Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1606749 - 23.01.2007 18:02

(„Пшеничената нива”) ПРЕГРЪДКИ И ЛАСКИ (4.)28.07.2001.
Снощи качих блока на двигателя върху шасито. Помогнаха ми Николай, синът на съседката от петия етаж, и Ивайло, синът на Митю и Лина от седмия етаж. Иван Пенев от вход „Г”, който е печен в тия ремонти – поне знам, че бил началник на ремонтната работилница към „Балкантурист”, гледаше от пейките пред нашия вход „Б” как се мъчим, но дойде да види какво съм направил, едва когато момчетата си отидоха.

Интересен човек е тоя Иван. Имам ли радости или проблеми по колата, сякаш веднага се появява да ми даде акъл или да ме поучава, пък и дразни се, като му оспорвам съветите. И Иван Пенев, както и Димитър Димзов - пенсионери вече, препатили, преживели доста, са се обърнали с най-добрата, най-нежната си част към мене. Как да изразя тяхната разсъдителност и грижа, които ми напомнят татко, макар че по-точно е да се рече, че се държат към мене, сякаш съм им по-малък брат!

И двамата са споделяли пред често едва прикритото ми раздразнение твърде лични неща за себе си, но когато съм канел да ги почерпя с бира, например, все някак свенливо са ми отказвали. „Не мога да пия бира, лекарите ми забраняват – доверително шепне Иван, па добавя: - Ама да не разберат другите, ей!” Димзов преди година време ми носи чисто нова оригинална руска гарнитура за сглобката между блока и главата на двигателя, вика ми: „Подарявам ти я”, категорично не пожела да му я платя, въпреки моята скрупульозна настойчивост. (Не исках да се чувствам задължен...) Иван пък ме укорява: „Що правиш настройките със старо масло! Ела да ти отлея свежо машинно за сглобяването на вала и буталата”.

Без да съм го молил, носи ми неотваряна силиконова паста за гарнитурите, казва: „Тая е червена, най-добрата. Ама ползвай я с мярка. Ще ми я платиш, когато можеш”. Даже ми предлагаше пари. „Виж – казва, - ако закъсаш около тоя ремонт, че то са харчове, ей!... ще ти дам, колкото са ти нужни”.

Иначе и двамата почти всяка надвечер пляскат карти с останалите десетина мъже на възраст пред блока: карат се, ръмжат на висок глас наравно с другите постоянни белотаджии, ала явно някаква душевна необходимост или мила слабост им е да ми се явят на помощ, когато имам проблем с колата.

Снощи виждам съседа Гошо Въргов от вход „А”, когото са изписали тия дни от хирургията след тежката многочасова операция и след като лежа на системи към двайсет денонощия. Ходили да се поразходят наблизичко с Радка, съседката, за която клюкарките говорят, че му е на сърце. Пристъпя едва-едва силно отслабнал, блед като смъртник, а Рада около него грее. Стиска ми ръката, колкото може по-силно и отминава като отнесен от вятър край пейките, дето са се наредили на хлад надвечер жените от блока.

И те, глупачките, го гледат съжалително, а една рече намусена: „Жена му Дочка разправя, че лекарите му давали не повече от година. Една година живот още, рекли й, много ще му е даже... Горката Дочка! Какво й се струпа на главата!”

Дочка, между другото, доколкото я познавам... горе или решава кръстословици, или чопли слънчоглед пред поредната порция сапунени сериали по телевизията. И като си помисля, иде ми да вия от гняв: каква мизерия сме понякога хората!


31.07.2001. Къса лятна червена рокля с тънки презрамки, червени сандали с висок ток и шнола-щипка, за да държи косите й на кок... Тънките презрамки – за да подчертават хубавите й налети гърди; късата рокля и високите токове – за да подчертават стройните й нозе и високия ханш, щипката – за да подчертава бялата й дълга шия и нежните раковини на двете й ушета... И ще отидем на близкия манастир: тя – да пали снопове свещи пред иконите и да се кръсти в името господне, аз - да пална една-единствена свещица в чест на любовта ми към нея. И ще се правя на сдържан и благопристоен, ала очите ми ще блестят като у изгладнял хищник...

Усвоявам изкуството да живея. Много е важно в каква светлина ще поставиш делничните ситуации, как ще успееш лекичко да се поотдалечиш от себе си, за да се видиш по-добре отстрани: да се насладиш на хляба и солта, на глътката кафе и тютюнев аромат, смесен с аромата на кожата й.

Всякакви умопостроения бледнеят пред вълнението, с което прелъстителното тяло и муцунка на твоето момиче те предизвикват, карат кръвта ти да чука в слепоочията. Какво по-възвишено от това! Подвизи?!... Героични саможертви?!... Търпеливост на впрегатен добитък?!... Отстъпления от своето?!... О-о-о не! Сега и тук е твоята територия - това тяло, тая женска душа, стремежът и целта на всичко, което вършиш.

Истинският мъж трупа богатство и слава не че богатството и славата сами по себе си нещо означават, а за да ги положи пред пиедестала на оная малка богиня, която го зарежда с любов.

Ток да те бие в слабините, като помислиш за нея. В любовната тръпка да забравиш колко си уязвим, грешен и преходен на тоя свят... Отведи я край реката да я нацелуваш и я нагалиш! Смачкай плътта на зрялата праскова! Вдъхни и вкуси от плътните й устни! Зарови лице в разпилените й коси! Потъни целия в дълбините на страстта!... За такива мигове истинският мъж е готов империя да съсипе, славата и богатството си да попилее.

Където си с нея, там е Рио де Жанейро, остров Палма ди Майорка и златистите плажове на Флорида. Ето, гледай – полюлява се върху вълните твоята яхта с раздипления на най-високата й мачта пиратски флаг „Черният Роджър”. Какво чакаш? Още тук ли си?...

Тръгвай, пътнико! Звездите и слънцето с неговите планети са благосклонни към теб, морските ветрове и течения са на твое разположение: остава само да избереш посоката и далечната цел. Толкова е хубаво! Толкова е подлудяващ дъхът на Свободата, съчетан с плътската неистова страстна любов!

А идиотите превръщат това в намръщено делнично утро, в което законната благоверна трака паници в мърлявата кухничка да им приготви закуската, за да... ядат. Производители на капризи, намусени, горделиви мъжкари. Да ти е драго да ги пребиеш, че тъй посредствено живеят. И се чудят после къде отишла Любовта, защо леля Скука гризе сърцето им, защо чаршафите в спалнята вонят на спарено, а собственият дом им е противен.

Любовта е свещенодействие; не всекиму е дадено да я оцени подобаващо. Тогава от какво се оплакват? Би трябвало на себе си да се сърдят, че са се опитали да я впрегнат, оковат и превърнат в слугиня, обслужваща тялото им, дома им, децата им, тъпата им филистерска суетност и докачливост за дреболии.


01.08.2001. Китайската роза на южната тераса, на верандата ми... пощуря да оформя тъмноалени кадифени пъпки. Тая сутрин ме посреща с четири нови, едновременно разцъфнали кичести цвята. Приемам ги жест, като поздравление от нейна страна за добре приключената работа по ремонта на колата и в чест на настъпващия август – моя месец. Душата й е женска, момичешка – на тая роза; само не съм съвсем наясно душа на момиче ли е или на знойна жена... Може би - второто. Не мога инак да си обясня толкова великолепие в някакъв си розов храст.

Откривам у нея така присъщата на Re. нежна настойчивост, умение да води самостоятелен живот, подвластен на небесните цикли, и същевременно да е прилежна във верността към илюзии (които са пък моя стихия). Нещо от любовните стихове на персийските поети излъчва китайската ми роза: звънлив ромон от фонтан сред тучната морава край дворец, дъх на утро в горещото сухо пловдивско лято, легенди за любовни похождения и сладости, негата на страстни нощи под звездното тракийско небе, омайващ глас на славей, шепот на женски устни, накъсано от страст дишане... Бих го нарекъл тоя цветен посланик на терасата ми с името Нефертити или с името на древна тракийска принцеса.

Вчера, 31 юли, в пет след обяд чух двигателя как работи. Най-после! Снощи в десет изкарах колата от гаража и покарах малко из съседния квартал „Тракия”. Спрях под фенер срещу Мебелната къща, излязох, запалих цигара, седнах на тротоара... Тоя ремонт, проточил се двайсетина дни и изпълнен с толкова тревоги, ми е малка победа над неприятностите, които се опитват да ме приковат на място.

Е, жив съм. Дишам. Пътищата отново са открити за мен във всички посоки на Тракия и на света изобщо. Жигулата е моето сечиво, моят инструмент – така, както сечиво е бил едномоторният самолет за наблюдение на нацистките подводници и морски конвои за французина-аристократ Антоан дьо Сент Екзюпери, загинал безследно във водите на Западното Средиземноморие, струва ми се, в един августовски ден... Съобщението, което пратих тържествуващ, обзет от мълчалива еуфория по джисемчето до Re.: Жълтото Ленче* е готова за излитане. Ваше сиятелство да реши коя посока да хванем”. След няма и минута гласът на озадачената Re. ми отекна в ухото: „Наистина ли?... Да знаеш как се радвам!”

Следва

tisss

___________________________________
* Името, дадено на жигулата от мен. Бел.м., tisss.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 7 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51887

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.031 seconds in which 0.003 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.