности не са възкачени случайно да оглавят вълната на всеобщото наше възмущение за золумите от близкото минало. Мисля си, това са манипулатори от екстра класа, не жертви, за каквито ни се представяха. Двуличието им е стил.

Жестокото е, че мнозина българи виждахме дълго време у тях новия морал, новото лице на България.

Принудени сме да минем и през тая кал, да изпием до дъно и тая смрадна истина. Моят оптимизъм ми нашепва, че това, което преживяхме, е безценен опит за цялата ни нация от унижавани, мизерно живеещи, но хора с лично достойнство, а не подлеци.

* * *

Бъбрим си на пейката пред блока аз, Веско Чаушев, Димитър Димзов, Монката Бочуков, Гошо Въргов. Обедно време, току съм приключил училище, седнах, колкото да изгоря една цигара, преди да се кача да се пъхна под душа, да си приготвя нещо за ядене. От лаф на лаф, па Гошо възкликва: „Що ги нападат тия хора, бе? Ами те са работили за нас, за България. Били са едни изпълнители, вършели са си съвестно работата. Те не са виновни, такива задачи са им поставяли: да следят за общественото мнение”.

Идва при нас и Панайот Зеков от осмия етаж на съседния вход, слуша какви ги реди Гошо, мълчи си. С изключение на Веско (алпинистът змс Веселин Чаушев, изкачвал няколко осемхилядника в Хималаите), останалите са все хора в пенсионна възраст, преживяващи някак с пенсийката, допълвана от работа тук и там „на парче”, най-често при частници новобогаташи, които могат да им бъдат внуци.

Казвам: „Гошо, представи си сега... Пием си с тебе ракията, имам те за приятел и се отпускам да говоря това-онова, както аз си ги разбирам нещата. Нещо особено не казвам, говоря същото, което всички си го мислим. Обаче... хайде де прадположим, че ти си ми се доверил! Пък аз съм информатор на ДК, нали така! Разделяме се като добри съседи и аз... какво правя, като се прибера! – сядам да опиша до съответния милиционерски началник какво си говорил, какъв враг на държавата си и прочие.

После на тебе ти се случват „некои неприятности”, защото там някъде, в управлението, на теб вече са ти вдигнали мерника, взели са ти мерките и предстои да ти ушият костюм точно какъвто най-малко очакваш, една хубава раирана затворническа пижама или мека ватенка и подплатени с вата работни панталони в някой симпатичен концлагер...

Е?! Какво ще речеш за моето мило приятелство, а? Това е добро според тебе, така ли. Доносникът не е виновен, понеже такваз му работата: гадна, но необходима, за да има ред в държавата. Лошото е обаче, драги, че ти гориш. Лошото е, че точно тебе аз не те виждам как ще се измъкнеш от пандиза при това положение. Значи, градя си аз кариерката на твой гръб, метнал съм те на кръста като умъртвена яребица, и даже се гордея – ти си моят ловен трофей, моето доказателство за вярна служба, моята тиха радост, че си върша съвестно работата. А ти, скъпи, гълташ вода, давиш се, и най-гадното! – и през ум не ти минава кой те топи, кой те прави по-черен от дявола, обрича жена ти на самота, децата ти на презрение, че баща им е политечески неблагонадежден, нещо повече - личен враг на цялото прогресивно човечество, начело с КПСС и БКП. И ти наричаш това нормално...!”


Гошо се запъва като магаре на лед, продължава да държи на своето по темата за доносниците. Знам го, че е добряк по душа, но не обича да отстъпва в спора, просто такъв му е нравът. Останалите обаче мълчаха. Май само Панайот се обади: „Хайде-хайде, ние ще оправим света!”

Следва

tisss

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 5 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51853

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.092 seconds in which 0.03 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.