ЦЕЛУВКАТА
...До мене легна, и аз едната си ръка протегнах небето да докосна, а със другата обгърнах главата ти спокойна и земята на ширина от нашата прегръдка се изпълни, и обикаляше земята сред звезди...*
Прибра се от работа и като се повъртя из стаите, реши: преди да се е преоблякла, да се качи няколко етажа по-нагоре, до една приятелка, която беше на същия хал – мъж, две деца, готвене, чистене, пазаруване, скука. Поне ще я покани на кафенце, ако нейничкият случайно вече не се е върнал. Та излезе от къщи, както си беше, гримирана и прочие, и висна на площадката пред асансьорите.
Цън-цън, и автоматичната врата безшумно се отмести. Вътре, полуобърнат към изхода, стоеше някакъв мъж. Не му обърна внимание, само попита: - За кой етаж сте, аз съм за осемнайстия… Но отговор не последва и тя решително натисна бутона. В момента, когато вратата се затвори, усети, че нещо ще се случи. Ей тъй, с някакво шесто или седмо чувство, което вероятно само младите жени притежават.
Хвърли му небрежен поглед през рамо. Оня също я гледаше и очите им се засрещнаха. Млад. Всеки случай, поне седем-осем години по-млад от нея, почти юноша. Обаче добре облечен. Някакво черно кожено яке с катарами и голяма яка. Кимна й, като не сваляше очи от нея. Стана й неудобно. Някак особено я гледаше в устата. Боже! Защо я гледа в устата? Какво толкова има във формата на устните й!
Усмихна й се. Пристъпи. Нещо хищно имаше в държанието му… И всичко – за някакви секунди, докато асансьорът летеше нагоре. О не, господинчо! – рече си на ум и му обърна гръб, малко рязко наистина, но… Но в следващия миг усети нещо хладно да допира шията й… Нож!!! - Не се притеснявайте, моля Ви – рече й. Не беше молба. Ръката с ножа трепереше. Не беше и заповед. Беше като вик за помощ. Дали убийците не страдат заедно с жертвите си?!
Би трябвало да изкрещи, да се втурне объркана, да направи опит да се съпротивява, но не – усети само как коленете й омекват. - Какво ти има бе, момче! – сложи ръка на гърдите му. – Болен ли си?
Междувременно асансьорът беше спрял на осемнайсетия етаж и вратата все тъй безшумно се отвори и затвори и двамата останаха неподвижни, с очи един в друг. Фиксираше го отблизичко с длан на гърдите му, не смееше да мръдне. Ръката с ножа се отпусна: - Пръстена!... Чуваш ли, сваляй пръстена. - А-а, не! Пръстена няма да ти дам. – Чу собствения си глас, изненадана сама от себе си.
Той пак опря ножа върху нежната кожа под брадичката. Загледа го в очите и той извърна глава. Чу пресипналия му глас: - Хубава си… - Знам! – впери се в него. Той натисна бутона за двайсет и втория етаж и кабината се затресе от движението нагоре. Спря. Вратата пак се отвори и затвори. Бяха на стъпка разстояние: тя – прелъстително възбудена, със зачервени страни и блестящи от вълнението очи, той – явно неопитен, но физически излъчващ самочувствието на силно мъжко животно. Рече й:
- Целуни ме! - Защо? - Целуни ме, ти казвам!... - Не! – И посегна към таблото с бутоните. Но той я изпревари и хвана китката й, обърна я с лице към себе си. И понеже залитна, тя се опря на гърдите му, а той непохватно се опита да я целуне…
- Никога ли не си се целувал? Пусна я. А тя продължи: - Как ще накараш една жена да те целува?! - Ти ще ми покажеш… - Сбъркал си адреса! – Пристъпи към затворената врата, но той й препречи пътя:
- Няма да те пусна. - Не се ли страхуваш, че ще ни видят?
Не й отговори, но ножът, опрян на шията й, се дръпна. Тя примигна няколко пъти, поизправи се, та гърдите й щръкнаха: - Добре… Но махни първо ножа… Дай! Дай ми тоя нож! – Посегна и взе ножа. – Така. Значи, първо искаме златото, после – целувки…
Беше я хванал през кръста и бедрата им плътно се опираха. Гледаше я с такъв момчешки вид!... Тя постави свободната си ръка върху рамото му, отпусна глава назад с полуотворени устни и затворени очи. И тъй като той се колебаеше, опря ножа в гърба му и му се усмихна дяволито, както си бе със затворени очи: - Ей! Какво става?
- Не мога така. - А! Виждаш ли!!! – рече победоносно и му подаде ножа. – Скрий го.
Когато той прибра оръжието в джоба на модерното си яке, тя обви ръце около врата му и така страстно прилепи устни върху неговите, че ако случайно отнякъде законният й съпруг видеше какво става тук, щеше да хлъцне от изненада.
tisss 
__________________________ * Ангелос Сикелианос, сб. "Душа, оголена съвсем", изд. 1985 г., превод от гръцки: Марин Жечев и Михаил Берберов, из поемата "Изследване на смъртта", с. 108-117. Бел.м., tisss.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|