Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1639443 - 17.02.2007 05:45

"Да, тъжно е без любов, но когато я превърнем в самоцел, объркването става още по-голямо."

Реплика на Веliever


("Цинк") КАТАСТРОФАТА (7.)


Продължение от 12.01.


По телефона чувам гласа на Емил: "Какво става бе, много говориш, от половин час телефонът ти дава заето!" Съседите, с които съм свързан дуплекс, са блокирали линията. Какво ли си е помислила Re., ако ме е търсила по телефона, пронизва ме... Ето докъде я докарах!

Къде ли е моята половинка сега? Какво ли прави - жена с всички присъщи на жената дяволии и капризи? Възможно ли е да сме се разминали и никога да не я срещна повече? Докато дишам, докато съм плът и кръв, и нерви, ще се надявам: тя съществува, човеко, ще я видиш някой ден да се задава иззад неприятности и батаци. Само ще се срещнат погледите ви, и пространството ще се изпълни с мирис на озон и електричество.

На тоя свят съм за да творя, следователно няма начин да не бъда обичан; тя е някъде в тоя живот, само трябва да запазя достойнството си на мъж, увереността в себе си.


13.01.2002 Наложих си ограничения във връзката с останалия свят. Освен с двама-трима познати или приятели, не разговарям с други освен със себе си. Човекът в сянка, човекът зад завесата съм, "подземният човек" според остроумно, пращящо от самочувствие определение на успешната личност, присадила се край Re.

Личността може да бъде разбрана най-пълно чрез любовта. В любовта нашата индивидуалност се осъществява най-откровено. Виж как един човек обича, и ще разбереш най-сигурно колко велик или колко посредствен е. Величието и посредствеността се боричкат у нас, особено в случаи, когато честолюбието ни е болезнено засегнато.

В съзнанието на мъжа ценностите са степенувани по различен начин отколкото при жената (момичето). Женската природа е по-адаптивна, по-склонна да се приспособява към променящото се обкръжение. Женствеността е по-хищна и се прикрива именно в отстъпчивост и затаяване. Тя изчаква - за разлика от него, мъжа - и така сякаш е предпазена от груби грешки. Но тъй ли е наистина?

Мъжът е, който анонсира, обявява на всеослушание и категорично (по мъжки) своето присъствие, своите амбиции, своите посегателства. Големият жест, истинският избор обаче е всъщност работа на жената: тя определя с кого да е, и това определяне е резултат от продължително наблюдение и пресмятане на плюсовете и минусите у "кандидата". Тя е в състояние да изненада във всеки миг, да обърне една спечелена битка в поражение, и - обратно.

Преди години в Пловдив бе нашумяла следната история... Пищно сватбено тържество в най-луксозния по онова време ресторант "Тримонциум". Младоженката и сияещият младоженик приемат поздравления, подаръци, значителни суми от близки и приятели. Парите хубавицата прибира в кокетната си чантичка... И необяснимо как и защо, тя изчезва от празненството. Шаш, сватбата се разтуря, всички изпадат в паника, уведомени са съответните власти. Започва издирване. Търсят се мотиви и пр., и пр. ритуални дейности на властта.

След по-малко от седмица става ясно, че събраната от сватбарите пара е похарчена до шушка с истинския любим в скъпите заведения на Пампорово. Естествено светът нарече това предателство, но аз не мисля, че нещата са били толкова прости.

Първо, никой не си е поставял въпроса "Предателство спрямо любовта ли е това или предателство спрямо добре направените умозрителни проекти за живот в лъжа и лицемерие с нелюбим мъж?" За мен тоя случай е тържество на Любовта, отрицание на всякакви сделки в тая много специално сфера.

У жената е заложена склонността да проституира, да се предлага като стока за продан. Любовта обаче е неспокойно пиле, то не е така податливо на опитомяване и стоене в клетка. Заможният, добре устроеният в обществото самец, победителят, разбира се, силно изкушава за лов; уловен веднъж, впримчен в спиралата на женските капризи, той лесно се превръща в бита карта, именно понеже винаги е под ръка, винаги на разположение, способен да осъществи всякакви желания. Това удобство противоречи на природата на любовта, която - като висша творческа сила - се разпалва преди всичко от ограничения и препятсвия, от всякакъв род съпротива, а и любовната страст носи качества, необясними за обичайната логика.

Сърцето се възторгва от работи, необясними за разума, а докато е жив, човек се стреми не толкова да бъде обичан, колкото сам той да обича някого. Тоя обект на любовта трябва да е движеща се цел, да носи около себе си проблеми и нерешени въпроси, винаги да е недокрай изяснен и установен в пространството. Защо? За да предизвиква копнежи и мечти, за да разширява кръга на личния ни хоризонт с нови възможности.

Обречени сме на неспокойствие и тревоги, животът поначало е страст и страдание по непостигнатото. Постигната, целта престава да е цел, а любовта най-силно ни връхлита в катаклизмите, в съпротивата спрямо вече завладяното и превърнало се в материална субстанция. Ценим най-високо непостигнатото, там са нашите мечти.

Семейството като форма на съжителство най-често е компромис, понеже ограничава силно периметъра за духовен растеж, т.е. за авантюри и рискове. Една позната, да я наречем Марияна, десет години - по думите й - не погледнала друг мъж, очаквайки изневерилият й съпруг да се върне при нея; когато изгубила всякаква надежда, се втурнала в сексуални вакханалии, без да подбира с кого ляга и защо ляга. Неверника обичала, множеството случайни "гастрольори" не, бързичко им се насищала, не се усещала така привързана с никого другиго. Предлагали й брак, отхвърлила категорично предложението.


14.01.2002. Кажи сбогом! Спокойно го кажи. Животът е интересен в промените. Всичко се движи, преобразува се в нови багри. Разкошен е не застиналият пейзаж, а напреженията, които се натрупват неусетно и водят до нещо различно и ново като цвят, аромат, идея.

Връзката мъж-жена е динамично равновесие. Сексуалното влечение се храни с илюзиите на любов и хармония, но това са нетрайни, временни конструкции от духовен порядък. Обвързаност, ангажиране с една мечта за утре - колко трайно е то, ако единият от двамата вече е изчерпал любопитството си, енергиите си! Появилият се трети не е причина за срива на една Любов, тъй че него не го мисли, не го обсъждай. Просто кажи сбогом и продължавай нататък.

Понеже животът не спира дотук, освобождавай се от досегашното както змията съблича старата си кожа, както дървото хвърля изсъхналата си довчерашна премяна. Това е естествен процес на очистване: ако няма есен и зима, какво пролет ще е тя? Вържи с червена или синя лентичка спомените и ги заключи в миналите дни; в подсъзнателното те ще ти вършат полезна работа - това е натрупан ценен опит и не бива да гледаш към него с печал и горчивина, защото е залог може би за бъдеща щастлива любов.

Не усещаш ли предчувствие за нова, по-романтична любовна авантюра? В тия скучни наглед тъжни дни на равносметка ти си се обновявал, подготвял си се неусетно за онова, което вече приижда като бистър ручей към теб. Още не знаеш какво е то, но няма да ти се размине. Тъй че кажи сбогом и започни да източваш оръжията си за нови подвизи и поражения, които ще дооформят релефа на твоята личност като уникално присъствие в тоя греховен свят под безмълната божествена красота на звездното небе. Русокоса жена с много сини очи и бяла кожа само може да бъде тъй божествено безмълвно красива.


15.01.2002. "Мислех да водя дневник не със събития, защото такива няма да има, а нещо като хроника на случайни мисли и ежедневни наблюдения: "моята философия", моите pensees на фона на простички описания на времето и други природни явления." Навира ми се в очите тоя пасаж на стр. 6 от книгата на Айрис Мърдок "Морето, морето", бълг.изд. 1987.; дали от записките ми дотук, посветени на една отлитаща любов, не би излязъл роман? И ще го нарека... да речем, "Страданията на младия Вертер"* или ще го нарека "Сбогом, любов! Здравей, Любов!"

ЕПИЛОГ

Има победи, които по-добре никога да не си ги постигал. Най-малко съм пожелавал да унижа точно моето момиче. Очевидно не аз, а то само се срина от пиедестала, изграждан къс по къс така старателно и с толкова възхищение. В течение на десет години извайвах у себе си илюзията, а ето живата, жизнена и чудесна Re. за миг ме опроверга, принуди ме да започна да изтрезнявам, да опитам да проумея как дълбоко съм се лъгал... Нещо обичайно за всеки влюбен мъж! Е, вече всичко си идва на мястото. Да смятам, че съм прогледнал, ала защо ми е тоя... успех, тая победа над илюзиите у мене?!

Нямам нужда от ничии покаяния. Постепенно милият образ избледнява и заема формата на най-обикновен, делничен случай от моя живот. Дали ще се осъществи пожеланието й да се види устроена, смятам, вече съвсем няма значение за мен. Сбогом, любов! Благодаря ти все пак, че дълго ми бе светлинка и ако зависеше от мен, бих предпочел още да съм оня заблуден наивник, оня Летящ холандец в морето на любовта отпреди 18 октомври 2001 година.

Съжалявам, че не удържа на натиска, мила. Не те обвинявам. Твърде слаби сме, всички се поддаваме на различен род изкушения и в крайна сметка един по-рано, друг след повече съпротива, всички ние ставаме в някой объркан мъглив ден предатели на самите себе си. Особено податливи сме към тоя род предателства към самите себе си, когато е преддверието на есента... Затова пожелавам да намерим покой за съвестта си, да се примирим със съдбата на простосмъртни, да забравим, че за известен период от своя живот сме били крал и кралица.

Хубаво е, дявол да ни вземе, да си крал, пък макар и наужким, хубаво е навярно и да си кралица, пък макар и наужким...

Няма да те търся. Няма да тръпна в очакване да чуя звънливия ти глас. Разминават се пътищата. Зная, има някъде, тук - наоколо, може би съвсем близичко до моето кървящо сърце... истинска Любов. И ще продължа да я търся, защото приемеш ли веднъж, че всичко се купува, че и Любовта се купува, значи вече си бита карта, значи животът ти няма повече оня висок смисъл, какъвто е животът на истински влюбените.


tisss
______________________________________________
* Из ранното творчество на Йохан Волфганг Гьоте (1749-1832).

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 12 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51945

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.064 seconds in which 0.003 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.