Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1645152 - 22.02.2007 05:02

("Цинк") ПОСЕГАТЕЛСТВА И ОПАСЕНИЯ (5.)02.02.2002.
Офикия - (от гр. ophikion, лат. "служба") църк. Отличие за свещеник или дякон, заради усърдие в службата... Имал съм работа с т.нар. "елитни жени"; но какво друго значи "елитна жена" освен интелигентна проститутка! Не че са по-умни от останалите, ами по-хитро се прикриват - с гальовност, с красноречие, с умение да замълчат, когато други биха противно заквакали.

Тя импрегнира плътта си с благоуханни мазила, опакова се в ефирни облекла, нанизва навсякъде, и на най-невероятни места по тялото си... златни халки, дрънкулки със скъпоценни камъни, и всичко това - със съзнанието, че е стока за продан. Няма по-безскрупулен в търговските дела от такава; защото себе си предлага за мъжките очи и уши. И който мъж я купи тая, ядове ще бере: взема си на главата душманин, плаща си да го яхат и му пилят нервите, докато изгребат всичко негово, което може да се употреби в живота й на жена и майка (ако вече има деца или се кани да роди).

Не съм да се унижава жена, но брах ядове от женския свят, който въздигах на пиедестал сякаш е свят на богини и кралици. Грешил съм. Добре е да се поставя тя редом с тебе, до тебе; и в никакъв случай по-горе, понеже се главозамайва и става непоносима в претенциите. Дори да си пламнал от любов, дръж я настрани от най-личните си дела и мисли, винаги с едно на ум, че може да те предаде, да те захапе, да те съсипе точно кога си най-уязвим, най-притеснен!

Отнасяй се към нея като към добър сътрудник, като приятна компания за слънчеви и спокойни времена, ала не допускай да ти става министър на вътрешните работи. В лоша ситуация разчитай на себе си и не я въвеждай в проблемите си, докато сам благополучно не излезеш от лошавината и сътресението.

При жена се влиза с хладен разум, ако не желаеш да те изпепели с цялото хищническо умение на изменчивата и непостоянна женска природа. Чувствата са си чувства, галенето си е галене, но ума си дръж на хладно, да не ти се стъжни изневиделица хоризонтът, да не се усетиш оплетен от върха на нозете до върха на главата.

У тях (и у добрите, и у лошите) милост няма. С нищо и никого не се съобразяват освен със собствената си котешка порода. Обичам котките повече от останалите животни, ала да си мъж е доста повече от да си котка. Кога мъжът себе си поставя най-отпред като стопанин, тогава и за жената е по-харно, по-мирна е, като усеща здравина и непоклатимост у тебе (съпруг бил или любовник). Мъдрите араби имат поговорка, дето накратко е казано по-горе изреченото - "Изслушвай жена си внимателно, с голямо уважение и докрай, а после направи точно обратното!" - защо ли???


03.02.2002. "На колко мъже искаш да си половинка?" - бих попитал; и бих допълнил: "Открито проституиращата е по-нравствена от тебе. Защото не заблуждава тъй нежно и с толкова умение: казва цената си и нататък е ясно; умният или нравственият не ще посегне към нея, самата й откровеност на блудница го пази! А ти, прекрасна, си жив дявол... Ние те възприемаме като самата целомъдреност, отваряме сърцето си за тебе, за да влезеш царствена, на трон от слонова кост те въздигаме и сме, значи, наранени и кървящи, когато се влюбим точно в лъжовния ти образ".

"...Ако ли пък до тоя момент наистина си била момичето (И точно сега звъни телефонът ми - девет и двайсет и пет вечерта е, Re. пита как съм, обаждала се да ме чуе и прочие... Пожелаваме си лека нощ. На въпроса какво правя отговорих: "Пуша, пиша".) ...И тъй: ако до тоя момент си била момичето, каето наистина е държало за мен, с всичките ми слабости и странности на простосмъртен - то какво друго освен да те съжалявам, че си допуснала да паднеш толкова ниско."

Всички обяснения бих приел, бих махнал с ръка: "Изкушила си се, на всекиго може да се случи!" - предателството обаче не мога да приема, особено ако си разменила любовта си срещу сделка за по-щастлив (според тебе) живот...

Не е лека понякога - и често при това! - участта на младата жена, майка, съпруга или любовница на несретник, не е лека, добре го знам; ала всеки си носи кръста сам и е жалко да се сгромолясаш в собствените си очи.

Човекът, роден в бедност или в богат дом, независимо от обстоятелствата, е отговорен пред собствената си съвест. От собствената си съвест няма как да избягаш, да се скриеш; има няколко простички начина само, сред които най-често срещаният е да станеш лицемер, да се накичиш с външните белези на добродетелта, и то е все едно мишле да се премени в кожата на лъв.


04.02.2002. Сърцето търси кого да обича.
Сърцето е ловец. То е крал.
И ти вече просто не си моето момиче.
И сякаш никога досега не съм те желал.
Сбогом, сбогом, Разочарование мило!
Обречен съм цял живот на любов.
Изплъзвай ми се, Любов, и ме зареждай със сила,
защото любов е самият живот.

Силуетът на друга усещам край мене:
блестящият поглед, звънливият й глас
ми говорят отново, че съм потребен
и отново разбирам - това съм пак аз.

И пак се започва оная прастара
замайваща тръпка като от нова игра
с Пролетта и Дъжда, барабанящ по тротоара.
...И Дъга многоцветна отново изгря.
И пак устремен, и пак развълнуван,
откривам на времето бързия ход -
в съня, в мечтите си друга целувам...
Защото любов е самият живот.

- - - -

Коя е другата, рано е да се каже, но е съвсем близичко - играем на котка и мишле засега. Щастлив съм, че излизам най-сетне от досегашната орбита на равносметки и опити да възкресявам рухнала илюзия.

О, как жалки и грозни ми се явявят тая нощ старите окови, разни женски хитрости и мрежи!

06.02.2002. Само аз зная кой съм. А може би съм единственият заблуден по въпроса, който най-силно ме интересува?!

От десетилетия съм обърнал очи навътре, превърнах се в монах на собствените си правила и икони, които са вероятно Божиите правила и представите ми за Бог. Отказах се да доказвам имам ли талант - твърде честолюбив, как да изкрещя своето кредо*, как да рисувам кредото си по оградите на света, по площадите на света, как да го рисувам с вар по стените!

Притискам се все по-ниско до земята, лицето ми е в калта, в дреболиите на тоя объркан от суети свят наоколо. Сливам се с пейзажа, невидим да съм ми е стремежът, не моето да се чува, а чрез своето да разказвам всъщност за общото, валидно за целия ни човешки род. Гледам смирено надолу, доколкото ми е възможно най-смирено, за да не изненадам, да не уплаша когото и да било, ако го загледам с остър пронизващ взор. Наивник ли съм или луд, или отчаян... не знам. Не искам и да знам!

Все по-малко са нещата, които ме радват: разговор със случаен добър човек, да си карам колата бавничко или с доста превишена скорост, да се припичам на слънце, да мързелувам с цигара в ръка и ароматно кафе в чашата ми, да вдъхвам с кафето и аромата на свежия ветрец, да седя под душа в банята, да си припомням ранното детство, да слушам дъжда, който трополи по тенекията на прозореца към спалнята ми...

Но кой съм - все едно! Господин Никой. Простосмъртен. Това малко ли е?! Какъв трябва да съм, че да ме чуят? Може би глупакът Александър Македонски трябва да съм, че да ме чуят?! Аз пък си мисля: колкото по-ограничен от външни обстоятелсва, колкото по-нищожен и обикновен външно, толкова по-интензивен е вътрешният ми пейзаж. Във вътрешния пейзаж всичко ми говори, всичко излъчва към мене своите горещи молби да бъде описано и преживяно. Писането ми доставя утеха и уют да подреждам някакви си свои... мелодии.**


07.02.2002. Тоя, който говори кратко, казва повече неща и ги казва по-ясно. Re. се мярва като сянка неколкократно днес (и въобще тия дни) насреща ми - разминаваме се като благонамерени добри хора, тя - в по-голяма степен от мене. Държа се уравновесено, приемам мълчаливо най-често леките й жестове на внимание и интерес към дреболиите край мен. Не се чувствам поласкан; честно казано, бих предпочел да не я виждам. Библиотекарката спомена уж мимоходом името й (бяхме сами), вероятно да провери реакцията ми; подминах темата Re. и продължихме разговора за силно претенциозната и отвратително снобска книга на италианеца Умберто Еко...

Тая книга ("Името на розата") затвържадава първоначалното ми, мимолетно усетено впечатление от филма, който съм гледал преди години... Претенциозна, скрупульозно следваща каноните на научния стил проза, стил на средновековен схоластицизъм, пренесен в наши дни, гарниран с криминален сюжет, но всъщност интригата е в сферата на идеите, а не в сферата на реалния живот. Противопоставям Хемингуеевия роман "Сбогом на оръжията", който буквално излъчва жизненост, печална мъдрост (Поначало мъдростта като че винаги носи печал в очите.), без да е претенциозно изнесен във философски ключ.

Какво възторгва толкова нашите апологети на Умберто Еко (роден в 1932 г.)? Та писаното вони на средновековна плесен. Дразня се, че виждам в романа "Името на розата" снобския напън за реванш, за реабилитиране на умозрителното, което ни се сервира в златен поднос като връх на модерния философски роман. А пък не е нищо ново, освен забравени отдавна преодолени насилия над словото.

И още един аргумент! Притчите в евангелските текстове са естествени, човеколюбиви, изчистени от детайли. Тук детайлите затлачват образа, потискат внушението: и резултатът - тежко подвижен като средновековен испански галеон, или като бомбардировач Б-52, ако помните Виетнамската авантюра на Щатите... Та тежко подвижен като плътна застояла тиня се провлача разказът - говоря за романа на знатния италиански университетски плъх.

Приемам "Името на розата" за несполучлив опит да се подчини художественото на научното познание. И каква претенциозност, Боже мой! Логичното (или с други думи - научното) подхождане в никакъв случай, според мен, не може да оспорва интуитивното, т.е. художественото, начало в нашето съзнание и в реалния - уж хаотичен - живот.

Животът, като поредица от събития и състояния, от кръстопътища, връщания и въртене около оста си, всъщност съвсем не е хаотичен, ала прозрението е много по-скоротечно и по-целеустремено от "мудната научна логика".

Нямам друг тъй креслив спомен за снобизъм в цялата му пищна наглост. Сравнете кой да е пасаж от романа с текст от Библията, и би трябвало да усетите разликата между стойностното и фалшивото във високите сфери на духа.

Следва


tisss
_____________________________________________________
* От лат. credo "вярвам" 1. Изповедание, верую. 2. Убеждение, принципи.

** По тоя повод писах като студент разказа "Мелодиите на Дино". Като го чете, спомням си, Марко Марков - някогашен колега от "Комсомолска искра", рече само: "Шок. Това е шок! Историята ти ми подейства като шок!" Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 8 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51891

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.067 seconds in which 0.003 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.