Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG Форуми



Форуми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1643739 - 21.02.2007 06:08

"Цинк") ПОСЕГАТЕЛСТВА И ОПАСЕНИЯ (4.)



24.01.2002.
Решил бях и днес да не се отбивам в хранилището (задната стаичка с големите шкафове) на библиотеката, за да не я срещна; не зная защо, но предпочитах тия дни да не я виждам. И все пак отидох заради "Записките..." на Захари Стоянов. Чета текстове от тая книга на моите единайсетокласници. Стоя пред отворения прозорец, рояк врабци вдигат олелия, чирикат, боричкат се по клонте на дървото току пред мен; ръка да протегна, ще ги стигна. Зад гърба ми са колегите. Пият кафе двама-трима учители и единия от тях - Вечно мрънкащият Д. върти старата грамофонна плоча, демек, оплаква се от хала на учителя в днешните безнравствени времена.

След минута чувам гласа й; дошла е да свари чай и да отнесе чашата си в своя кабинет. Правя се на отнесен, докато тя излезе. Подир нея се изнизват и останалите. Стоя сам, взирам се в гъстата мъгла навън, толкова гъста и бяла, че клоните на дървото отсреща напомнят японска графика. Самотно ми е сигурно като на японец в България, самотно, но и спокойно. Какво толкова! - сякаш нищо не е имало между мен и нея! Зверчето у мен се е укротило и не драска с ноктенца под лъжичката, сърцето не се преобръща от оназ така позната доскоро мека конвулсия.

Любовта си е отишла...


Двайсетте минути на голямото междучасие почти са се изнизали, тръгвам. Но тя е в библиотеката, бъбрят двете с библиотекарката, и когато се промъквам, навел очи като крадец зад гърба й, чувам познатото звънливо:
- Здравей, Жоро!
- Здравей! - махвам с ръка, без да се обръщам.

Следващото междучасие:
- Жоро, ще ми напишеш ли един текст за рождения ден на майка? Нали знаеш, че тя е родена на тоя ден!
- Знам - казвам, - снощи си мислех за това...
- Нещо... така... Ти по-добре знаеш какво да бъде пожеланието.
- Добре - скланям, - ще ти напиша.

И на лист от тетрадка на прима виста, без да се налага да зачерквам, подир два учебни часа, пак в библиотеката й подавам стихотворение, озаглавено "Слънчева река", в което се говори за извора, за бистрата планинска вода, която се провира между папрат и хвощ, за живота, който прилича на тая гъвкава и звънлива планинска вода; споменавам за доброто, което при всички случаи е повече от лошото в нашия живот, и значи докато човек е жив и здрав, има за какво да си спомня, на какво да се надява. И накрая, през един празен ред, добавям: "Честит рожден ден! Бъди весела, дяволита и здрава!" Па се подписах с моя неразгадаем подпис.

- Благодаря ти! Много ти благодаря - зарадвана е Re. - Доста си написал. Е, как ще го препиша сега?!

Седим един срещу друг в миниатюрния й кабинет. Сами сме. Чудно ми е, че притесненият съм аз, не тя, която побутва кутия с купени сладки отпреде ми. Защо се съгласих да дойда, измъчвам се.

След минута на вратата отвън се почука и скачам да си вървя. Влиза детенце от първолаците, една от школничките й. През рамо Re. към мене:
- Стой де. Къде хукна пък ти! Защо не останеш?
- Не! Тръгвам. Тръгвам си! - казвам най-сетне решително.


25.01.2002. "Записките на един глупак"... за заглавие. И мото: "Като си умен, що си беден?"

Тая книга няма край. Всъщност, тия записки са моят живот, или - представата, илюзията, че някому съм нужен именно като смахнат homo scribens*. Хората не описват пораженията си, влече ги да оставят спомен за победи, не за поражения. Възможно е да се заблуждавам, ужасно да преиначавам, но колко мила ми е точно тая самоизмама!


28.01.2002. Време е да приключа тая част от книгата. Не можеш насила да задържиш една илюзия, колкото и да си бил предан, честен спрямо илюзията. Животът опровергава и отхвърля нещата, от които вече нямаме необходимост.

Отначало не знаем това, а когато една любовна връзка вече се е изчерпила, раздялата иде като най-естествен завършек. Приключва не животът, а епизод. Боли, разбира се, но тая болка ражда хоризонти, смътни отначало нови желания, които с времето ще ти се избистрят и струята бистра планинска вода ще хукне като звънлив ручей пак стремително в своя криволичещ гъвкаво бяг.


Изкуших се за момент тая сутрин, когато навън е преддверието сякаш на Пролетта - тъй слънчево и ясносиньо е небето, а въздухът гали и температурата е невероятна подир мразовитите дни; 16оС... Изкуших се дали да не пратя по джиесема си кратичкото и категорично "Вече не те обичам! Вече съм свободен човек". Но се спрях.

Кому е нужно, та то си е само поза; пък и жената отсреща дали заслужава, строго погледнато повече да й отделям специално внимание?! Сбогом, оковаваща ме стихийо! Защо да не си го отпразнувам насаме със себе си!

Планирам лятото да се отправя с колата към моренцето. Сам. Без никакви придружители и придружителки, които да ме разсейват... Да обиколя местата, където съм бил с различни жени, с трите жени в моя досегашен живот: бившата ми съпруга Ася, Мария, Re. Да поседя край тия златисти плажове, уютни хотели, къмпинги и градински кафененца, дето някога съм преживял щастието силно да обичам и да бъда вълнуващо обграждан с женско внимание, т.е. лудо обичан.

Не за да се сбогувам, а да огледам с нов поглед, с ново самочувствие - понеже спомените са богатство, жалко е да ги носиш на гръб като воденичен камък, когато можеш да ги пришиеш като криле за раменете си.

В любовта, особено ако е силна любов, ние понякога сами се оковаваме, превръщаме се в заложници и роби на собствената си илюзия, че всичко е в реда на нещата. Вече мога да се видя отстрани как съм се държал, в какво неусетно, ден подир ден, съм се превърнал, каква огромна грешка съм допуснал... А грешката ми основно е, че от един момент насетне започвам себе си силно да пренебрегвам, държал съм се като придатък към чуждия живот, отлагал съм сякаш своите планове, своето съм пренебрегвал повече отколкото е било нужно, съобразявайки се с жената, която боготворя.

Да се съобразяваш в дреболиите е нормално, но да си готов на компромис в главната посока на твоята участ, на твоята съдба - това е грях не към себе си, а към заложеното у тебе, към твоята мисия в живота. Жените имат тоя изострен усет за мъжа и ни преценяват интуитивно и точно, без даже да се замислят, понеже при тях, общо взето, логиката не играе роля. Глупаво е да им се сърдиш; просто налага ти се да преосмислиш своето и да си с пълна сила това, което си. Активно действащият естествено прави повече грешки, но именно активният човек, не снишилият се, издърпва живота напред и нагоре, прави го тоя живот наистина разкошна авантюра.


29.01.2002. Да оцелея!!!

Спомените понякога пречат да приемем промяната, пречат ни да продължим, мотаят се в нозете, връзват ръцете, възпрепятстват зрението, усета ни спрямо настоящето. Но възрастният не може да се отскубне от тяхната омайваща (и украсяваща миналото) сила. Въбразявай си, колкото си щеш, че започваш отначало, че бъдещето се е проснало пред теб като неизвървян път, като чиста страница от сега начената нова книга! Въобразявай си... ала не е истина. Стилът, ритъмът, рутината да подреждаш своето по веднъж вече установения отпреди начин ти не можеш да промениш.

Преживяното не остава зад нас, а потъва дълбоко в съзнанието ни и дори в подсъзнателните ни реакции; то ни съпровожда и по-нататък, колкото и силно да е намерението ни да го отречем, да го потиснем и отстраним от себе си.

Да оцелея, прекрачвайки граничната бразда на една отминала Любов, ще рече - да забравя. Тогава защо ми е тая екскурзия по местата, където съм бил някога щастлив?...

Джиесемът ми запиука. Единайсет часът. Re. ми напомня за себе си. Вчера пак тъй кратичко на два пъти... и около два след обяд, ми прати сигнал. Защо ми е нейното внимание! Не ми е нужно нейното присъствие в мислите ми. Нямам желание да отговарям, да й звъня по джиесема като знак, че я мисля.

Замълчаването ми е сега моето убежище, единственият начин да поема инициативата в свои ръце.

Пак звъни, и пак тя. Тоя път продължително... И се включих в разговор.
- Искаш ли да обядваме заедно?
- Къде да обядваме? - питам.
- Ами някъде навън - рече след кратко замълчаване.
- Какво...? Солети ли ще обядваме? - продължавам почти иронично.
- Добре, извинявай! Обадих ти се просто така. Прощавай! - кани се да приключи.

Нещо трепва у мен:
- Чакай!
- Не мога да чакаму не искам да навъртам сума по джиесема.
- Аз съм си сготвил - казвам.
- Добре - отвръща. - Ще ти се обадя друг път. Сега отивам в детската градина да работя. В дванайсет и трийсет ще се освободя.

И затвори. Точно една минута сме говорили, виждам го изписано на екранчето на моя джиесем. Термометърът сочи 20оС... Невероятно приятно, слънчево, с лек ветрец. Тоя ден Re. повече не се обади. А и аз нямаше като че ли вече за какво да й звъня.

Следва


tisss
__________________________
* Пишещият човек (лат.). Бел.м., tisss.

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 8 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha 



Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 49735

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.063 seconds in which 0.001 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.