Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1620944 - 02.02.2007 08:29

(„Цинк”) ЗАПЛЕТЕНИТЕ ВЪЗЛИ НЕ РАЗСИЧАМ16.10.2001.
Тая нощ... Ах, тая нощ! Иде ми да крещя „Не е честно, не е честно” – но трябва да се превърна в облак от мълчание. Свалих пръстенчето, гривната от злато, синджирчето за шия с кръстчето: дреболийки – знаци на нещо, дето си отива. Как обаче да се примиря!

Рано или късно, това е било обречено. Усещам се като талибан; навярно са прави идиотите-талибани да гледат към Евините щерки с подозрение; в такова гледане има уплах, защото у жените г-жа Природата гърми със страшна сила. Леле, готов съм за манастир!!!

Каквото и да сторя, ще сбъркам. Каквото и да кажа, няма да е вярно. Очертава се сурова зима и ми се налага бързичко да си потърся нови мечти и илюзии за огрев, да не ми измръзне сърцето.

Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли (...) всички извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява. И накрая пак там* ап. Павел приключва тая ХІІІ глава с думите: А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта.

Съжалявам, съжалявам, съжалявам... Момичето няма вина – вяра и надежда си имам, любовта обаче иска повече грижи, понеже – като не се обновява, отлита, момченце. Е, какво да правя с тая купчина спомени за щастие? Кому да обяснявам? Кого да стопля с нея?... Някога, в зората на живота си на мъж, деветнайсетгодишен, бях писал ей такива драматични думи: „В нещастието си щастие намирам. Напуснат от любов, любов съзирам”. Щом кървя, значи сърцето е живо, тупти и – „Деца, да продължим по-нататък към следващия урок, към следващите поучителни епизоди от умението да се живее и страда талантливо!”

Благодаря ви, Небеса, че ме дарихте в течение на десет години с това щастие. Благодарен съм, че тая любов бе плодотворна за мен – написах няколко книги, куп стихотворения, и най-важното – че ги преминах тия десет години в душевно и телесно здраве и със самочувствието на простосмъртен, който знае мисията си на земята. В дните на щастие не забравих родителите си и ония близки, от които произлизам. И не се главозамаях, че виждам мъничко по-надалече и чувствам мъничко по-издълбоко света около мен.

Да, навярно съм се вземал понякога по-насериозно, отколкото е редно, но още не съм изгубил самоиронията, което ще рече: усмивката си, и дано не я никога изгубя в тоя мой хубав живот.


Захлопвам вратата, спускам кепенците, свивам се зиморничаво в себе си, загръщам се – дойде времето да си се посмея над мене си до насита. Боже, какъв симпатичен наивник си ме създал! Остров градих сред океана, населих го тоя екзотичен райски кът с животни и птици, с обич и бесовете на човешката си природа... Плисна вълна, разпиля пясъчния дворец, изчезна островчето, сякаш никога не го е имало. Сега съм сам на сала – пак доверчив, пак нехаен, пак обзет от любопитство, говоря си: „А какво ли ще стане по-нататък? Да бе, какво ли ще последва!”

Нищо не е свършило. Жив съм, по-жив от когато и да било. Двама приятели се преселиха в Отвъдното през последните три-четири месеца**, тъй че имам свои застъпници и Там; те ще свидетелстват, че не съм зъл и подлец, че като измамник не съм ял и пил за чужда сметка, не съм се облагодетелствал от чуждото нещастие, че съм се опитвал (макар и по-често неуспешно) да защитавам изпадналите в беда и отчаяние, че прилежно дотук според силите и таланта си, доколкото ми е даден, записвах какво става наоколо и у нас, в душите ни – за да се знае и помни какви сме; нищо, че наоколо са руини и пепелища: семенцето е жизнено, няма да се затрием, ще ни има и по-нататък в нашите деца и във всички ония, дето вървят по тая земя.


18.01.2001. Изключих джисема, прекратих договоря си в офиса им в ЖК „Тракия”. Минах с колата в сервиз „Тракия” годишния технически преглед. Платих сметката за телефона и електричеството. Майстор-тенекеджия накарах да огледа ауспуха на колата откъде издиша – оказа се, че саксът (17 лева за нов оригинален, руски) е за подмяна. Вчера регулирах клапаните, но днес, чувам, колата пак по познатия вече начин: има притракване в двигателя. Според съседа Иван Пенев трябва да е разхлабен бутален болт или биелен лагер; възможно е от старото бутало, дето го приспособих от автоморгата, да е.

Казах на зетя Светлозар, че търся купувач за колата. Пита: колко? Викам: колкото дадат. За джиесема съседка каза, че може да го купи, пита за цената, казах й: колкото даде. Вчера по обяд с Re. обсъждахме и спорехме за „международното положение”, т.е. за хората около нас. Зле ми се очертават нещата, но съм оптимист – няма лошо без хубаво; ще пекне слънце и над таз моя улица, нека само оттече в канализацията целият батак, в който съм до шия, та чак едва дишам от недоспиване, от изпушени цигари и от това, че ям насила, колкото да се каже, че ям.

Много ми е зле, но познавам се добре: от подобни ситуации – пет-шест с Ася, една с Мария и вече втора - с Re. – надмогвам си бесовете. Знам, не се явяват случайно тия кризисни ситуации, ще загърбя и тоя горчив урок. Важно е да не сбъркам, понеже точно сега съм доста уязвим. Интересно, мисля си: ето, психологическа задачка, която да решавам в движение. Разчитам на усета си за стил и ритъм на динамичното равновесие у мен.

Когато съм сам, съм по-силен. Ангелът ми е особен характер: изглежда податлив на външния натиск откъм стоварилите се накуп скрити дотук обстоятелства, но е жилав, тъй че няма да се прекърша.

...Видях през междучасието към пет след обяд Re. да излиза бързешком и напето с разкошен букет цветя от детската градина зад училището, а малкият подтичваше веселичко край нея. Сви ми се сърцето. Тая картина на щастието ще я помня, няма начин да не я помня! - докато съм жив, понеже ми се представя в момент, когато почти си настъпвах носа, а единайсетокласниците се държаха безобразно, докато ги гледах с унилата физиономия вероятно на индиански воин, ударен смъртоносно.

Мамка му и живот! Естествено е да ми се случва точно на мен, и не за пръв път! Чувствам се изпитател на свръхзвукова бойна машина. Ще го преживея и това "очарование", няма начин. Ай, какъв опит трупам!!! Сега основното е да изляза на чисто. Развързвам възли. Още някой и друг ден, живот и здраве, и ще почна да изглаждам гънки и бръчки.

Казал съм какво става с мен на Емил, на Панайот Зеков, ей тъй, на бира в близкото кръчме (че флегматичният Панайот ми е далечен по нрав) и на зетя Светлозар. Това казване ми е автотерапия, инак ще блокирам. Никого не съм нападал и съм горд пред себе си, че любовта ми си е у мен – само на тая любов, за която дотук на никого нищо не казах, ми се крепи самочувствието... Няма по-гадно нещо от хленчещи мъже.

Връхлитат ме от време на време картини на развихрената ми сексуална фантазия; с цигари, с някакви занимания успявам да укротя бесовете. Ето и сега... това писане. Пиша и паля цигара от цигара, вече пета по ред. Но то ме спасява някак от врага, който се е разположил по турски вътре в мен.

Вярвам на Re., дано само не се е лъгала! Ако е истина, което дотук от нея знам, има изгледи даже по-рано от мен да си намери отново оня хубав ритъм на живеене, който прави живота сладостно приключение. Силен характер е, а силните характери сами си търсят силни изкушения. Дори да се разделим, ще запазя само добри спомени за нея. Макар че ако „случаят Николай” преди четири години приех за изключение, сега разбирам, че е тайна клауза, която пак ще я хвърля от авантюра към авантюра. Младите жени ловуват, и какво лошо има в това?! Лошото ще е, ако ме няма повече в съзнанинето й, ако стигнем дотам, че престане интуитивно, без да се виждаме и говорим, да ме усеща.

Казах й вчера по обяд, когато си тръгваше от мен, казах й го на вратата, в антрето пред изхода: че е мой пратеник в чуждия лагер и че „пратеник” на гръцки е „ангел”***.

Съжалявам, съжалявам, съжалявам... Нека е щастлива по свой избор и там, където сама реши!

Снощи, към три часа след полунощ, както се въртях като вретено в леглото, реших, че бих могъл и аз да спра колата си пред очите на родителите й и да я гледам как прекосява площадката пред блока им с двете си деца, за да се отправи, да речем, към... Багдад. То ме прониза. Скочих. Запалих цигара и излязох на верандата.

В далечината тъмносиньосиви в мрачната безлунна зимна нощ едва се очертаваха Родопите. Гледах мъртвилото пред мен, гледах под ниско надвесените оловни облаци заспалите бели, като от вар направени, жилищни блокове - безжизнени паралелепипеди като световно гробище отсреща... И тогава ми изгря: не от мене е зависело дали да направя тоя романтичен показен парад на самоувереността и честолюбието. Тя не го е пожелала точно от мен, именно понеже с усета си на жена е съзнавала, че не съм склонен заплетените възли да разсичам със замах.

Не! Категорично... Моят стил е в съгласие с внушенията на ап. Павел, доколкото съм ги проумял. А иначе Re. пак може да ме обвинява за липсата на смирение, да ме напада колкото си ще. Това смирение ще го уча, има още да го уча, но рррррешително: имам вече известни постижения в смиреността.

Обичам ли я тая красива котана? Ама разбира се!

Днес й е рожденият ден. Снощи по телефона й пожелах да е щастлива с човека, когото е намерила най-после; изразих увереност, че тоя човек ще реши, дано й реши всички проблеми. Па накрая го заметох това излишно обяснение с тъмночервена лисича опашка: „Отсъствие ми от празненството, коте, е част от подаръка ми за теб”. Ай как нафукано го казах!

Отнасям се към такива събития (смърт, любовни раздели) като към епизод от сюжет на роман. Романът на моя си живот сам режисирам, не бих позволил, докато съм себе си, друг да ми диктува жестовете, репликите в тая драма in live, в тая чудна пиеса. Глупаци! Мислят си, че като постигнат успеха, това ще ги направи щастливи. В нещастието си щастие намирам. Така е тръгнало, така и ще бъде при мен, докато дишам. Крайно време е и нещо хубаво да ми се случи. Крайно време е! Ще поразчистя старите сметки, ще разплета с нежни и жилави пръсти сложно и здраво заплетените около мен възли, без да късам нишката... без да се правя на фукльото-глупак Александър Македонски.

...Осем фаса! Че кога ги изпуших тия осем? Странно съвпадение... 18 октомври бил Денят на парашутиста – обявиха по телевизията. Многозначително ми се стори: ще речеш, някой от нас тъдява виси между земята и небето. Чий съм? На земята ли син или човек, снижаващ се от небесата??? Ужасното и прекрасното на тая ситуация, която вече съм преживявал наяве****, е, че изостря до краен предел сетивата, отхвърля делничното и пошлото; преодолял мизерията на плътското у себе си, изведнъж откриваш колко неочакван и нов се разстила хоризонтът пред тебе, какви разкошни нюанси, картини и аромати има все още от теб невидени, неусетени.

tisss
______________________________________
* І до коринтяни.

** Петър Петров (76) и Георги Въргов (61).

*** "Вестител" е значението на думата „ангел” всъщност, знаех това, но ми бе угодно да представям иначе нещата.

**** 16-годишен, скачах в разстояние на половин час два пъти с парашут ПД-47 от 800 м височина над стария пловдивски аеродрум, където сега е Мебелната къща в ЖК „Тракия”. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 49712

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.07 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.