ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Бизнес и Икономика » Европейски съюз

Преслав Недев
Кафеджия
*

Регистриран на: 30.11.2006
Мнения: 15
От: Велико Търново - София
Облагане на вноса (вътреобщностна доставка и придобиване) на автомобил
    #1613620 - 28.01.2007 06:29

Като цяло режимът на облагане с ДДС на "вътреобщностната доставка" и "вътреобщностното придобиване" на автомобили, след януари 2007 г., може да се разгледа в две направления, а именно - когато става въпрос за покупка на нов автомобил и когато става въпрос за покупка на употребяван автомобил.

Покупка на нов лек автомобил

Съгласно законодателството, което се прилага, нов лек автомобил е този, в който броят на местата за сядане, без мястото на водача, не превишава 5 и не е лекотоварен автомобил, който е предназначен за превоз на товари или лек автомобил, който има трайно вградено допълнително техническо оборудване за целите на извършваната дейност от регистрираното лице. Също така новият лек автомобил трябва да бъде с обем на двигателя над 48 куб. см,, или чиято мощност е над 7,2 киловата; да бъде предназначен за превоз на пътници или товари, както и към дата на покупката да не са изминали повече 6 месеца, считано от датата на първата му регистрация или не е изминал повече от 6 000 км.

Покупката на нов автомобил може да бъде разгледана като такава, извършена от българско физическо лице и от българско юридическо лице. В първия случай, преди да извърши регистрацията в КАТ, лицето следва да посети офис на Национална агенция за приходите (НАП), да подаде декларация за придобиването на автомобила и да заплати необходимата сума за ДДС, в размер на 20% от стойността на автомобила (каквато е ставката в България). Ако лицето извърши последваща продажба на територията на страната, то няма задължение да заплаща допълнително ДДС върху доставката. Ако лицето извърши последваща доставка извън границите на Република България, самата вътреобщностна доставка е с нулева ставка, но лицето има право да му бъде възстановен платеният данък при покупката. Данъкът, който ще подлежи на възстановяване не може да бъде по-голям от данъка, който би бил дължим, ако стойността на вътреобщностната доставка се умножи със ставката за страната, (от 20% ДДС).

Когато лицето извърши последваща доставка, извън границите на Република България, то има право на данъчен кредит за извършената доставка, съгласно общите правила на закона - в размер на платения ДДС от 20%.

Покупка на автомобил, който не е нов

В този случай става въпрос за покупка на употребявани автомобили. Съгласно законодателството не е нов автомобил този, който не отговаря на горепосочените условия за нов автомобил, поместени в горепосочения пример.

Покупката на автомобил, който не е нов т.е. употребяван автомобил, може да се разгледа като такава, също извършена от българско физическо лице и от българско юридическо лице. В първия случай физическото лице извършва регистрацията в КАТ. То не дължи ДДС за придобития автомобил. Също така физическото лице няма право да иска възстановяване на ДДС, заплатено в държавата-членка, от която е закупило автомобила. При последващи продажби на автомобила, лицето няма никакви данъчни задължения по Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС).

При втория случай - покупка от българско юридическо лице (например дилър - търговец на автомобили), лицето извършва регистрацията в КАТ, данък не се дължи. При последваща продажбата ма автомобила се дължи ДДС за придобития автомобил, само за маржа или разликата между стойността на придобиването и стойността, ако съответният търговец прилага специалната "маржова" схема по ЗДДС Лицето няма право на данъчен кредит или възстановяване на данъка, заплатен в държавата-членка от където с закупен автомобила. Ако българският търговец извърши вътреобщностно придобиване (не е приложена схемата на маржа), то той ще заплати на чуждестранния доставчик, нетната сума по сделката, като ставката по ДДС ще бъде нула. Българският търговец начислява ДДС при придобиването в размер 20%. При последваща продажба на територията на страната, търговеца дължи ДДС върху цялата стойност на доставката.

Примерни ситуации

• Български гражданин купува от гражданин на ЕС - не се начислява ДДС, няма да има и ДЦС при внос, тъй като няма да съществува режим внос между държавите-членки;

• Български гражданин купува от фирма-дилър в ЕС коли втора употреба - дилърът начислява ДДС на съответната държава върху маржа на цената (продажната цена минус покупната цена). Няма да има ДДС при внос, тъй като няма да съществува режим внос между държавите-членки;

• Български гражданин купува от фирма, регистрирано за ДДС лице от ЕС, която не прилага схема за облагане на маржа - фирмата начислява ДДС на цялата продажна цена. Няма ДДС при внос;

• Българска фирма-дилър на стоки втора употреба, купува от гражданин на ЕС - гражданинът на ЕС не начислява ДДС. Няма и ДДС при внос;

• Българска фирма-дилър на стоки втора употреба купува от дилър на стоки втора употреба от ЕС - дилърът от ЕС начислява ДДС върху маржа на цената в съответната държава (продажната цена минус покупната цена). Българският дилър няма право на данъчен кредит. Няма да има ДДС при внос;

• Българска фирма-дилър на стоки втора употреба (нерегистрирано по ДДС лице) купува от фирма, регистрирано по ДДС лице, която не прилага схема за облагане на маржа - фирмата от ЕС начислява ДДС на цялата продажна цена. Това ще е така, докато българският дилър не достигне прага за регистрация за вътреобщностно придобиване от 20 000 лв. Няма ДДС при внос. След регистрацията на българския дилър, за вътреобщностно придобиване, дилърът от ЕС ще начисли ДДС - 0%, а българският дилър ще начисли 20% при вътреобщностното придобиване. Данъкът, с приложимата в България ставка - 20%, се начислява или внася от всяко лице извършило вътреобщностно придобиване на територията на страната.

• Българска фирма, регистрирано по ДДС лице, купува от фирма в ЕС, регистрирано за ДДС лице, която не прилага схема за облагане на маржа -фирмата от ЕС начислява ДДС - 0%, а българската фирма ще начисли 20% при вътреобщностното придобиване. Няма ДДС при внос.

--------------------
Пр.Недев

Редактирано от Преслав Недев (28.01.2007 06:31)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Облагане на вноса (вътреобщностна доставка и придобиване) на автомобил Преслав Недев 28.01.2007 06:29

Допълнителна информация
0 регистрирани и 0 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Мишо, Nadin Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 20661

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.019 seconds in which 0.006 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.