Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1591254 - 14.01.2007 07:45

(„Пшеничената нива”) ЕВГЕНИЙ, ЕДГАР ЛОРЪНС И ГАЛЕН ГАНЕВ03.06.2001. Емил Калъчев в романа си „Дочакай деня” коментира героя си Желяз, попаднал в подобна ситуация (финала на предишната тема): „Този обезумял човек, дето се бунтува срещу чуждата воля, иска да командва, да принуждава да му служат. Навираше се в чуждия живот, стягаше го в примка и го повличаше накъдето пожелае”.*

Палийски, литературният герой, организатор на антикомунистическата непохватна селска самозащита от колективизацията през 1948-52-ра у нас, няма друго общо с войводата Ботйов освен точно тая страст да управлява чуждата воля, чужди съдби. Но не е ли това посегателство основа и цел на всяка агитация, на всяка откровена манипулация?

Особено изправен очи в очи срещу смъртта, човек е най-силно в правото си да извърши сам своя избор. Вперени в героичното, не съзнаваме ужасяващата му кърваво-сенчеста страна. И въобще не съм навлизал в тоя механизъм за изземване на воля, който съзирам у Георги Бенковски, например, подпалил земята под нозете на Средногорието и хукнал после да си спасява кожата. Подобни ситуации изобилстват не само в българската история...

Повод за размишления в такава насока дава и статията за младия син на даскал Ботю Петков от историка Божидар Димитров във вестник „Труд” от 2 юни 2001 година (стр. 14). По-вероятно е Ботев да е убит от своите четници, макар историкът да оспорва тая версия... Логически: в критична ситуация изкушените от една красива мечта, изправени пред крах, да се обърнат рязко против обожаваните дотогава свои вдъхновители и героични водачи. В разгромния край на Априлското въстание от 1876-та селяни от не едно място пребивали до смърт водачите си и ги замъквали с потрошени кости по конаците да доказват смирение пред Османската империя.

Това какво е! Много лесно е да ги възненавиди именно г-жа Франческа, фукльото грандоман. Представят Историята като произведение на ювелирното изкуство, като мил поучителен разказ, където винаги Доброто побеждава, „нашите” са най-готини: едни такива лъскавки, в чистички и колосани народни носии, добри-и-ички, изпълнени с възвишената идея как само по-славно и поучително да умрат за Отечеството.

Ай сиктир! От непригладената тенденциозно История на Априлското въстание и Гибелта на Ботевата чета кръв капе, вони остро на барут и сяра, а между кориците й розовеят не купешки каранфили и бели маргаритки, а разплискани мозъци и обезобразени тела.


Страхотно разминаване между законите на живота и умозрителните абстрактни идеи за хармония! Как ще постигнеш щастие, пренебрегвайки диалога между различни позиции? Иисус преобръща издъно властта на могъщата Римска империя, без с нито един жест да се опълчва насрещу й. Това е най-велик урок, който човечеството все още не успява да усвои. Отключват хаоса... в името на някаква нова уравновесеност! Как може да се сполучи по тоя начин?!

Нетърпението, дивата припряност води до насилия и загуба на влияние в сферата на нравствеността. Живият живот, естествено наложилите се правила на живеене създават фино балансирана система от взаимозависимости в обществото. Задава се булдозер: бръмчи, пуши, рови, издълбава ями там, дето е никнела моравата... Минават години и тревата пак никне; пред небесата тревата е много по-силна от грохота на желязото.

Виждат у Левски преди всичко революционера, а той е всъщност български вариант на християнски апостол в условията на ислямския деспотизъм. Затова никой от нашите герои не му прилича по скромност, което ще рече: по нравствено великолепие.


04.06.2001. Вчера. Току сме седнали с Емил** „на коневръзите” или „на ивицата Газа”*** срещу Висшия селскостопански институт. Запалил съм цигара, кафенцето – каймаклия, горещо и ароматно, въздухът – свеж, наситен с утринна прохлада... И край масичката ни величествено като презокеански лайнер преминава Евгений Тодоров****. Отбелязвам тоя исторически факт: „Видя ли Евгени Тодоров? Току-що мина, направи се, че не ни познава”, а Емил: „Що бе, можех да го препъна... да дойде на нашата маса!” „Остави го – казвам, - да пътува!... За какъв дявол ни е!”

Евгений (предполагам „й” после си го е добавил, след като се е усетил велик и талантлив; в студентските години съм чел негови къси и доста посредствени текстове, подписани с „Евгени Тодоров”), та Евгени някога, още в младежките си години, правеше впечатление на добре отгледана и добре възпитана личност, която си е поставила висока цел в живота, и това нещо се виждаше с невъоръжено око поне от стотина метра разстояние. Мисля, че мерак му беше да стане поне българския Федерико Фелини. По тая причина посещаваше факултативния курс по киносценаристика на преподавателя Васил Кацев; спомням се, че на тия сбирки сме обсъждали негово (на Евгени) 2-3 минутно филмче, заснето с 8-милиметрова любителска кинокамерка „Made in USSR”.

Сюжетът на тая ярка творба представяше мъж (самият Евгени), който мие трабантче с гъба, напоена със сапунена пяна, после с гюдерия... и дотам се увлича, че започва да целува излъскания картон, любовно и сексуално привлечен.

Накратко, то бе артилерийски залп срещу „еснафа” – идейка, удобна, изключително модерна сред амбициозните млади автори. Сред пловдивските поети мои връстници, например, начело с госпожа Франческа, неколцина покрай таз борба с еснафа се прочуха и не са се отървали и досега от грандоманския апломб, който ги тресе именно от ония славни времена, когато подир борбата с империализма и апологията на Новия човек (комуниста естествено!), борбата с еснафа се вихреше с жар, пъчене и весела патардия.

А еснафът – какво! – товарно муле: носи на лобут, не протестира, няма как да отговори, та беше боксова круша за младежта, която демонстрираше пред чичковците и дядките от Т. Живковия Съюз на българските писатели своите възможности. Чучелото на еснафа нашите славни поети от редичката на Априлското поколение и оттам-насам го размятаха като тюфлек по целия тепих пред смълчаната VIP-ложа.

В онез романтични години младият Евгени (бъдещ Евгений) се движеше в компанията на все такива, подобни нему високо интелигентни и талантливи синове и щерки на хора от елита на обществото. Момичетата от оназ компания употребяваха огромни количества грим, обличаха се шик и повечето от тях по-късно станаха съпруги на добре отхранени проспериращи личности. Момчетата от оная компания ни гледаха с пренебрежение нас, сбралите се от кол и въже простосмъртни. И с основание: нали идеха от каймака на България... Толкоз за еснафа и класовото разделение!

Малко по-късно Евгени се ожени за Нери Терзиева, работеха заедно в студиото на Районния телевизионен център, РТЦ-Пловдив, и бяха симпатично младо семейство. Просто съдбата събра двама млади и талантливи журналисти от тоя бранш. Днес Нери е шеф на медийната политика, доколкото знам, към президентската канцелария на Петър Стоянов, а Евгений е, пък доколкото съм чувал, собственик или ръководещ частно студио за телевизионни филмчета и рекламни клипове.

Всичко дотук стои съвсем прилично и обнадеждаващо. Ала защо тоя вече зрял мъж, творец и бизнесмен ми е тема за размишление? Дали заради едва доловимия аромат на мокра кокоша перушина, който излъчва около себе си в медийното пространство? А може би завиждам?! О да, таз ще да е причината да му отделя толкоз място в тая хронология.


07.06.2001. Чета първите разкази от книга на родения през 1931-ва Е. А. Доктороу*****. Романът му „Рагтайм” (имаше филм с щурата красива Лайза Минели по тоя роман) заедно с отлично направения филм ми хареса преди години, още си го спомням. Харесва ми и сега; удоволствието от тоя сюжет въобще не ми е избледняло. Та в предговора към сборника, който освен „Житията” включва и романа „Световно изложение” (1985), редакторът на българското издание отбелязва, че авторът „заслужено си е извоювал както престиж на един от най-изящните стилисти в днешната художествена проза на САЩ, така и предаността на широка читателска публика”.

Бих желал да имам неговия успех, но го нямам. Бих желал като Е. Л. Доктороу да съм богат и прославен, да обсъждат книгите ми, да ме харесват, да редят сладки слова, които да включват думи, като „престиж”, „преданост”, „извоювал”... Суетността чат-пат и мен яко ме тресе. Но се движа в мъгла и мрак като нощен експрес. Нощният експрес, драги граждани, занимава малцина от по-будните, независимо че пращи от енергия. Самонадеяно си мисля, че таквиз сладости ми се полагат по право. Още по-самонадеяно си мисля, че скромността не ми позволява да прекрача в осветените пространства на известността.

Тая илюзия има горчиво-сладък привкус, пенлива е и замайва полекичка съзнанието. И какво от това?! Животът, пък и писането на книга като част от реалния живот, е по-величествено занимание от всякакви суети.

Вероятно неизвестността е някаква версия на самочувствие от друг вид. Казваш си: „О-о, един ден, когато вече няма да ме има, леле, колко ще им липсвам на ония, дето ще прочетат моите книги! Как само ще съжаляват, че не съм жив да ми стиснат една лапа”.

Иначе първите четири разказа на Доктороу не ми създават кой знае какво впечатление, освен че са направени с нежна ирония и печалното усещане за отминаващото време край нас и вътре в нас. На 54 години, тоя американец (евреин, доколкото разбирам) е богат, известен, прославен; на 54 години моя милост е точно обратното на всичко току-що споменато. И все пак, повтарям: аз съм щастлив Homo scribens (пишещ), просто участта ми е такава: монашеска.

Ай, колко романтична гордост има в тоя жест – да не оставиш върху ръкописа името си, да се скриеш под надпис „смирен раб божи”! Което не намалява значението на написаното, както и възхищението ми от автора.

* * *

„Младият поет” Гален Ганев по елегантен начин ми се похвали, че Дружеството на пловдивските писатели е присъдило за изтеклата година Голямата годишна награда на стихосбирката му, т.е. – на него като автор. Пита ме дали познавам университетския преподавател Живко Иванов, чел ли съм негови книги. Да, чел съм. По мое настояване канихме с колегите филолози тоя литературен изследовател на обсъждане върху любопитната му книга за Алеко и Бай Ганьо.

Тогава Гален не се появи на сбирката в методичния кабинет на ІV етаж на училищната сграда. Сега обаче се почувствал задължен да прочете някоя от творбите на критика, който оценил стиховете в сбирката „Шапка и перо” като успех за Гален Ганев и родната литература.

Расте симпатията ми към Гален; тя няма нищо общо със силата на таланта му, ала ми показва част от собственото ми тщеславие. Ами че не съм ли и аз като него, овладян от представата за своята незаменимост под звездите и слънцето?

tisss
___________________________________________________________
* Е. Калъчев, сборник с трите романа „Дочакай деня”, „Носач на взрив” и „Прощално за времето на самотата”, изд. 1989, с. 14.

** Е. Калъчев, роден през 1933 година, автор на може би първия честен, откровен роман за събитията по време на т.нар. „колективизация” в българското село.

*** Пловдивчани го наричат тъй тоя широк булевард зарад обилното присъствие на арабски студенти по кафененцата, наредени плътно като ластовичи гнезда едно до друго на поне триста метра разстояние.

**** Колега от СУ „Кл. Охридски”, от първи курс. Днес се явява фактор в Пловдивската общинска телевизия; отличително качество - съпруг на Нери Терзиева, която правеше тандем с Асен Агов в първите месеци на бТВ.

***** Едгар Лорънс Доктороу, „Жития на поети”. Бел.м., tisss.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 4 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 50118

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.071 seconds in which 0.008 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.