Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: "Нищо случайно"
    #1658452 - 04.03.2007 08:51

("Нищо случайно") МИСИЯ И НЕВЕЖЕСТВО (1.)


14.08.2002.
Току-що по телефона от Пазарджик се обади учиная ми Трепка. "Снощи в пет часа - каза - почина Васка."

Леля ми Василка, както е всъщност името й, е родена шест години подир майка; двете си приличаха по сприхавия нрав и изостреното чувство за справедливост, черта на двата майчини рода - Перущенския и Калугеровския. С това пусто изострено чувство за справедливост към собствените си деца бяха склонни да се отнасят най-строго и безкомпромисно. Като жени, сега си давам сметка, бяха обичани - всяка от своя съпруг... може би повече, отколкото самите те обичаха. За разлика от най-малката, най-кипрата от сестрите - леля ми Виолета, която се настрада от своя съпруг, но дума не издума против него, а го крепеше като малко детенце, когато той на стари години се поболя и често ронеше сълзи, като ни видеше, тоя силен-буен някога и все налитащ на бой Славчо от село Крали Марко, Пазарджишко.

Леля ми Васа си отиде от тоя свят в 71-та си година. Когато тръгнахме да изнасяме сандъка, оказа се тясно антренцето и мъртвата ме фиксираше строго с полуотворените си застинали очи, скръстила ръце между карамфилите. Докато накланяхме на една страна сандъка с мъртвата, имах чувството, че всеки миг ще се захлупи по очи и ще се изсули на цимента. "Хич не й се тръгва" - мина ми щурава мисъл през ума.


16.08.2002. Вчера започнах поредния ремонт на колата. Взех двайсет лева назаем от съседката Стела, обещах да ги върна до края на месеца. Разбити са двете карета на кардана; затова ми бяха нужни тия пари. Иначе можех и да го изгладувам тоя период до месечната даскалска заплата. Завчера се охарчих в автосервиза, дето Павел, човекът, при когото напоследък често се отбивам да си пием кафето, хич не беше склонен да се заеме с тая терсене работа. Но какво да ме прави, нали му бях приятел! У нас в България човек от приятелите си пати, не толкова от враговете! Потъна в пот тоя Павка*, докато оправи реактивните щанги към задния мост на жигулата.


17.08.2002. На балкончето съм. Запалих цигара, кафето ми е топло, ароматно, денят е облачен, около 22оС. Снощи към 2 часа се будя от някаква младежка компания, която усърдно се веселеше с чалгаджийска помия. Събудих се и след минута-две заеча оназ сръбска "Йорговани" ("Люляци"), която в представите ми е знак за излизане от кризата около историята с Re. Ставах, разхождах се из стаите, пак лягах, натисках си лицето във възглавницата да спя, спах на пресекулки до 6 часа и в 6 слязох в гаража да дооправя нещо по колата.

В 7 се качих и пак спах, до към 10. После разглобих видеото и успях да разблокирам механиката, която се нуждаеше от смазване. Между зъбчатките от пластмаса сложих малко крем за ръце вместо технически вазелин и... видеото проработи.

Пак легнах да спя; навън захващаше да ръми. Спал съм до към 1 и нещо. Пържих картофи, ядох и ей ме сега с четиво за Албер Камю на балкончето: ровя се из предговора на книгата му "Чумата". И междувременно още куп дреболии ми се въртят в ума - равносметки, съпоставки и над всичко това виси отвратителният въпрос "Кой съм, защо се обръснах в десет и половина, защо никой не ме търси, не ми се обажда; ще си отида някой ден и светът няма да усети, че съм си отишъл; защо живея, Боже мой; защо не мога да се влюбя отново?"

Ето и сега, пак заръмя, чувам нежно шумолене в листата на липата под балкона и хем ми е печално, хем ми е хубаво; ама че работа! Подухна свеж ветрец, ще ми се да съм някъде другаде, но и тук не е зле, мисля си.

- - - -

Роден на 7 ноември 1913-та в алжирското селце Мондови, израснал в земеделско бедно семейство, на 29 години Камю публикува първия си роман - "Чужденецът", на 30 години - есеистичният сборник "Митът за Сизиф", на 34 години - голямата книга на своя живот, романа "Чумата", главна причина да бъде отличен на 44 години (през 1957-ма) с Нобелова награда за литература. Умира при автомобилна катастрофа на 4 януари 1960-та, когато съм бил дванайсетгодишен.

Дванайсетгодишен, правих първия си вестник в живота, ученическия хумористичен лист от три страници с тъпото именце "Бодливата писалка". Закачвах го тайно преди сутрешната смяна да нахлуе в училищния двор, смесвах се с тълпата пред тия шарении от сатирични мои текстове и неумели карикатури и наддавах ухо как го оценяват. Най ме кефеше, че гадаеха кой ли може да го е направил това нещо тук, на стената в класната стая на VІ-а...

Записвам си ония работи за Албер Камю, и над главата ми виси простичкият въпрос: "А аз? Какво съм направил до тая си възраст, в която съм сега, когато седя и си пия кафето на балкончето, а дъждецът ръми в августовския прохладен ден?"


19.08.2002. Вчера получих половината от поръчаните през октомври 2001-ва 250 екземпляра визитки. Човекът беше обещал да ги отпечата до края на седмицата, а се извъртяха около шейсет седмици, но все пак наполовина работата е свършил... Не са в тоя вид, който имах наум, и не ми харесаха отначало; още повече, че е пропуснат Е-mail адресът (идеята за страница в Internet...); после обаче реших, че Тодор Чонов (печатарят) е изчистил част от знаците на тщеславие - една от слабостите ми на саможивец. Май започнах да харесвам тия визитки...

Събудих се в четири, па се зарових из шкафовете с книги; отделих десетина, в които авторите им са ми надписвали на ръка любезни послания. Спомних си за пътните наброски на пловдивския автор Атанас Сейков от един брой** на литературния алманах "Юг". Сейков ми го подари тоя екземпляр, където от 127 до 140 страница е публикуван откъс от пътеписа му. Откъсът е наречен "Надникване в Япония - ІІІ" и въобще, и досега не съм си направил труд да го прочета...

Та господинът само си е поставил автографа и е отбелязал датата 29.ІІІ.1984 г.

Случихме се съквартиранти за една нощ в хасковския хотел по време на литературната тридневка "Южна пролет" за млади, току-що издали дебютните си книги автори. Беше жест от негова страна, не знам защо - може би понеже за кратко, за един ден... станах център на внимание сред пишещите братя и сред снобеещата публика: четох текста на посланието си до Георги Джагаров, сетне проф. Иван Попиванов нещо се заяде публично с мене, та присъстващите взеха, че ме обградиха с внимание... Искаха да си купят стихосбирката "Сутрин рано" или просто да бъбрим за литература.

Нямах ни една бройка от "Сутрин рано" и това на мнозина се стори още по-интересно, вероятно и защото освен прочита на писмото, без да съобщавам до кого е пратено, рецитирах болезнено гневно стихотворение a la Пеньо Пенев в хасковския киносалон "Клокотница" по време на литературното четене.

От оная нощ в хотела си спомням, че съквартирантът ми хъркаше яко, че от другия ъгъл на стаята се излъчваше ароматът на кисела пот, и като не можех да заспя в присъствието на тоя възрастен мъж, питах се що не съм с някое от сладките мацета в леглото и ръчният часовник върху нощното шкафче на господина отсреща защо така отчетливо трака, като отброява секундите.

Та от тоя масивен, умирисан на едро уморено животно пътешественик из екзотични непознати земи - поуката: да не прекалявам със знаците на самовлюбеност: просто подписал се и турил датата! Ей затова си мисля, че визитките определено ми се нравят в тоя си вид, който им е придал Чонов.

Нещата - забелязвам - идат до мен като мъниста, низани на връв. Разлиствам алманаха "Юг" нехайно и попадам на разговор с Ефрем Каранфилов, където един от абзаците започва тъй: "Ще ви кажа и моето мнение за Хашек и за храбрия войник Швейк..." А след пет абзаца: "Хашек е изживял и изстрадал своя герой. В дълбоката си същност Швейк е трагичен образ... (...) Понякога най-веселият смях се подхранва от най-дълбокото страдание"...

Момченцето Ламски е моя си версия за отговор спрямо натиска, който оказват мародерите, или с други думи - политическите гамени и тарикати, върху беззащитния унижен и оскърбяван простосмъртен в днешната Република България. Не пунтирам Хашек, простичко изречено - харесвам, много ми допада тоя подход: от огорчението да правиш смях, нежен на повърхността, публицистичен някак, заради анекдота уж, а всъщност - израз на категорично несъгласие с хленченето и отпуснатите рамене и ръчички.

Бандитът няма и да ме чете; цел ми е да ме чете т.нар. "масов читател"; желая точно на тоя простосмъртен да внуша колко е готин, колко е велик, именно защото от всички посоки го унижават и притесняват. Той има нещо, което "каймакът, елитът на обществото", снобеещата интелигенция, изнежените естрадни глезли са изгубили безвъзвратно: той е честен, има достойство, и е естествено, че идиотите точно това няма как да му простят.

- - - -

Роденият в 1884 година Ярослав Хашек, вестникар и бохема (в хубавия смисъл на думата) е писал "Швейк" до смъртта си на 3 януари 1923-та. В 41-та си година е издъхнал, докато диктувал от болничното легло последните епизоди на романа... Тъжно! А как гръмогласно ечи присмехът му над пошлостта и лицемерието!!! Не, той не осъжда, не се бори, не проклина, не гледа предизвикателно, не въси вежди, не размахва показно юмрук; той нежно... се шегува.

Следва


tisss
_____________________________________
* Пет години по-късно от заелия работното му хале ще науча, че Павката, милият Павка, е превъртял, станал "друг човек", нещо на психическа основа, и се затворил на село: от дворчето не излизал, изпълнен със злост и тревога към света. Бел.м., tisss.

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 9 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 50110

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.059 seconds in which 0.006 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.