Две стихотворения за новия блог на EIРHNH
1. МАЛКА НОЩНА МУЗИКА
Е, добре де, фустата няма да я раздипляме, нито ще чета по коленете ти с кого си била; като кончета на геран двама въртим се във дните си: оросени от неароматна пот са нашите чела.
Трийсет години са си впечатляваща разлика, това са моите трийсет най-авантюристични лета, когато тебе на тоя свят изобщо те е нямало, а пък аз, мила, съм гонил други фусти в ръжта.
И когато някоя русокоса Джени ми е приплаквала: „Мили, защо не искаш да се ожениш за мен?” – смял съм се от сърце, смял съм се и сърцераздирателно, без да съм подозирал, че ще срещна някога теб.
Ах, не знам какво да ти кажа, но за тебе помисля ли, разбирам – моето логично наказание си ти и напук на всякакви кучки и всякакви въпросителни, на шейсет, чак сега по жена изгарям в мечти.
Майната му на живота, това си е моя измислица: кой се влюбва в момиче, когато е стар гардероб! „Под балкона ви серенади кой пее, момичета?” – глас дочувам от някакъв изтърбушен гроб.
2. ЛОШОТО МОМИЧЕ
Лошото момиче пак по улиците нощем броди или се оставя някой жаден мъж да го съблича, да го лъже безогледно с бели платноходи или с лицемерен глас в любов да му се врича.
Лошото момиче майчица си няма да го учи, че мъжете изкушени мамят безогледно; свършат с тебе, после те прогонят като кучка и от скъпата кола те гледат с поглед леден...
Лошото момиче... Колко лесно, мили дами, да го смачкаме със крак и вий да го вините! - а пък то е крясъкът на младостта ни, който безутешно вън по цели нощи скита.
Пловдив, 28 януари 2007 година
tisss
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|