Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1622222 - 03.02.2007 06:27

Но аз зная, братя, че вие, както и вашите началници, сторихте това по незнание; а Бог, както бе предизвестил чрез устата на всичките Си пророци, че Христос ще пострада, така и изпълни. И тъй, покайте се и обърнете се, за да се заличат греховете ви...

Из Библията, Деяния на светите апостоли, гл. ІІІ, ст.17-19


(„Цинк”) ...ЗА ПО-ВИСОКА ОРБИТА?!19.10.2001.
Едва удържам: говоря оптимистично, колкото по-силно ме боли. Собствения си крах назовавам „победа”; победа над кого и над какво обаче! Свивам се на кравай – вълк в зимно леговище, но още по-ярко се озовава пред мен предизвикателно блестящият образ на Предателството. Това е точната дума.

Сам го създадох това предателство, овчедушието дали не наричам „смирение”? Жената е като вода – заема формата, която й позволиш: интуитивното женско начало си търси господар, водач и стопанин; не съм бил очевидно ни едно от трите; затова жените, които си обичал отдън душа, в отговор са те унижавали, Жоро Бояджиев. Женски сълзи, удобни обяснения, уж за да ти спестят болката. Това е твоята жътва – едни сухи тръни и самотност, за която всякакви определения са бледи.

Усещам се празен и ненужен. Никой не се интересува от мене, никой не ме мисли; всичко дотук е било илюзия, красива наистина, но измислица, плод на моите фантазии, че има в тоя свят жена, достойна за любов, същество от плът и нерви, неподвластно на суетност, егоизъм и лицемерни жестове.

Ако Re. е наистина онова скъпо нещо, което ме възторгваше досега, дали би ми се случило именно с нея?! Много лесно ме отстрани и не разбирам смисъла на стореното. Какво се оказа! – човек трябва да се пази най-много от оная, която обича??? Не мога да се побера в кожата си от изненада. Така жестоко да съм се лъгал в жената, която бях приел за образец на всички женски достойнства?

Щом и тая жена не е това вярно и предано човешко същество, за което съм си мечтал от детството, то ясно е – няма такава жена. Прав е Шекспир„Непостоянство, твоето име е жена!” Нима не бях проумял тая печална истина?! Колко пъти вече съм лъганият, униженият, оскърбеният! И за какъв оптимизъм у себе си бръщолевя!

Ако я пренебрегваш и мачкаш самочувствието й, следва те като предан оръженосец; поставиш ли я в пространството редом до себе си, дадеш ли й възможност да определя нещата помежду ви – свършен си, вече си обречен, вече си causa perduta*.

Във филма „Бодигард” актьорът Кевин Костнър (46-г.?) изгражда оня образец на Големия мъж, който възторгва мъжете в цивилизования свят: самотник, недоверчив и силно подозрителен към женските предизвикателства, вглъбен в работата, уравновесен, кратък, рязък, пестелив на каквито и да са обяснения относно личните си дела. Ако казва нещо, изрича го не с думи, а със самото си поведение, в което едва сега, след тоя мой крах, откривам тъничка иронична пренебрежителност.

Сякаш наставлява: жената не бива да се приема прекалено сериозно; постъпвай с нея като с красива крехка играчка: обличай я, накичи я с лъскави дрънкулки, остави я сама да се опиянява от радостната възбуда колко е прелъстителна, употребявай я като временна и случайна кукла – и тя ще бъде доволна. Това й е предостатъчно: да си представя, че е прелъстявана със страст, на дъното на която звъни метално острието на самурайски меч.

Допуснах да си поиграят с мене и да ме захвърлят настрани като омръзнала дреха. Никой не ми е виновен. Re. е такава, каквото са всички останали жени дълбоко в същността си. Изгубвам нещо много скъпо. Липсва ми. Не зная какво ще последва; ще ми се да я заваря някой ден – да отворя вратата, да видя обувките й в антрето, да чуя гласа й откъм спалнята, където нехайно се е излегнала, опряла високо пети на стената, с блестящи от вълнение очи на влюбена...

Господи, това вече никога няма да се случи! Питам, защо си толкова жесток; с какво те подразних, къде сгреших, та се наложи да ми отредиш толкова болка?


20.10.2001. Re.! Обичам те. Странна е моята любов, но те обичам. Не мога да си простя как глупаво съм се отнасял към Любовта; сега тая самота ми е наказанието за пропиляното щастие. Бях Цезар, сега съм най-нищият, Просякът на света. Срам ме е да се гледам. Тъй повърхностен, тъй недостоен през всичките десет години, откак я срещнах, откакто учуден я съзрах в Оназ ябълкова градина край Пловдив – учуден не от нея, от себе си учуден: стоях като един Голям глупак в зеленото поле, в Райската градина стоях, типичният Адам, който никога не ще проумее какъв разкош е Любовта.

„Щом любов нямам, нищо не съм!” Обичам те, мило момиче. Животът ми губи смисъл без теб. Всичко случило се напоследък между нас ме наранява; обвинявам се за куп неща - и ни едно от всичките не мога да поправя. Колко слаб изведнъж се почувствах, колко безпомощен! Изключих джиесема, да не се изкуша да ти се обаждам, когато ме връхлитат вълни на покруса. Нощем прекарвам в полусън, скачам от леглото, бродя из стаите.

Боли, но не бива да ме съжаляваш – заслужил съм си я таз болка. Нямам къде да отида, кому да се оплача, че съм си разрушил мостовете: нямам приятели, всичко около мен е фалшиво, пошло, търси лична изгода. Гарван върху сухо дърво – кому е притрябвала такава птица! Ненужен съм, и то ме ужасява, място не мога да си намеря. Чакам да ми позвъниш... И в тоя миг чувам телефона от съседната стая. Обажда се Re.: „Може ли да се видим?”

Дойде с половин час закъснение; към девет вече сме в едно от „нашите” кафенета и тя каза, че черпи за рождения си ден. „Защо си изключил джиесема? – учуди се. – Точно сега имам нужда да знам, че си близо до мен.”

Заради съвпадението между последното, което написах („Чакам да ми позвъниш...”) и това, че точно в оня момент, докато съм го писал, е набирала домашния ми телефон, почвам да мисля: А дали наоколо не летят извънземни или нашите два ангела небесни кръжат над масата ни като буревестници с разперени неподвижно огромни белоснежни крила?

... Други съвпадения. Re. казва, че е съхранила в джиесема едничко мое послание – „Коте, обичам те!”: 21 август т.г., получено, когато била във вила край хижа „Здравец”** с децата и господин Новоизгряващия. При положение че не ми е навик да пращам подобни послания, кой ме е подтикнал да го сторя в оня час и минута??? Съседката Стела („звезда” от гр. или евр.), от която заех днес пари да възстановя връзката на джиесема си с М-тел, оказа се, е родена на същия ден 18 октомври, макар преди повече от 70 години.

С тоя г-н Н. (новоизгряващ) Re. се запознава на 2 юни, в деня на 20-годишнината от запознанството с първия си мъж. Същата вечер съпругът й рекъл: „Имаме повод да отбележим кръгла годишнина!” Казал го вечерта, когато се добрала премръзнала и превъзбудена от излета до местността Белинташ в Родопите, от който се оплакваше, че го преживява отново и отново като кошмар: сама с шестгодишното синче на тясна площадка край трийсетметрова пропаст, в дъжд и пронизителен вятър, далеч от Пловдив. Местостта Белинташ - вероятно култово място от езическите времена на древните ни предци траките... Решиш ли да потърсиш Извънземния свръхразум или Отвъдните стихии в нашия материален свят, и те се тълпят вече около тебе!

В оня миг бе пратила тревожно съобщение, че не знае дали ще оцелеят с малкия, че е в паника, а аз – пак по джиесема, я питах къде се намират, как да ги открия... Групата на излетниците, с които се добрали до Онова място, продължила без тях двамата, всъщност, ония хора се отправили да посетят древното тракийско светилище.

Завива ми се свят. Ясновидката от близкото до града село П. Люба (и това име ми се вижда неслучайно!) последния път, когато сме ходили, рекла на Re., че желае да ми "гледа", излязла от къщата, от двора, тръгнала в полумрака към мене, а аз съм се запътил зад колата. И тогава рекла на Re. разочарована: „Е, не сега! Но много скоро сам ще ме потърси”. И се запътила обратно към къщи.

- - - -

Питам: ако се случва едно и друго, понеже е предопределено, понеже е съдба, орис, участ, земен дял, нещо свише предначертано, зададено априори – тогава защо да страдам, защо да се притеснявам?! Което е писано да се случи, няма да ми се размине, но виж – основният ми проблем е да си съхраня достойнството и любовта към живота, каквито и да са последствията за мен.

Предателството на Re. – инстинктивна, правилна реакция за млада жена в нейното положение - не е ли стъпало по пътя към Голгота? Защо да преставам да я обичам тая жена, която по тоз странен начин ме подтиква към смирение, без да предателствам към себе си?

Но и тя как би разбрала, как би била уверена в своята любов (ако е любов, а не друго!) без това изпитание, дето като въртоп ни е завихрило и двамата? Новичкият дали си дава сметка какви проблеми появата му катализира между мен и Re.? Много важно - Новичкият! Не ме интересува тоя образ; седи ми плосък, безинтересен, Досада някаква; от оная страна нещата са недвусмислени, за да има каквато и да било интрига. Иначе, усещам: с добро самочувствие е, самоуверен; според подхода му към Re. като всичко да му е ясно, та пре-ясно. Боже мой, тоя нещастник е дошъл да купува! Какво прави в храма? Името на моя храм е Любов. Любов купува ли се?!

А тая жена, която е твърде умна, разбира в що за сделка я канят стока да бъде – тая жена, Господи, ще я изоставиш ли отстрани да върви с изранена душа като прокълната? Тъй хубава е душата й, по-хубава от тялото и лицето й! Няма друга с такава душа в моя живот... Ала как да й помогна пред Изкушението, като съм по слаб от нея, по-слаб и от много други, по-грешен, по-нещастен, разтерзан в Изпитанието.

Ще стане каквото има да става. Така съм объркан! Не си спомням по-слаб да съм бил... Писарушко жалък, размазващ сълзички, докога ще живееш с илюзии?

Жив съм, дишам. Това е животът ми. Ако си ми дал мъничко талант, защо ти е да ми погубваш звездичката, Господи? Или ме готвиш за по-висока орбита, за самотност, обречена да се саморазпалва, да свети на идещите подире!

Може би са прави да казват, че когото обичаш, Господи, изпращаш... изпращаш му най-сурови изпитания, да го извисиш, не да го унижаваш, да го привлечеш към себе си, не да го отблъснеш. Ако искаш да ме видиш силен, защо ме караш да се гърча слаб като червей!


tisss
_________________________________________________________
* Бита карта (прен. от лат.), изгубена позиция, предварително обречена кауза.

** Родопска местност на двайсетина километра от града, любимо място за пловдивчани по всяко време на годината. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 4 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 49664

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.071 seconds in which 0.008 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.