Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1590218 - 13.01.2007 06:14

(„Пшеничената нива”) ДОСТОЙНИ... ДОНОСНИЦИ (2.)

Продължение от 02.06.


Спомням си времето, когато бях председател на кварталната ОФ-организация. Квартал "Димчо Дебелянов" имаше най-многолюдната ОФ-организация в Пловдив, избирателите по списък брояха над осем хиляди и четиристотин души, повечето пришълци от селата наоколо, пък и от цялата страна. Всяка седмица в партийната канцеларийка (2,5 на 2,5 метра) секретарят Димитър Стойков и партийното бюро на закрито заседание обсъждаха поредната информация за политическите настроения сред населението, пращаха се редовно някакви отчети, някакви таблици с данни до МВР и до по-горната партийна власт.

По статут би следвало освен подписа на партийния секретар на кварталната организация на БКП и моят подпис да се мъдри под тия „секретни сведения”. Нали бях фактически нещо като кмет, макар и без заплата, а ей тъй, на обществени начала.

„Другарите” обаче криеха от мене тия бумажки, въпреки че си пишеха като актив дейността, която развивах в кварталното „офе”. Не ми пукаше за тяхното недоверие и неприкрита подозрителност; за мен те бяха просто част от пейзажа - хора от моята черга, както се казва, само че с възможност да ми сервират някоя неприятна изненада. Най-баналното обвинение, което многократно съм чувал от същото това партийно бюро, което изглежда нищо друго и не вършеше освен да слухти и ниже доноси до властта, беше, че не следвам предписанията да се допитвам до Партията в тяхно лице, „не си сверявам часовника” – според клиширания израз от онова време, ами я карам ей тъй, на кестерме през просото.

По тая причина и откъм монолитната на пръв поглед групичка вечно намусени... или ако не намусени – някак странни с фалшивата си любезност грандоманстващи, чувах, че съм анархист, че пак съм я "подкарал по ръба", че "проявявам склонност да залитна", да им изкривя правата „Красная линия”. Тормозеха се, че клубчето живна и вече не е предишното скучно място, където сто и четиридесет тапицирани стола хващат паяжини и се покриват с тъничък слой прах, но пък са подредени в идеалната права и винаги могат да бъдат „обхванати”, т.е. описани безпроблемно в официалните сводки на официалните квартални доносници.

Много чудно ми беше, но имаше период, когато ме критикуваха на техните си закрити партийни събрания, където не бях допускан, че съм "иззел авторитета на партийния секретар др. Димитър Стойков".* В същото време двама или трима от това тайнствено бюро идваха „да топят” същия тоз партиен секретар, наричаха го с хубавата ароматна думичка „тунеядец” и подъл човек, дето само говори, а работа не върши. Даже касиерката им прелиташе да ми се жалва, кършейки пръсти и кривейки устничка като кокоше дупе, че ...се чувствала много сериозно и много лично притеснена от симпатиите на своя партиен квартален княз.

Всеки месец или през месец-два тук с помощта на приятели и познати уреждах изложби на картини, образователна лектория, турнир по шахмат, или сеанс на елитен шахматист, литературни четения, представяне на нова книга, нова грамофонна плоча или се водеше дискусия по това и онова – от плетки и манджи до възпитанието на децата и дежурните здравни беседи и лектории.

Покрай стените бяха подредени между стъклени плоскости ту графики на ученици от пловдивското училище за сценични кадри, ту рисунките на някой художник-самодеец (като милиционера Чавдар Дюлгеров, да речем). Още се подмятат из папките ми от онова време фотосите от изложбата на професионалния фотограф-художник Стефан Минков, щатен фотограф към областното бюро на БТА. В тоя квартален клуб на края на града моят приятел Минко Танев представи първата си стихосбирка "Участ" пред залата, където имаше и доста правостоящи покрай стените и на входа. И други - основно млади, току-що прохождащи поети и разказвачи тук се виждаха на живо със своите най-обикновени, но не по-малко взискателни читатели. Сред творците имаше както средношколци, така и хора, отдавна преминали средната си възраст, за които литературата, изобщо - изкуството, бе нещо велико и вълнуващо. В заличката имаше 140 стола, а за оформлението на сцената с моя съученик и приятел Сашо Филев една събота и неделя здравата се постарахме. Дотам бяхме запалени, че работихме цялата нощ да рисуваме и оцветяваме с четка, валяче и картонени шаблончета.

В следобедите и надвечер в делник, а в неделите до ранния следобед в кварталния клуб идваха да четат вестници, да поиграят шахмат и деца, и възрастни. Бях се обърнал на нещо като институция за жалби и оплаквания, версия на „Арменския поп”, както сам на себе си се подигравах. Около мене се въртеше групичка от пенсионирани, които у дома жена ми Ася пък на шега наричаше „старци-разбойници” (комедия с това име въртяха по кината). Кварталното „офе” за тия три-четири години подир уволнението ми от вестник „Комсомолска искра” с помощта на моите приятели от квартала, а и откъм артистичните среди на Пловдив се бе превърнало в типично възрожденско читалище със съответните активисти и млади интелигентни мъже и жени с най-разнообразни професии: от лекари и детски учителки до занаятчии, каруцари, рибари, свинегледачи или просто любопитни, както се казва „разтропани”, „окумуш хора”, т.е. хора амбициозни, мечтатели.

Кой знае какви нелепости са били пращани нагоре и за мене! Не бях член на БКП, от младежкия вестник ме бяха уволнили за критичен материал, където бях посочил шест ведомства** - причина за окаяното състояние на нашия работнически квартал на Пловдив, та нищо чудно именно чрез ОФ-ето да са ме държали под око, па и да са ме изпитвали що за гарга съм.

Изобщо, комунистическата партия, предполагам, е била структурирана чисто по военному, на „наши” и „ненаши”. Новите партии след Десети ноември продължават да възпроизвеждат това обграждане от обикновения човек, от обичайните човешки взаимоотношения: все нещо тайно варят и пекат зад дебели крепостни зидове. Ние пък, простосмъртните, свикнахме да си казваме: „Хайде-хайде, ние ли ще оправим света! Има си хора, назначени от Партията да мислят за тия работи. Ние сме от тез, дето изпълняваме, каквото ни наредят, каквото ни спуснат отгоре”.

Ега си посредствеността! Ега ти и тъпотията! Това предоверяване на „ония отгоре”, че те ще ни решат проблемите, е изворът на всичките ни беди като нация. Докато не се научим да се отнасяме като стопани към всичко в тая държава, не виждам кой ще спре подлеците и измамниците да се облагодетелстват на наш гръб.

* * *

Тия дни обявиха на висок глас: Христо Ботев е убит на Околчица от своите. Трима били съзаклятниците в оня трагичен момент, когато войводата отказвал да разпусне дружината, та всеки да се спасява както може; между тия трима е Никола Обретенов, синът на легендарната Баба Тонка от Русчук...

Напредък ли е да изживеем и тая новина със задна дата? Разбира се, че е напредък! Истината не дели хората на свои и чужди. Ореолът на Ботевите четници не виждам да помръква особено от тоя жалък факт; човешко е да пожелаеш живота пред героичната смърт. По-добре горчивата истина, отколкото красивата лъжа. Посягайки да убие жената и дечицата си, Кочо Честименски е много по-велик от фанатичния гениален Ботйов. Кочо не е имал изход; Ботев все пак е имал известен шанс да се спаси.

Не обичам самонадеяните грандомански показни жестове, дори когато целта е да се даде пример на поколенията след нас. Свободата е част от живота, не част от Смъртта.

Разгорещен, потен, настръхнал... един наивен български Дон Кихот... А окървавените четници на Околчица са се молели поне да не пропуснат възможността някой ден да разказват за неговата саможертва и героизъм. Лесно е сега да ги съди, който пожелае, ала тях по ги разбирам.

Нещо подобно са сторили и клетниците, предпочели да сменят човеколюбивата си християнска вяра с исляма, но да се съхранят като продължители на българския род в разгара на мюсюлманските показни кланета и палежи из Родопите, описани в романа "Време разделно" на Антон Дончев.

Дори да умирам,
живота със грубите лапи чилични
аз пак ще обичам!
– пише Никола Вапцаров.

Колко ли са били разгневени, та са му теглили куршума! В оня миг вероятно той пък се е чувствал като сам Господ Бог – властен да предреши участта им. И логично сами са го катурнали тоя „бог” от върха, за да му градят после пиедестал и храмове из цялата българска земя. Диалектика!!!

tisss

____________________________________________________
* "Стойков работа не върши, идете при Бояджиев!" - прелиташе над опашки и сред сутрешната навалица на автобусната спирка закъм центъра и индустриалната зона на Пловдив; това бе станало летяща фразичка, която хич не ме кефеше, понеже зарад хорските дертове кажи-речи само дето не спях в мънзърката като кибритена кутия канцеларийка на ОФ-ето. Щом чак кумата ни Меди Аврамова ми рече в очите ей таз лакърдия: "А бе, Путьо Маринкин, и аз да ти бях жена, и аз щях да ти изневерявам, що не си пренесеш леглото в онуй твойто офе!"...

** Начело с Окръжно управление на МВР... И сега, като си го помисля, се чудя не е ли имало кой да ме предупреди, че Дявола не се бъзика под опашката. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 49675

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.071 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.