Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1633073 - 12.02.2007 05:35

("Цинк") КАТАСТРОФАТА (2.)


03.01.2002.
На 24 декември, Бъдни вечер, към единайсет и трийсет вечерта Re. и новият й приятел катастрофирали на кръстовище близо до жилището му. Засекли пътя с ляв завой на идеща от дясната им страна коля, в която се возели неколцина яки мъжаги.
- Дясната предна врата хлътна навътре. Намерих се върху С., а обувките ми пълни с парченца стъкло. Бях се вцепенила... И С. отиде да се разбере с ония мъже. Представяш ли си, дал им двеста и четирийсет лева, всичките си пари, които в тоя момент имал у себе си! А на оная кола й нямаше нищо. Жигула беше. Да, точно жигула ни удари, това никак не е случайно. Точно жигула! - Тъй представя нещата женското съзнание.

"Как можа да им дадеш толкова пари?" - укорила го, а той отговорил: "Бях в шок. И повече да имах, повече бих им дал."

- Вината беше у него - коментира милата Re.. - Ние им засякохме пътя. А сега?... Тия парченца стъкла в ботушите все ми късат чорапогащниците. И С. се притесни, казва ми: Сега твоите родители няма да ми имат доверие, когато тръгваш с мене.

...Моята двайсет и еднагодишна жигула става част от всички враждебно настроени коли от тоя модел, които заплашват щастливо препускащите фолксваген-голф, каквато била колата на кандидат-съпруга С. Чудно е съзнанието на влюбената самка; понеже допреди месец жълтата ми жигула й беше на сърце като емблема на възможността да се срещаме през тия последни десет години. Re. е причината да не се разделя с моята стара кола, да се захвана с дълги, безуспешни, изнурителни и финансово съсипващи ме ремонти. Е, сега вече, при новите обстоятелства, за нея всяка жигула на света е символ на неприятното сбогуване със старата, отминала любов.

Тая динамика в смяната на опорните точки, на стереотипа при жената въобще няма нищо общо с мъжкия, типичния за мъжа подход към нещата. Ако не е тип Казанова, развейпрах, мисля си, мъжът дълго кърви с отминалата го любовна страст; в тоя смисъл жената е по-адаптивна по природа към промените, когато те настъпват с новата й любовна авантюра.

Не обвинявам; отбелязвам факти, които ми дават храна за размишления. Лесно е да обичаш тоя, който ти върши добро; в такова обичане няма нищо интересно; такива са, предполагам, 99 на сто от връзките между хората: основават се на всякакъв вид взаимна изгода. Не съм попадал досега на жена, която да ме обича заради самата Любов: сякаш всички те се стремят да изчоплят някое зрънце материална придобивка. Нужен съм им бил, за да се оглеждат в моите очи, да се откриват колко красиви, нежни, обаятелни и добрички са. Ей това женско кокетство иде от вродения у тях очарователен егоизъм.

"Мечтая да печелиш добре и аз да ти харча парите. Искам къща да построиш в моя чест" - това бе рефрен от последните месеци на любовта у Re. към мен. Звучало ми е прекрасно, звучало ми е като призив към любов, но тъй ли е било всъщност?

Подобни фразички употребяват милиони самоуверени кокетки по света. Значи, тя вижда мъжа до себе си като Герой, като Закрилник, като Строител, като Личен ковчежник за бижута и финансови средства; това е логично, нали! В замяна тя му предлага себе си, по-точно казано, предлага му добре гледаното си и добре тренирано за любовни ласки тяло, докато душата й е като актьор на театрална сцена: очарователният образ няма нищо общо с деловия, трезво изчисляващ активите и пасивите си разум.

Като съм се учудвал защо от Сократ до Ницше и Киркегор философите са поставяли женската любов и привързаност в покрайнините на жизнената си цел, не мисля, че са прави. Тоя тип пренебрежение не отчита, че в идеалния случай мъжът и жената в любовта (не в онова, дето се представя за любов!) са най-завършеното и неразделно цяло, което е великолепието на човешкия вид на планетата.

Истинска любов е да обичаш, когато точно обичаният от теб най-жестоко те наранява. В известното стихотворение на Хайне славеят се стреми към розовия храст, към розата и заради бодлите й, от които кърви влюбеното му сърце. Грешат, които натоварват любовното чувство с материални очаквания. Всичко материално е тленно и се саморазрушава в естествения ход на живота. Да би постигнал плътски Лаура, Петрарка би престанал да пише любовните си сонети; овещественото престава да изкушава и вълнува; да имаш не означава да бъдеш; постигната цел вече не е цел.

Затова ключово в сборника си "Кардиф" направих едноименното стихотворение*; но хората днес зле четат поезия, а пък и не съм авторитетно име в тая област, че някой по-внимателно да чете стиховете ми. От което, разбира се, нищо не губя, като изключим личното ми неудовлетворение. Какво да сторя, като светът е навикнал духовните послания да очаква все откъм някоя високо разположена и добре видима камбанария, откъм небесата и облаците, а не откъм простосмъртието и сивата глина на делничното наглед? Слепци! Не съм тоя, който би им отварял със скрупульозна настойчивост очите.

Тая сутрин на три пъти досега телефонът ми продължително звъни; предполагам кому толкова съм необходим, но време е да сложим точка на нежната драма. Отсъствието, мълчанието в такива ситуации казват много повече от потоци словоизлиятелни обяснения. Тая жена ми е необходима от разстояние. "Отдалечен, ще бъдеш близо" твърди близкият на сърцето ми Михаил Берберов от Стара Загора. Ако искаш да те чуят наистина, да те разберат, налага се да замълчиш... понякога задълго, понякога завинаги, т.е. до края на живота си, без някой да ти дава гаранции, че ще бъде чут и разбран твоят мълчалив вик.

То не значи, че си прекънал връзката с твоето момиче (с твоето момче); то значи само, че си пренесъл тая обвързаност в оная много съкровена интимна сфера на съзнанието, където всеки от нас разговаря насаме със своята съвест, т.е. с Бога, когото носим у себе си по рождение.

Така, когато баща ми почина, почувствах гласа му да гърми в ушите ми.

Фанатизъм ли е да изисквам повече вярност, отколкото Re. би могла да понесе? Не смятам, че е фанатизъм. Фанатизмът във всичките си превращения и превъплъщения е първичен белег на Нейно величество Посредствеността. В духовната сфера място за компромиси няма: излъгалият веднъж губи ореола си, няма повече право да претендира за стойност, независимо дали се покайва или не; с него оттук-нататък имаш свободата да си играеш най-различни игрички, но нищо сериозно. И подир покаянието (ако изобщо достигне до тая степен прозрение) той си остава дамгосан, жертва на собствената си слабост, на собствената си сбъркана природа. Съжалявам, но такава е жестоката истина. От друга страна, апостол Павел не би бил може би най-продуктивният сред учениците на Иисус, да не бе имал зад гърба си оня период, когато е преследвал именно християните, известен с онова страховито прозвище Савел Разбойника.

Не съм склонен да съдя, не съм безгрешен, но бих препоръчал: да бягаме от оня, когото сме разочаровали, да бягаме по-далеч от мястото на греха си... Хиляди възможности са пред всекиго от нас, грешниците, да почнем от друго място и с друг човек наново да градим своя светъл (илюзорен, лъжлив, разбира се!) нов образ.

Убийте съвестта, убийте детето, божественото у себе си, ако желаете да се изживявате като безгрешни! Разкошна е Притчата за блудния син, да, той се покайва и баща му го приема отново до себе си, но да не забравяме - притчата не се нарича Притча за опростения грешник, а именно Притча за блудния син. И тоя блуден ще си остане такъв до свършека на света.

Християнската философия ни съветва да прощаваме, да обичаме ония, които ни нараняват, да ги обичаме повече от себе си, но това е съвет към нас, които живеем в тленността, не в духа. Големият проблем е всъщност: грешейки, да се стараем по-малки разочарования да сеем у близките на сърцето ни хора.

Възможна ли е любов подир предателство? А защо не! Но то е вече друг вид любов, бих рекъл: то е вече Любов, т.е. не материална, а духовна субстанция. Затова, като зная, че съм греховен и простосмъртен човек, ще се оглеждам за друга жена, която бих могъл да обичам плътски. Ако срещна такава, която да ме заблуди в достатъчна степен, че не е грешница, склонен съм отново да приема играта, която събира мъжете и жените в едно цяло.

Странно ли е, че за изключителните откровения в творчеството си големите личности са и големи самотници?!

- - - -

Вярата е океан, усещане за мощ, която те приютява. Материално тя е невидима за сетивата и ума; постига се интуитивно - откриваш у себе си светлина, озаряваща вътрешните ти пространства от преживяно.

Пред лъчението на Вярата всички ние сме деца в седмата си година. Вярата облагородява, приобщавайки мизерното човешко съществование към нравственото величие на Космоса. Започваш да разбираш себе си като брънка от човешкия род, начевайки от Адам и Ева. Колкото по-смирен, толкова по-обогатен от избор на възможности за духовен растеж. Отказвайки се от своето, придобиваш общочовешкото.

Надеждата е устрем, залог за утрешните дни. Дори на смъртния си одър, човек все се надява, надзърта любопитно в пространствата отвъд собствената си кончина. Надеждата винаги е свързана с конкретна цел, с точка в предстоящото. Надеждата е активното начало на мечтите. Без вяра може да се живее; без надежда останал, човекът е мъртъв духом, колкото и продължителен да е физическият му път през света.

Надеждата ни приобщава към земята, към работата ни, към нашите близки и приятели. Ако вярата е дихание на звездите над нас, надеждата ухае на човешка близост.

Най-лъчезарна обаче е Любовта, може би понеже е пряко свързана с усета за хармония, за съзвучие с някого другиго, а защо не - и с огромни множества от природата наоколо. Обладаният от любов страда и е ревнив, докато не изкачи първите седем стъпала на "своето" и докато не помаха за сбогом на егоизма си.

Нищо не е в състояние да ти отнеме любовта, освен ти самият. Предадеш ли си любовта, тя те изоставя; затова не предателствайте спрямо любовта си и тя ще е у вас, каквито и разочарования да ви споходят!

- - - -

Re. ми звъни вече трети път (веднъж по телефона, два пъти по джиесема), затова й пратих следното: "Жив съм и те обичам, не се притеснявай за мен, коте. Нужно ми е да остана известно време насаме със себе си". В десет и четвърт е изписала съобщение: "Искаш ли да се видим на кафе към 14 часа?"...Пропуснах възможността да се видя с нея, вперил очи в часовника, докато не отмина четиринайсет часът. После се опитах да заспя... И ето ме сега отново с писалото в ръка пред тоя бележник.

Ако Re. се откаже от мен и престане да ме търси, нищо не губя. Re. от плът не ме изкушава вече, а колкото до душата й, имам отпечатък на тая душа у себе си и това ми е предостатъчно.

Седемнайсет без три минути... Джиесемът ми отново пиука, естествено - това е тя. Което би могло да значи или "мисля те", или "върви по дяволите, мизернико!" Отвърнах с двукратно късо позвъняване.

Следва


tisss
_______________________________________________________
* Ключова в това стихотворение е фразичката "О, нека не узная никога Кардиф!" Постигната докрай, мечтата се обезсмисля, престава да е мечта. Бел.м., tisss.

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 6 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 50104

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.068 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.