Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1635534 - 14.02.2007 05:05

("Цинк") КАТАСТРОФАТА (4.)05/06.01.2002.
Което ми се възлага от ситуацията, е интелектуално предизвикателство - срещу "достойнствата" на материалното да противопоставя нравственото, духовното като същинска творческа сила. Обречен привидно на бездействие, търся вътрешни трансформации на подхода към себе си и към живота изобщо. Егото ми настоява да бъде боготворено, не признава половинчатости, случайни засвидетелствания на респект или обич.

...Преди години, било е вероятно през 1980-та, в Международния младежки център (ММЦ) край Приморско едно момиче, рускиня, ми направи силно впечатление. Беше крехка, изящна като ваза от китайски порцелан, изключително красива, но не по близкоизточния образец за женска натрапчива хубост, а ей така, по аристократски някак: загатващо и нежно; чарът й бе насочен не толкоз към плътското, колкото към нещо извънредно изискано.

Тая Галина или Наташа да я наречем, дискретно ми хвърляше погледи през рамо; седяхме един до друг в шумно разнородна (българо-руска) младежка компания върху дивана на луксозно кафене. Бях зашемети от чара й, от зелените й очи. Отпивах от чашата си водка и се правех на разсеян, колкото можех, когато приближи съквартирантът ми по бунгало - висок, отворен главок, около 27-28-годишен, родом от Пазарджик, бивш волейболист и бивш личен шофьор на престарелия член на ЦК на БКП академик Тодор Павлов. Като видя хубавицата главокът прекрачи неколцина, па седна до нея.

Още от първите му думи стана ясно, че се заема да я ухажва. Завърза се оживен разговор, поръча й сладолед, за себе си трета чаша водка, и като мина не повече от час, излязоха заедно...

Повече не я видях; заминала си рано сутринта. Вечерта волейболистът се отнесе да се хвали какво правил с това момиче. "Много нежна й беше кожата - рече, - и понеже беше изгоряла от слънцето, братле, гърбът й на пясъка, докато съм я лашкал, го изжулих до кръв. Представяш ли си как съм вършеел из нея, как съм я драмяскал из ония ми ти пясъци по дюните... Страхотно парче! Див секс беше, на толкова страстна рускиня не бях случвал. От болка и кеф скимтеше все едно агне дерях под мене."

Слушах как се хвали и с кървави сълзи ми се доплака; това животно бе съсипало красивата ми илюзия, към която не посмях да посегна, да не я разруша. Той обаче бе посегнал, вероятно наистина я е направил щастлива, понеже разправяше как хълцала в шепи, когато се сбогували.

Може би представата ми за жената е сбъркана. Може би не трябва да вземам насериозно младите жени, за които преди векове и поетът на любовната страст Саади* препоръчва да си вземеш, каквото можеш да вземеш от тях, и бързичко да бягаш по-надалеч, докато не са те вързали за себе си с копринена примка, ума ти не са омаяли; понеже - допълва Саади - хубавата жена няма сърце: влюбиш ли се в нея, изгубен си, ще ти разруши живота, ще те накара сам себе си да намразиш заради униженията, които ще те принуди да изтърпиш, а и сам да си погодиш заради нея.

Да бъде пожелавана е движещата сила у младата знойна самка; това е смисълът на всичко, което върши, подготвяйки се да ловува; тогава кой наистина е големият мъж в живота на изкусителната хубавица, която целува, гали се и се усуква наоколо ти?


06.01.2002. Не открих жена, която да ме приеме какъвто съм. Животът ми е крах, понеже не успях да създам здраво семейство - бил съм мекошав стопанин; всяка от жените, пресекли пътя си с моята пътека, е откривала в един момент, че съм подвластен на илюзии, а това от тяхна гледна точка ще рече: безотговорен, лишен от перспектива, инертен. И бягаха от мене като от прокажен.

Да, чувал съм съчувствените им прощални слова, но са го правили от съжаление; къде да се скрия от техните оплакващи ме прощални мелодии! И сам се вживявах в ролята на добрия човек, когото съдбата наказва заради илюзиите му изобщо спрямо степента на женската любов. Какъв жалък тип съм бил!

Няма несправедливост тук, изобщо не става дума за справедливост. Всичко е точно. Получавал съм от жените онова, което съм заслужил. Съзнавам таланта си да описвам; с такава увереност и самолюбие се отнасям към писането, ме станах черната овца в стадото. А нищо всъщност нямам насреща... Някой да е казал колко велик автор съм???

Суета и посредственост, ето това съм аз, "великолепният" драскач на текстове, царят на глупаците.(0,10 часа)

- - - -

Да естетизирам страданието перверзно ли е? В пасажа, писан снощи, около полунощ, има, разбира се, хленч, и Емил**, с когото се видяхме днес в същото хубаво, слънчево кафене както вчера, веднага забеляза преиграването. Авторът, който преиграва в текстовете си, е като актьор, дето плаче на сцената с истински сълзи, дълбоко потресен, забравил наистина, че това е само ролята му за тия два часа на сцената, когато публиката го съзерцава. Та Емил се възмути, казва: "Ами като признаваш своята посредственост, стани дърводелец като баща ти, зарежи писането. Нали!" - И се подсмихва. Отвръщам: "Прав си. Тъп ми изглежда тоя пасаж от снощи, но вероятно това слизане в преизподнята на отчаянието ще ми послужи за отскок нагоре, мисля си".

Бъбрех, та бъбрех! Станах досаден и на себе си. "Въртиш се в кръг - отбеляза Емил, - едно и също повтаряш по различни начини. Захвани се да направиш нещо със сюжет, това тук лесно се пише."

Насилвам се да защитя откритието си от последно време (откритие единствено за мен, естествено!), че трябва да се откажеш от всичко свое, особено от своя егоизъм и от самолюбието си, да си склонен да се унижиш до дъно, за да почувстваш човечеството в цялото му противоречиво многообразие, за да започнеш да възприемаш планетата като свой имот, като камениста земя, която си изкушен да превърнеш в плодна нива.

Идеята изглежда идиотска навярно, ако някой трезвомислещ ме слуша отстрани какви ги редя... Опитът от пораженията е по-ценен от опита, натрупан чрез победите. Щастието в материален план капсулира човека в собствения му егоизъм, докато страданието, пораженията - най-общо казано, имат качеството да ни отварят хоризонти към останалите човешки същества, растения, животни, птици, насекоми, т.нар. неодушевено природа, която - все повече се съмнявам напоследък - не е сигурно дали наистина е неодушевена...

Ако не убива, страданието е бременно с възможности за творчество. Соча на Емил легендата, която разпнатият Иисус поставя в основата на онова страхотно в духовната си извисеност послание: да обичаме врага повече от себе си. Какво е това! Що за послание е то??? Лудост някаква... или чиста проба диалектика...!

От онова, което напипвам интуитивно, никак не съм склонен да се откажа. Трупам самочувствие именно от пораженията си; пък който желае, нека ме смята умозрителен, наивник, измислен образ, куха кратуна и... дървен философ!


07.01.2002. Манталитетът на американеца янки или изобщо на английски говорещия свят: "To Look Like a million dollars" (типичен за янки израз, който на български се превежда като фразата "изглеждам чудесно", но буквално преведен, а не като идиом, е иронична, пошла наглост или дебелащина: "имам великолепния вид на един милион долара".

Подозирам, усвояването на английския, особено в североамериканската му версия... е приобщаване към оная ценностна система, където щастието се измерва с количествени показатели, нещо противоречащо на християнската философия в нейната сърцевина, както и противоречащо на девноизточните мъдреци. В Западния свят естественият човешки стремеж към щастие се е изродил в натрупването на излишнни материални придобивки, нещо, което ми напомня силно на ракова метастаза. Лакомията, алчността раждат изроди като значителна част от западните идоли от естрада, политика, бизнес.

Жителите на едно село, квартал, град, държава, континент, жителите на планетата... съставляваме неразчленим организъм, независимо съзнаваме ли това обстоятелство или не го съзнаваме. Маниите облитат Земята по-бързо откогато и да било, но и плодовете на положително настроения човешки разум по-бързо са пред очите ни, а защо не - и в домовете ни, в личното ни пространство, където боледуваме, празнуваме, радваме се на цветущо здраве, страдаме жестоко или сме опиянени от щастие, и в крайна сметка, това е мястото, където най-вероятно ще умрем.

Проектите за лично благополучие обаче все по-настоятелно влизат в противоречие с благополучието на цялата човешка общност днес, в тоя миг. Защо? Защото моделът, който ни се представя като образец, е сбъркан. Стръвно стремящият се да притежава материални блага е всъщност един невежа и нещастник в собственото си битие. Него го преследват глобални страхове и неврози да не изгуби мястото си сред боричкащото се множество подобни на него самия наплашени, изнервени, потни от амбиция невротизирани до крайност човеци. Освиенцим на благополучните е това.

Към талантливите, успешно реализирали се личности ние престанахме да сме взискателни. Любуваме им се, завиждаме им, сочим ги за пример, опитваме да се уподобим по някакъв начин или най-малкото - да се самопреценим чрез формулата на техния успех... Но човекът е твърде крехък в тленността си, бързо се състарява и умира. И тогава, ако го няма духа! - какво остава освен черупка на мида или охлювче сред пластовете на отминаващата по пътя си двехилядигодишна поредна след петте или шестте дотук прекосили планетата ни цивилизации!

Интересува ме такава точка в небесните пространства, която би осигурила непреходността на отминалия по реда си човешки живот. Гробищата са изпълнени с изгнили мъртъвци, градовете са изпълнени с препускащи като мравки ненужни за цялото човечество живи мъртъвци. Имотното благоденствие, славата, високото им самочувствие на преуспели егоисти не ги спасява от духовна разруха, в която се съсипва закономерно всеки някогашен млад хищник.

Възприемаме Легендата за Богочовека ограничено, едностранчиво, както ни диктува моментната ситуация, а не стратегически, като проекция към бъдещите поколения. Маса, стол, легло, покрив над главата, поприще за работа - това е предостатъчно, за да си пълноценен, свободен и влюбен в живота човек.

Нищо ново не казвам, но тия работи трябва да се повтарят непрекъснато заради невежествената лакомия и завист, които ни заливат до самите ни чела. Любов се не купува. Любовта се не продава, понеже е състояние на духа, и оттам става състояние на тялото. Обичащият живее за другите, и така e щастлив. Най-умаленият модел за щастие е, когато един мъж се грижи за една жена, но то е само първата буква от азбуката на живота.

Следва


tisss
__________________________________________________________
* Шеих Мослех ед-Дин Саади (1184-1291) - персийски поет, един от най-почитаните "певци на любовта" в източните литератури.

** Емил Калъчев - приятелят, роден в 1933 година. Бел.м., tisss.

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 10 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51940

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.069 seconds in which 0.002 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.