Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1626746 - 07.02.2007 11:44

("Цинк") ВСЯКА ХУБАВА ЖЕНА (3.)29.11.2001.
Лесно е да убиеш птиче. Телцето на убитото птиче е така безпомощно и некрасиво; ето човчица, крилца, ноктенца, безредно разпиляващи се перца и пухчета-перушинки. И тай-тъжното - помътнели-посивели оченца. Мъртвото птиче напомня мръсна дрипа, за нищо не става, дори котките не биха посегнали към него, ако не са в крайна нужда от глад.

Една прекършена любов е мъртва птица; птиците летят по две, но умират сами. Ако не е улучена в полет, усещайки смъртта, птицата се скрива някъде и ние даже не научаваме веднага, че вече я няма. Дълго време тя продължава да лети, да маха с крила в нашето съзнание, огряна от слънчевите лъчи, красива и нежна, тръпнеща от скоростта на летенето.

Откривал съм мъртви врабчета под керемидите, когато поправях покрива на къщата в село Тригорци, на двайсетина километра от Балчик, навътре в Добруджанското плато; било е поне преди трийсет години, но още помня колко ненужни и неуместни за живия живот ми се сториха тогава тия безформени клъбца от полуизгнили костици, покрити с пух и пера.

До каква степен задръстен и освирепял от егоизъм и лакомия трябва да е убиецът на птиче? Един млад мъж от съседния вход - трийсетгодишният син на Митьо Чомпала... Наско, който наскоро се прибра от Украйна, дето е бил строителен работник, трепе за кеф врабците от липата под прозореца на спалнята ми. Но не изглежда ни лаком, нито свиреп егоист, в известна степен дори е симпатичен с умението си на точен стрелец с въздушна пушка.

Не съм виждал флоберката на Наско, виждал съм нападалите по двайсетина и повече телца на избитите пилета, които поне дузината улични котки край блока миролюбиво си разпределят с окървавени муцунки. Та тоя Наско не се и хвали, само излиза някой ден, като му скимне с въздушната си пушка, и за радост на котките застеле асфалта и плочника с поредната порция трупове на врабци. И спира за месец поне онова цвърчене и суетно боричкане из клоните, настават ред и тишина, настава спокойствие.

- - - -

Постепенно всичко у мене се смирява. Надничам все по-лъчезарно към шаренията наоколо; посредствеността някак престана да ме дразни: учуден, откривам позабравени чак от детските си години усещания - мирис на влажни треви, полъха на лекия ветрец, когато вървя по улицата и той роши косите ми, навира се в яката на якето и винаги играе на точно определено място по улицата на път за или от училище. Просто на ъгъла срещу последния от шестте огромни 18-22-етажни жилищни блока има нещо като улей, някакъв Бързей на ветровете.

И тъй, когато вървя по улицата, започнах да се радвам на зелената тревица край плочника и тротоара, на късните есенни цветя с тяхното печално ухание, на мъглата и ситния дъждец, който кара пейките, стволовете на оголелите дървета и покривите на редиците тенекиени гаражи да лъщят.

Започвам отново да населявам моето вътрешно пространство с докосвания и отражения; опустошеното и изгореното полека-лека се покрива с първичните усещания от ранните ми детски години, когато бяхме толкова бедни и толкова щастливи сякаш всички ние, и децата, и отрудените ни родители.

Събужда се хлапето у мен и не ми е вече самотно. Оказва се, животът бил разкошен и тъй, а може би именно тогава го усещаш тоя разкош, когато ти е най-самотно. Бях забравил какво значи самота от времето, когато бях женен за палавата и често сменяща любовниците си Ася.

- - - -

Вчера на два пъти преди обяд, към десет и към единайсет, Re. ми звъни по джиесема. Отговарям й с двукратен сигнал, което би трябвало да значи: "И аз мисля за теб"... нещо такова. В три след обяд джиесемът пак звъни, тоя път настоятелно звъни, буди ме; чувам гласа й:
- Няма ли да дойдеш с колата да ме вземеш! Тук съм, пред профсъюзния дом (в центъра на града, на шест километра от нашия краен квартал - бел.м.). Да те чакам ли?

Измънках сънено, че от четири трябва да съм в училище, имам занятия; но пак скланям:
- Добре де, ще дойда.
- Имаш време - увещава ме, - до четири е цял час. Не искаш ли да се видим?
- Идвам. Чакай ме - казвам.

Подир две минути пак се обажда:
- Извинявай, не прецених! Няма смисъл да идваш чак дотук. Сама ще се прибера. Довечера съм у майка, оттам ще ти звънна.

Вечерта не е успяла да позвъни. Или не е пожелала. Впрочем, какво ли имаме да си кажем!... Може би е любопитствала дали не съм си изключил пак джиесема, т.е. дали не съм вече захлопнал вратичката. Пуста суетност, как се храни женското тщеславие със самочувствието, че някой страда за тях! Е, тоя някой вече не им е необходим за друго освен да им повдига цената в собствените им очи, а може би - в очите на приятелките и тайните съпернички в любовта?

Крайно наложително й е да се убеди, че съм аз тоя, който прекъсва връзката, нещо от рода на... "Ето, виждаш ли, мой мили Августин, ти си причина всичко между нас да се срине!" ...Е, добре! Що да не поема и таз роля, на мизерника, макар да не е приятно да те пекат на тих огън, да опитват да ти обърнат душата с хастара навън, да те оглеждат любопитно, любознателно точно когато сърцето кърви.


14.12.2001. Животът - тая красива илюзия! Прашецът на пеперудени крилца е по-траен от очарованието на мига, когато жена те погледне влюбена. Щастието е със зърнеста структура, на зрънца, подобни на диаманти в кал и пръст; но дали съзнаваме кога именно сме щастливи? Или го узнаваме, когато щастието е отлетяло безвъзвратно от нас? Никой не може, строго погледнато, да е сигурен защо сме на тоя свят; може би - за да изпитаме любов, щастие, опиянение от свободата... Макар да не сме свободни в нито един миг от живота си.

Впрочем, тая илюзия - Свободата, е като въздуха, като кислорода за пъстървата, която играе в планинския ручей, прескача двуметрови прагове с мощен мах на опашната си перка. Така и Любовта граници прекроява, заличава междусъсловни вековни традиции, руши ги като картонен декор и крехки тресчици. И винаги - със страхотното очакване за нещо по-добро от сегашното. Дали не се стремим към нещо, което изобщо го няма в света, пренаселен от егоизъм, невежество и тщеславие?

Тогава, питам, защо младата жена си търси мъж и го заглежда предизвикателно с блеснали очи и зачервени от свян страни? Защо изобщо момичетата се стараят да се представят по-хубави отколкото са в действителност? Тоя грим, сенки, червила, туш за мигли в десетки нюанси, очни линии, моливчета за очертаване на устни, руж, помада, аркансил, благоуханни парфюмчета, спрейове, мазила... цялото това многообразие на суетността кому се подчинява?

И да отговориш, не ще е точно казаното, понеже и мъжете, и горките момичета и жени не с разума... с чувствеността си предизвикват изкушението. Да изкушиш е най-приятният начин да излъжеш. Изкушаващият не си дава сметка, че се представя за някого другиго; него природата му го тласка да промени формата, облика си, да създаде по-красива и предизвикателна повърхност за своята душа.

И така пропускаме главното - душата и духа на човека, застанал срещу ни. Влюбената е шедьовърът на природата. Грациозна, омайваща като силно питие. Удря мъжа в коленете, в слабините, демонстрира какъв разкош са междучовешките отношения, когато са хармонизирани двете начала - мъжкото и женското.

Жалко, но не за дълго е това динамично съвършено равновесие. Изкуството да се живее може би е в съхраняването на илюзията, в заблуждението, че Любовта е нерушима крепост, оазис на Доброто и Достойнството.

А колко уязвим е влюбеният, това той след време ще узнае; и колкото по-щастлив и нехаен е бил в любовтя, толкова повече ще му горчи. Финалът на една любов е естествен завършек само на епизод от твоя живот; тъй че що да съжаляваш! Само се постарай да откриеш посланията от отлетялата си любов, които са в състояние понякога изцяло да ти променят структурата на личността. Знам за такива хора... От нелюбов може и да се умре за месец-два, за по-малко от година. И то не е шега.

Нещо ново си научил за себе си, за човека, в когото си вярвал безусловно и с огромна доверчивост. Невежият първо си представя някакво отмъщение, а би трябвало да е щастлив, че го е напуснал предател: най-опасният за него човек го е напуснал; нали именно тоя "мил и любим дотук" знае за тебе повече, отколкото и самият ти знаеш за себе си!

Той те е наблюдавал отстрани, тихо... старателно е проправял пътека към някого другиго. Ти, драги, не си напуснат в оная вечер, когато "твоето" момиче за първи път си е легнало с друг мъж, и не вини тая твоя досегашна любима! Защото тя е по-объркана и от тебе, години ще й трябват да проумее сама себе си - защо й е била нужна новата авантюра, т.е. Оня друг човек...

Сърцето е големият ловец у нас, не умът. Умът иде само да подреди кое що от хаоса на чувствата и най-често логическите обяснения звучат прекалено сериозно именно защото са несериозни, неистинни, т.е. лъжливи.

Сигурен съм, че изневерилият в една любовна връзка е нещастният. Оттук-нататък няма да има спокойствие за него - и не че някой го сочи с пръст като прокажен, а защото повече пред себе си няма как да се изправи великолепен в достойнството си.

Чудно ми е колко енергия губим понякога да си възвърнем изгубената любов. А за какъв дявол ни е... сами не знаем. Ей тъй, наумил си и страда човекът като детенце за счупената си играчка. А всичко наше е тъй преходно, така бързо се изнизва и подир някакви си месеци, подир година или две, като престанеш да кървиш, ще се усмихнеш лъчезарно към божественото небе, към тая разкошна звезда Слънцето много по-уверен в своето...

Ти вече ще си приел живота, какъвто ти е даден, и случващото се ще приемеш не като нелепа случайност, а като закономерно изпитание за твоя дух. Силен си и твоята любима е пак с тебе, само че вече не я възприемаш с плътските си сетива, а с нещо много по-чудесно: образът й грее в твоите мисли, и дишайки, ти всъщност дишаш за двама, живееш за двама.

(Училището, класната стая, кабинет 206, петък, 17,45 часа)


29.12.2001. На днешния ден преди години сключих брак с двайсетгодишната Ася. Има ли тоя факт отношение към случващото ми се днес? Разбира се, че има значение. С тоя опит зад гърба мога да кажа: Жената не бива да се възприема твърде насериозно. Това ми е грешката, която повтарям за кой ли път - че приемам жената до себе си като същество с много високи духовни качества, по-високо съм я поставял от себе си и винаги съм губел именно от това положение на нещата между нас, двамата партньори в любовната двойка.

Защото Тя е изменчива, играе като змийорка във вода, лъже те, без всякога да съзнава, че те лъже, ей тъй, както предано те гледа в очи. Просто такава й е природата - да бъде сателит на мъжа, но никак не успявам да се опазя: превръщам реалността в красива илюзия и всъщност съм живял успоредно не с реалния човек (жената или момичето), а с моята си романтична представа за нея.

Тя е слабо, безпомощно същество, ала каква огромна сила са нейното вродено лицемерие, егоизъм (заради децата,които й предстой да роди, или е вече родила), склонността й да предателствува в името на... живота.

Майка ми висшистката никога не съм поставял по-горе от мълчаливия, недоучил поради бедност и неоправен в двубоите с наглата държавна администрация мой баща... Татко мой, ти, който си на небесата!

- - - -

Сега е осем и петдесет; чувам настойчивия звън на телефона: зная кой ме търси. Но мене ме няма точно за теб, мила Re. Омръзнах на себе си да играя роля на боксова круша, на удобното рамо, върху което да пророниш няколко горещи кристални сълзички над съсипаната си внезапно състарила се Любов.

Крайно време е да се отърва от тебе, за да опазя илюзията за хубавата и вярна Re. Десет години се съобразявах с твоите настроения, желания, настоявания; време е да започна да се съобразявам преди всичко със себе си. Защото за съжаление си била нещо времено в моя живот, а трябва най-после да се науча да живея за себе си и за онова, за което съм на тоя свят.

- - - -

Забих пръст в Библията върху отгърната напосоки страница, като се обърнах към моя мъртъв баща да ми подскаже как да постъпя. Ето текста на тоя стих 44-ти от глава V на Евангелие от Матея:

Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят...

Какво си решил ти, Свят на духовете? Изпитваш ме и ме напътстваш, но за какво ме готвиш! - не съм ли недостоен да се занимаваш с мен, не съм ли твърде обикновен и посредствен да ме въздигаш от пепелта? Окаляно е лицето ми, целият съм в дрипи, най-нищожният съм точно сега под небето... На себе си станах противен, нищо мое ме не радва, мисля как бих излязъл от света на живите по най-безболезнен начин: да заспя и да не се събудя никога повече... Пък ти ми протягаш ръка - за какво съм ти?

Не мога да послужа и за назидание на когото и да било; никой освен неколцина приятели не е наясно какво ми е, неизвестен съм; и не е ли най-добре да изчезна без следа, все едно никога не ме е имало - от пръст роден, превърнат на пръст отново и завинаги?

* * *

Ще отида в черквата "Света Петка" да запаля свещ за щастието на двамата - Re. и г-н Новичкия. Дано заживеят в хармония и пълнокръвно! Домът им да свети като фар за корабокрушенците от Океана на мрака и посредствеността. Дано постигнат всичко онова, за което дори нямах смелост да си го помечтая.


tisss

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 13 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51964

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.066 seconds in which 0.001 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.