Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1646334 - 23.02.2007 05:54

"Откъде знаеш, че Умберто Еко си е поставил за цел да ни отведе "във високите сфери на духа" и да ни покаже стойностното и фалшивото там, каквото и да значи това? Може би човекът се забавлява, пишейки по този начин, както аз се забавлявам, четейки го?" (Реплика на Good zombie)


Към Good zombie


Не се казвам Ангел Грънчаров, нито съм възпитаник на марксическия Ленинградски университет, следователно - не разполагам с монопол върху истината. Тъй че това тук моето e пристрастно, ограничено от глупави източноправославни предразсъдъци вероятно ужасно несправедливо мнение. Нямам против въпросният роман да бъде възприеман и по други начини, да речем, като „интелектуална дъвка за печалните зимни периоди в живота”, но какво да се правя с тоя мой отвратителен характер, като мен лично схоластичната ирония не ме кефи! За първи път научавам за такова животно артистична ирония със схоластичното средновековно мислене, особено предвид всички онез сладости на светата католишка Инквизиция. А г-н Умберто пише именно за тоя чудесен период.

Допадат ми иронично и самоиронично написаните пародии, като „Параграф 22” на Джоузеф Хелър, роден в 1923-та, почти връстник на баща ми, и „Пътеводител на галактическия стопаджия” на родения през 1952-ра, почти мой връстник, Дъглас Ноел Адамс: особено в първата третина на "Стопаджията", преди авторът да вземе да се повтаря и да преиграва. Ще се радвам, ако ми посочите и други Ваши солидни основания да започна и аз да се забавлявам с „Името на розата” на преподобния г-н Еко.

Бъдете здрав! Много се зарадвах, че се обадихте.("Цинк") ПОСЕГАТЕЛСТВА И ПРИСТРАСТИЯ (6.)


Продължение от 07.02.


Авторът Умберто Еко е окупирал всички възможни подходи, и все пак е неясен - може би защото му липсва смирение, а суетността му е в по-обилно количество. Не обичам, когато идеята измества преображенията на реалността. Т.е. не обичам тенденциозната (типична за реалния комунизъм назидателна, възпитаваща широките народни маси... хе-хе! - партийна литература. Живият, пулсиращ, тръпнещ от страсти живот ми е много по-мил.

Романът, добрият роман би трябвало да ни зарежда с жизненост, преди всичко с жизненост, а не с идеи. Оптимизмът в личен план не всякога може да се логаритмува като стройна абстрактна идея.

Ърнест Хемингуей пише "Сбогом на оръжията", когато е 28-29-годишен; преподобният Умберто Еко публикува "Името на розата" в 48-та си година. Дали възрастта на автора оказва решаващо влияние над стила му, т.е. не влияе ли преживяното, натрупаният опит, наслоилата се рутина?!

Иисус според легендата е 33-годишен. Състоянието на духа, свежестта на сетивата, свикването с ритъма и изненадите на битието, питам се, влияят ли върху начина, по който говорим, обсъждаме и пишем текстовете си?

Приятелят Емил*, понякога имам това чувство - на моменти, докато седим на маса и си пием кафето, го усещам поне с петнайсетина лазарника по-млад от мен (когато според фактите е обратното). Тъй че и възрастта като аргумент не всякога звучи меродавно.

- - - -

Разправя ми днес колега... с жар, присъща на млада жена, как преживяла изневярата на съпругата си неин познат, колко потресен, разколебан, съсипан бил; от една страна, мразел неверницата, от друга - страстно, чисто плътски продължавал да желае мръсницата.

- Какво да го посъветвам? - пита леко патетично, говорим на четири очи. - Какво да го посъветвам, като е толкова нещастен горкият, а не зная как да му помогна?

- Трябва да й е благодарен - отговарям хладен като ледено кубче в чаша уиски, - а не да я мрази. Понеже честно все пак го е уведомила, че си тръгва, че не го е заблуждавала, а му е отказала да си играе повече с тялото й. В тия, телесните де! - отношения мъже-жени поне всичко е пределно ясно.

- Какво говориш! - възкликна колегата. - Аз, като жена, не мога да я оправдая. Постъпила е жестоко с човека. Той е толкова добър, мил, интелигентен!

- Представи си, кажи му да си представи за миг, че жена му се е върнала вече при него. Знам, има доста такива случаи... Но ще си възстанови ли той доверието в нея??? Така че нека преболедува болката; налага му се сам да извърви тоя път през тресавището. И когато усети твърда земя под себе си, ще прогледне, че всъщност от неговия живот си е отишъл Предателят; и тоя мъж ще е вече свободен, освободил се като афроамериканец в Тексас от една Голяма красива фалшива представа.

- Невероятно! Не, това наистина не ми е минавало през ум - възкликна симпатичната ми събеседница.
- Най-добре ще направи да й благодари, като я заведе някой делничен ден на ресторант - добавям. - Да се постарае да не я мрази. А ако може... обаче не съм сигурен, че ще успее... да погледне към нея с любов.

- Защо? От къв зор... с любов!? - толкова се изненада, че проговори на жаргон моята мила и чаровна събеседница.
- Защото - отговарям все така хладно - оназ хубостница му е решила може би най-съдбоносния за един мъж проблем: коя да чука (казано и от моя страна на жаргон). Човек не бива да живее в лъжа. Жените сте по-решителни в такива случаи. Взаимната им привързаност на ония двама се е изчерпала. Женицата е права, но му трябва време, за да я разбере, да вдене, да престане да я обвинява и издава съдебни постановления сред приятелите си.

Ако беше ме попитала как човекът да погледне с любов тая, която вече не обича (пък плътски желаел, ръбчото му с ръбчо!), щях да река: че когато спреш с плътта си да жалиш по някого, не е невъзможно да го приемеш като всеки друг мъж или жена на тая планета; "с любов" тогава ще рече "с уважение, с разбиране, с опрощаващо, а не със завистливо внимание".

- О, той много страда! - рече колегата и нави на показалец крайче от дългата си руса коса. - Никога не бих предположила... Бяха толкова задружни, толкова здраво семейство! Планираха да заминат за Канада и там да се устроят, представяш ли си?!
- А защо тоя хубавец си е избрал да хленчи баш на твоето крехко рамо? - полюбопитствах ей тъй мимоходом, нехайно. - Как мислиш, това негово хленчене случайно ли е!!!**


14.02.2002. Като казвам "невъзпитан", "липсва му възпитание, което се получава в семейството от най-ранна детска възраст"... Като казвам това по повод новия приятел и любим на Re., опитвам се всъщност да заобиколя, да пропусна точната дума "безнравствен".

Бъбрим на чаша кафе в хола с очарователната Re.; тя просто грее пред мен; качила е нозе на табуретката и се е изтегнала удобно върху червения диван отсреща. Като чу това, усетих го - сви се като пружина, стана решително и отиде в кухничката да мие кафяната си чашка:
- Тръгвам си! Не са ми приятни такива приказки. Сега вече съм убедена... Той е Човекът!!! Всъщност, мечтала съм си цял живот досега за точно такъв мъж, който...

- ...Който на петнайсет-двайсет минути да те проверява къде си, какво правиш, какво мислиш, какво чувстваш - допълвам, доколкото ми е възможно, със спокоен тон.
- Точно така! - долита решителният й глас.

Ставам да я изпратя до вратата на апартамента.
- Ще ти се обадя някой друг път, когато не си в злобно настроение - рече, усмихна ми се като учтива медицинска сестра над леглото на умиращ, махна с ръчица, проеча нейното звънливо колоратурно сопрано: - Чао скъпи!

Дойде преди по-малко от три четвърти час. Бях чул краткото позвъняване откъм антрето, бях чул как подрасква и почуква нетърпеливо по вратата ми. Беше влязла, беше се събула като у дома си, окачи палтото си на закачалката, тръгна из стаите: "Я аз да проверя променил ли си нещо! Ха, нищо не е променено!" И подир минута-две: "Как си? Какво правиш без мен?" "Ами нали знаеш - отвръщам, - чета книжки, ровя се из бумащини, графоманствам, демек, пописвам туй-онуй." Като предложих да направя кафе, рече решително: "Остави, кафето аз ще направя. Ти не го правиш толкова хубаво като мен".

И значи, бяхме седнали вече в хола и от приказка на приказка стигнахме до тая моя реплика, че любовникът й е невъзпитан, липсва му с две думи казано прословутото "домашно възпитание". Значи!

Това беше вчера сутринта. След час запътих се и аз към училището. По пътя си купих цигари, купих и един голям шоколад; помислих да си го разделим с нея. Звъня й, движейки се по коридора на втория етаж: "Къде си?" Отговаря ми пак по джиесема: "В детската градина съм". "Добре" - рекох и приключихме. Половин час по-късно получавам следния есемес: "Благодаря, че се сети за мен! Ти си ми близък по много особен начин! Само не знам защо се опитваш да ме засягаш... Нищо..."

Отвърнах след час със следното послание, пратено и то като есемес: "Най-близкият човек си ми. Моята любов е такава". Въобще, изтрепвахме се и двамата от куртоазия.

Записвам тия неща, след като е минало денонощие. Денят е весел, свеж. Слънцето напича. Тоя ден е Празникът на влюбените, на Свети Валентин според католическия календар. И ми се върти из ума: обичам ли я тая хитруша, изобщо нормално ли е да изпитваш вълнение спрямо човека, който те е предал в любовта???

Не съм я канил да ми гостува вчера. Дори не ме и предупреди, че ще идва. И все пак зарадвах й се; приех я като наистина мил и най-близък до сърцето ми човек. Жена, боже мой! И то каква жена!... Неприятните въпроси обаче са си неприятни въпроси; може да си замълчавам, да не подхващам тая тема за предателството и прочие, но когато ми навират в очите очевадна*** несправедливост, нямам право да премълча, да се съглася, да ставам удобен слушател на сантиментална неистина.

Следва


tisss
______________________________________________
* Роденият през 1933-та Емил Калъчев.

** Познал съм. Не мина и година подир тоя мухабет, и човекът наистина си я взе за съпруга.

*** Думата "очевадно, очевадна" била знак за комунистически деформирано съзнание... според мнението на философстващ идиот във форум "Политика" на all.bg. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 8 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 50083

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.071 seconds in which 0.009 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.