Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1630230 - 09.02.2007 12:02

(„Цинк”) ДЪЛГИЯТ ОТЛИВ НА ГОЛЯМАТА ВЪЛНА (2.)


22.12.2001.
Седим с Re. в кафенето до училището, говорим; правя й компания, докато чака любимият й да й обади кога ще дойде да я вземе с колата си. Това - вчера, след празненството на учителите горе, в методичния кабинет...
- Странно ми е - казва, - че на всичко между мене и него гледам съвсем трезво.
- Няма я тръпката ли - допълвам, - така ли, коте?

- Обичам го. За мен той е човекът, който всичко може, всичко е готов да направи за мене. Преди за теб съм си мислела по тоя начин, но какво направи ти! Отдръпна се, виждам, не ти е приятно да ми нарисуваш афиша за коледния концерт... И той го направи тоя афиш. Може би си прав, не трябва да те ангажирам повече със свои желания. Сигурно ти е неприятно да ти се обаждам.
- А, защо! Приятно ми е - казвам. - Но ноли не е редно да заставам между вас двамата? Иначе непрекъснато си мисля за тебе.
- И аз си мисля - казва. Замълча, допълни: - От време на време... Ще се радвам да видя до тебе някоя много по-интелигентна и по-хубава жена от мен, която живо се интересува от това, което пишеш.

- Може би е време да сложим точка, да се разминаваме като добри колеги, като делови хора... А! Какво ще кажеш? - питам. Не казва. И продължавам надолу по хлъзгавата тема: - Не мислите ли да се устроите някъде в чужбина. Значи, сключвате брак и се подреждате прекрасно в някоя добре подредена държава, по-далеч от тая, занемарена и ограбена България.

- Той все подхваща да се оженим, но съм му дала да разбере, че не ми е приятна тая идея. Не ми е ясно какво точно искам; харесва ми, че го усещам непрекъснато до мене. Пък ако той не ме потърси, търся го аз, викам му: какво става? Ето, вчера с колата ходи до София, до летището, да посрещне дъщеря си от Германия, и като тръгваше, му казвам да кара по-внимателно. И той вика: че аз повече от деветдесет километра в час нямам намерение да вдигам; но се притеснявах за него.

Разбирам, приятно й е да говори за любимия; вероятно не съм най-подходящият слушател на това какви добри качества притежава въпросният господин, или напротив - точно аз трябва да чуя всичко онова, което ми е липсвало в десетгодишната ни любовна връзка с нея.
- Интересно ти е, любуваш му се като на нова придобивка - гледам я в очите, - но колко дълго ще трае това, след като, както казваш, подхождаш към тоя нов роман съвсем трезво, обмислено? Дали тая трезвост у теб няма да е цената за удобствата и уюта? Какво е Любовта! Спомни си какво пърхане, какъв летеж, каква еуфория си преживяла, когато деветнайсетгодишна, направо от абитуриентсия бал си тръгнала да се омъжваш.

- Сега съм на трийсет и четири - замисля сe, - има разлика, нали! А пък и той е интелигентен, възпитан, старае се да ми угоди. Макар че съм станала капризна и се отнасям с него, как беше оная приказка!... вечно болно, вечно недоволно. Все намирам поводи да му опъвам нервите. Казвам си: чакай, миличък, да те видя веднъж ядосан, да почнеш да ръмжиш, да наостриш рога насрещу ми! Ама се сдържа. Опита ли се да откаже нещо, тогава просто му обръщам гръб, настава едно такова тягостно мълчание, и той... какво!... вика: добре де, ще стане ти както желаеш.

- В крайна сметка, досега всичко планирано от него, се е случило в тая ваша връзка. Разбираш ли, коте, в любовта все единият е ловецът, а другият обичаният. В твоя живот май за първи път ти се случва да бъдеш именно ти набелязаният дивеч.

Казвам това и дяволчето у мен се събужда:
- Отстраних се, да не му преча. Нека реализира каквото си е планирал с помощта на оня чудесен компютър! Не съм посягал да те спирам, нали! Нито пък към хукнал да се състезавам с Новичкия. Истината е обаче, че г-н Новичкия много силно ме заинтригува, фактически явява ми се като Враг в ужасно чувствителна област за който и да е мъж. Нямаш представа, коте, колко ме изкушава именно на такъв целенасочен тип характер да му смачкам фасона по всички правила на духовния побой! Това е всъщност западният, немският модел мислене; става дума за два противоположни подхода към живота: източния и западния. Тоя западняшки стереотип все се движи в идеално прави линии, абсолютно логичен е, точен, еднообразен. И аз винаги мога със сигурност да предвидя след колко време в коя точка от пространството ще се намира въпросният господин. Тия хора са роби на идеята за успеха.... успеха на всякаква цена, а такава праволинейност няма много общо с живия живот. Животът е разкошен именно заради своята непредсказуемост, заради невероятните лъкатушения и превъплъщения в най-неочакван момент, коте. Любовта не е идилия на разума, тя е сражение, много "сладко" сражение между мъжа и жената, и само с логика не можеш да я задържиш при себе си.

- С него ми е спокойно - казва отнесено, както ми се стори: вгледана навътре в себе си. - За разлика от теб, той реализира своите проекти. И не се оплаква, че не го забелязали, не го оценили. Добре печели. Направо се забравя в работата си. И го уважават заради неговата перфектност. Веднъж допуснал някакъв набор да се отпечата с грешки, а там, при неговата професия, във фирмата... всяка грешка се изчислява в много долари, които се приспадат от хонорара. Веднъж само, каза, допуснах да ми се случи... и оттогава не се повторило.

Слушам я, виждам се нищожен и нещастен през нейните очи. Ами да, какво друго съм, освен окаян несретник, навикнал да живее с илюзии!... Надвечер, точно в осемнайсет и трийсет по джиесема пратих следното послание: "Благодаря, благодаря, благодаря! Може би съм прокълнат, но те обичам". Беше ми подарила тоя ден бял пуловер като Коледен подарък; аз и досега не съм решил какво да й подаря за Коледа и изобщо струва ли си. А че я обичам, е истина. Иначе с предатели процедурата, знам, е ясна и кратка.


23.12.2001. Има три основания да бъда разбит като нравствена позиция:

1) Който се превъзнася, ще бъде унизен.

2) Измамната самоувереност пропуска без противодействие наченките на увлечение у най-близкия си човек, вместо да опита да го спечели наново.*

3) Обич, която остава пасивна и бездейна, когато обичаният се нуждае от помощ и подкрепа, е измамна и фалшива.


22.12.2001. Слязох в гаража при колата. Тая жигула двайсет и една години винаги като че ли съм я възприемал като жива душа. Лъснах я с полирпаста, оправих задния десен калобран, пуснах двигателя да поработи, долях спирачна течност, изчистих стъклата... И ето ме сега горе, в кухничката сам: никой не се интересува от мене; представям си около Re. какъв живот кипи, каква празнична възбуда е. Но мен ме няма там. Захлопнаха ми полекичка вратата и най-лошото е, че нещо сбъркано има у мен, у мен е причината това да се случи. Ще трябва да се наказвам, няма що.

Не съм пазарил за празниците, вкъщи всичко е изобрано - малко хляб е останал, малко картофи, олио, пакет юфка, чай, захар. Така е най-добре: като е пост и отшелничество, да е! На никого няма да звъня, у никого не ми се ходи на гости; ако гости спрат пред вратата ми, няма да им отворя, просто мене ме няма в моя дом за целия свят. Най-после и аз имам право да остана насаме със себе си и да отпразнувам Коледните празници и Нова година според собствената си природа и възглед за живота.

На мен това отричане от празника ми е необходимо, за да си преосмисля живота, да погледна към себе си от друг ъгъл. Много наранен съм, като звяр се свивам в леговището си: ще слушам, ще гледам, ще душа въздуха с нос - и колкото повече боли от тая самотност, толкова по-ясно би трябвало да ми изгрява в ума: не съм част от празничната врява, и никога не съм бил... Защото мисията ми е различна, чувствам се като войник на пост, когото са забравили в заснеженото поле да пази погребите с най-страшните оръжия - оръжията на интуитивното познание за всички нас. Но аз нищо не знам за разрушителната сила на тия средства за масово поразяване, моята работа е да обикалям около мястото, където са светилищата на познанието, нищо повече. Роля на куче-пазач, като това, което съм си избрал за аватар към тия текстове в Internet.**

Завчера термометърът падна до - 21оС, днес обаче е около нулата, меко е, вали ситен като брашънце снежец и натрупва. Одеве, като излизах от гаража, почти не личеше, че съм правил алея в преспите. Тодор Чонов от Рогош би трябвало да прави днес визитките ми, на които е емблемата с гарвановата глава; защо ли ми стана ведро, след като говорих по телефона с него?!... Визитки... Голяма работа, драги ми Смехурко Жоро Бояджиев, голяма работа си, ле-ле!


25.12.2001. Моето момиче ми казва, че обича друг; бъркам ли, дето продължавам да я възприемам именно като "мое момиче"? Завчера, като се разделяхме край задния вход на детската градина, откъдето щеше да вземе малкия и да чака г-н Новичкия да долети с колата си, за да ги откара към центъра на града... та завчера, значи, за довиждане тя ми маха с ръчица: "Не съм твой пратеник в чуждия лагер, не съм..."

...От двайсетина дни й внушавам: на гръцки "пратеник" е ангел, коте, ти си моят ангел там, не забравяй. И сега тя протестира нещо, но я отрязвам: "Върви, върви, не се разсейвай!"

Откъде у мен тоя оптимизъм?!

Вчера надвечер ми звъни по телефона:
- Как си?
- Ами добре съм!
- Има ли някой при тебе?
- Сам съм, коте, и ми е много добре така.
- А мислиш ли си за мен?
- Че за кого друг да мисля!
- И аз си мисля за теб... от време на време.

На два пъти после: "Ох, пък днес какво премеждие имах!"
- Е добре де, сигурно си се подхлъзнала в снега...
- А, не е точно това, ама нещо подобно.
- Добре! Не разправяй, щом ще се спираш - казвам.
- А защо не си поканиш някого? - подпитва.
- Че кой ми е нужен, коте! Мен така си ми е страшно добре. Нищо не ми липсва.
- Аха... Е, щом никой не ти липсва... - казва и мълчи, чувам дъха й в слушалката.

Мълча и аз, но ми става тягостно, та добавих като някой ръб:
- Любовта ми си е у мене, коте. Кой може да ми я отнеме? Никой!

И чувам гласа й отсреща:
- Можехме да сме заедно.
- Можехме - съгласявам се, - но и тъй не е зле. Хайде сега да приключваме, че сигурно имаш доста работа! - Чувам как на няколко пъти "строява" някое от децата.

- При мен тук е доста оживено - казва. - Пълна къща с хора сме...
- Разбирам. Ето защо давай да приключваме тоя разговор.
- Не е хубаво да седиш сам в такава вечер и... въобще - продължава тя.
- Не му мисли толкова - успокоявам я, - тук всичко е наред и аз се чувствам много добре, защото си мисля, че те обичам и никой не е в състояние да ми отнеме "моето момиче".
- Така може - съгласява се вече "не моята" Re. и най-после слагаме край на тоя телефонен диалог.

Следва


tisss
______________________________________________________
* Principis obsta! - съветват римските мъдреци: Противодействай в зачатък!

** Последното, за аватара... добавено при преписа днес, на 9 февруари 2007 година. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 5 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 49737

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.07 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.