Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1624758 - 05.02.2007 20:08

("Цинк") ВСЯКА ХУБАВА ЖЕНА (2.)


Продължение от 28.11.


Два пъти днес ми звъни по джиесема (само сигнал и затваря); два пъти й отвръщам по същия начин - защо й е? Почвам да се настройвам като експериментатор; ами да, твърде любопитен експеримент! Пред озадачените ми очи жената, в която вложих за десет години моето си отношение към Свободата и Любовта, към правото на личността да избира според собствените си вътрешни хармонии, тая същата жена сега, доколкото я усещам, изживява тежко своето раздвоение.

Наистина, как да събере наедно и Свободата, и Любовта, когато материалното така силно я изкушава и посяга да се разпорежда с личността й на самостоятелен и независим уравновесен човек?

Имал съм илюзии спрямо нея. Е, сгромолясаха ми се и очарованието, и илюзиите. Нищо - казвам си, - ако си силен духом, какво ти вреди, че човекът до тебе се е провалил вдън земя; живият човек все ще намери с какво да те изненада неприятно, нали - идеални са единствено мъртъвците! Същественото за мен е да не изгубя Любовта у себе си, по дяволите да върви живият, реалният човек; мен илюзията ми е хиляди пъти по-необходима, за да продължавам да живея в моя си ритъм и стил.

В слаба позиция ли съм? И кой може да отслаби позицията ми освен мен, освен аз самият да я отслабя!

Откакто научих вестта за въпросния обаятелен господин, след като ми помогна да го сглобя като образ от късове разпилени уж случайни детайли, казах на Rе.: "Очертава се чудно противоборство строго логическият подход към живота срещу интуитивното". Сега вече съм сигурен: каквото и да се случи по-нататък с Re., тя ми предостави шанса да се проверя в реална ситуация, ужасно горчива, при това и болезнена любовна драма.

Продължавам да съм това, което съм - в неизречените обвинения, в мълчанието и мрака, където ми е най-удобно. Нека светът си мисли, че съм се отчаял и отказал от тая любов. Не жената, любовта ми към илюзията е важна в случая. Защото човек живее не толкова в реалността, колкото в представите си за това и онова. Ние с това си качество (или слабост) именно сме божествени. Че какво е Бог, какво са Любов, Свобода, Щастие?! Можеш ли да ги опредметиш, без да ги съсипеш!

Рехава и аморфна е тъканта на духовното, интуитивното; но Боже мой, колко здраво ни влияе таз прозрачна и незабележима копринена паяжина! В тоя смисъл съм щастлив, че мога да проверя сам себе си; самолюбието ми, че не бъркам...

Е, не става плавно; става с лутаници и на тласъци; доста нощи не успявах да се смиря, отслабнах телесно, пуша по кутия цигари на ден, ала полека-лека се отскубвам от тоя батак, от това материално тресавище на егоизъм, лицемерие, лакомия, невежество.

Ако Re. ми е достойна ученичка, сама ще намери изход за своето. Желая й да е щастлива, когато остава насаме със себе си, да престане да се лута и терзае къде всъщност я насочва природата й.

Докрай в падението, в гордостта докрай! - стих от една моя работа в книгата "Кардиф"... Това й желая от все сърце, за да е наистина щастлива.

* * *

Като говорят за цивилизационния избор, господа като Петър Стоянов, президента на Републиката, сочат Западна Европа и САЩ за модел и образец. Тоя мой казус с Re. ме настройва скептично, че типичната за един немски възпитаник целеустременост е по-перспективна от типичното за Изтока и Балканите съзерцателно подхождане към проблемите на живота. Ония там са материално ориентирани; нашего брата с всичките си неразбории сме преди всичко богати в духа. То е следствие пак от източното православие.

"Отдалечен, ще бъдеш близо" - ключов стих, изведен за наслов на сборник стихове от моя "духовен брат" (по собствените му думи) Михаил Берберов. Това, дето го държиш в ръце и прегръдка, лесно отмилява; не престава да ни вълнува прикритото зад разхвърляност и бесове, недостижимо докрай Духовно. Тялото се насища; душата е ненаситна в стремежа си към Духа, т.е. към Небесата и Божественото край нас и в нас.

* * *

Човек живее преди всичко сам със себе си. Спомням си, дете, вървя по напечената от августовското слънце улица. Прахоляк. От дворовете долита ухание на цветя и зрели кайсии и зарзали. Мирис долавям и от нагорещените тухлени зидове, и откъм изсъхналите посивели дъсчени тараби. Лято. Моят роден Пловдив, моят квартал от детството, моята бедняшка, но щастлива в несретността си махалица от двайсетина едноетажни и двуетажни къщи край Пещерско шосе, потънали в зеленината на плодните дръвчета и розовите храсти по дворовете. И във всеки двор, дори и в най-миниатюрното дворче - цветна леха, където жужат колкото пчели, поне толкова и търтеи. Улица "Ниш", съставена от осем къщи, е в подножието на Джендемтепе, най-високия от седемте пловдивски хълма.

Животът се е ширнал безкраен пред нозете ми като августовски дълъг ден. Ровя с боси нозе финия като брашно пепелак, приятно гъделичкат босите ми ходила дребните камъчета... Къде съм се запътил, дявол знай. Впрочем, имах си няколко любими местенца - Джендемтепе, северните му склонове, обрасли с диви храсти, избуяла висока до кръста трева, където - клекнеш ли, ставаш невидим, дъбовите дръвчета наоколо, бъзът, трънкосливките, глогините, шипките, бадемовите дръвчета, масивите на дивата дюля, шипките, къпинаците, драките. Изворчето - дето водата в тънка струйка цъцри в една от гънките на тепето. Кварталната библиотека, сместена в шест-седем шкафа със стъклени врати в сладкарничката на бай Димчо.

Обичах да си купувам четвърт килограм тахан-халва за 27 стотинки или две-три масленки по 4 стотинки всяка. Сядах направо на пода край стъклените витринки с подредените по лавиците опърпани от четене книги за деца... Можех с часове да преобръщам приличните на баница омазнени и погрознели страници с чудесни (според тогавашния ми вкус) истории.

Мечтаех си как, като порасна един ден, ще си имам любимо момиче, красиво, умно, сдържано и гальовно, и няма да се караме, няма да си говорим неприятните думички, с които възрастните около мен... ако не всеки ден, през няколко дни се замеряха като вражески залпове от двете страни на някоя порутена ограда. Не, ние двамата с моята принцеска ще се обичаме просто и естествено, както се обичат животните помежду си, които не си пречат едно на друго. О, колко бавно се точеше времето! Аз кога ще порасна, Боже мой?

...Живичко е онова момченце у мен, не съм го удушил, не съм го убил и изкормил с яростта на възрастен. Това дете непрекъснато ме боцка отвътре с пръстче, любопитно ме следи с блестящи от страст очи. И какво да сторя с него, като ме прави така непохватен, така особен на моменти?!

Не че нямах приятели; цяла сюрия момчурляци все се търсехме за игри, за набези покрай Марица, на Острова или в далечния край на Тепето, отзад, долу в ниското, по траверсите на жп-линията за Карлово.

Вряхме се по таванчета и мазета, по задните дворове, шетахме къде ли не. И все пак винаги съм се усещал най-добре, когато оставах сам. Самотността ми носеше светла печал, но и свободата да мечтая.

Промених ли се през тия години? В основата съм си като че пак същият. Безразборното говорене, шумът, блъсканицата, меренето на сили, както става винаги в момчешки компании, не ми харесваха, караха ме тревожно да настръхвам. Не обичах да се бия, но ми се налагаше да се бия с юмруци до кръв. Предпочитах честното състезание, е... да се затичаме например и да видим кой пръв ще стигне хе-е-е дотам.

Момичетата от най-ранно детство бяха екзотика за мен. Не ги разбирах. Някои се държаха като капризни ревли, другите пък - прекалено сгушени, според мен... Представях си, че моето момиче ще е опърничаво като козичка, една такава дръпната и своенравна хитранка, дето тайничко ще ме обича, та другите да не разберат...

Въобще, от най-ранна възраст за мен Любовта беше (и досега е) тайнство, нещо съкровено, което не се показва пред другите. Това ми е вродено, никой не ми го е внушавал. Интуитивно съм предусещал, че нахълтат ли другите между двамата, в онова лично и светло интимно пространство, заредено с бесове и страст, то всичко ще окалят, изпотъпчат, съсипят. Вече няма да е Любов, вече нещо друго ще е. От татко ми е тая свенливост, това затаяване в нежността на вътрешното лично пространство.

И досега - вече мъничко поопознал себе си! - почна ли да обсъждам с тоя и оня личните ми отношения с моята любима, това значи край, нещо се е прекършило в любовта ми, Любовта е тръгнала да си отива от мен.

Подозирам, жените не изпитват тая пареща сърдечна болка, когато Любовта ги напуща; те много по-ловко от нас преустройват оръжията си и винаги изгодата ги мотивира по-силно от самоотверженото донкихотовско самолюбие. Но за сметка на присъщия им женски наивен егоизъм успяват по-умело да се поставят в общественото, в живота. Една жена, за разлика от мнозинството мъже... предварително набелязва целта си, знае какво иска от Любовта; обикновено то е нещо толкова конкретно (накити, обществено положение, уют, закрила...), че чак болно и смешно ми става за горките лисанки.

Една жена не може да бъде толкова самотна, колкото един мъж, а пък ако е хубава и интелигентна, не виждам препятствие или цел, които да й се опрат. Където е успехът, там гъмжи от жени с прелъстителни тела и мили муцунки.

Преживях го през пролетта на далечната 1984-та в Хасково, на литературната тридневка за дебютни книги "Южна пролет". За кратко бях център на внимание - четох текста на писмото си до Георги Джагаров, без да споменавам името "Джагаров"; после имах чувството, че мацетата, дето се навъртаха около дискусията, изведнъж се струпаха отгоре ми - с усмивчици, с влажни погледи, с проява на интерес какво съм писал и къде могат да прочетат нещо, писано от мене... Жалка работа! Така оголено и ясно не виждам как Любовта би могла да ме превземе.

Случвало се е да реша - ето, това момиче ми харесва; и в повечето случаи, почти винаги... момичето е минавало покрай мене с очи, вперени в някой друг. Мога да го кажа и по-категорично: не ми се е случвало аз да избера коя да обичам. Ако бих наложил поне веднъж моя си предварителен избор, вероятно щях да съм щастливо оженен мъж с верен и предан човек до себе си - жена от плът и кръв, кълбо от нерви и страст. А може би го казвам със следа от горчилката, която няма как още да не пари сърцето ми?!

От един момент - подир историите с бившата ми съпруга и подир краха на илюзията "Мария" - се зарекох към никоя жена да не се отнасям с цялата сериозност на проектиран брак. Свободата и Любовта взаимно се нуждаят едно от друго; където има документ, каква ти Любов... Ето нещо, което научих от Мария. Мария - единствената жена, за която някога съм пожелавал да се оженя!

* * *

Самотност, ти ме зареждаш със сила. Перифраза на Шекспировата сентенция ме очарова - "Предателство, твоето име е жена!" Особеното днес, на тоя век на лесни запознанства и страхотна подвижност в пространството, - женската вярност и устойчивост на чувствата е просто мит. Не че не съм готов да се доверявам отново и отново на Евините щерки, но това е може би необходимият тежък данък за разкоша да живееш - рано или късно ти ще си отритнатият, ако не им създаваш проблеми, ако винаги си налице, когато призивно почнат да хленчат или да въртят женските си предизвикателства наоколо ти.

И се питам: дали жената не е права, дали мъжете не сме само придатък към нейния живот, който е в основата на човешкия род изобщо, пък и на цялата ни християнска двехилядигодишна цивилизация?

Следва


tisss

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 10 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 49724

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.094 seconds in which 0.031 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.