ВЪЗРАСТ
В един далечен дом сега ме няма: простира мрежи паяк от тавана, среднощен вятър духа неуморно в захлопнатия яростно прозорец.
От жажда е пресъхнала чешмата, не се здрависва с никого вратата; навярно много рядко телефонът крещи като отчаян вик за помощ...
Обаче аз съм нейде надалече и тоя дом сега е спомен вече, уви! - топи се той, изчезва в мене, тъй както пряспа във кръвта ми стене
с тревогите, с една любов щастлива, със младостта, която си отива със двете дъщерички и мечето, със книгите, картините, кафето,
със разговори късни до среднощем, които сякаш там отекват още...
Щом отпуската свърши, през септември, във оня дом ще вляза уморено; часовникът отново ще затрака и мъртвото ще оживее някак.
Ала сега мен там съвсем ме няма. Къде е - питам - любовта голяма, приятели, къде ли сте се скрили, къде ли са и щерките ми мили?
Разхвърляно е всичко, зей вратата - отишло си е хубавото лято...
А Боже мой, какво ли ще настане, щом някога завинаги си ида! Ще дойдат други хора - с други книги, с картини други и със други тайни.
БЕЛЕЖКА:
Защо точно към това стихотворение да обяснявам отношението си към представените в парламента политически формации? Нали не е форум "Политика"... и значи, на тия обяснения мястото им съвсем не е тук. Усещането за отлитащото време обаче, която съм пробвал да изразя в тая "писмена работа", е част от обяснението защо не вярвам на сегашните наши представителства във властта.
В такъв случай какво прави "политически мислещата тръстика", какво?! Посяга към политическо представителство в парламента, което най-малко е оплескано с подлост (ДПС) и лицемерие (БСП), с грандомания (ДСБ) и лиготии ("Новото време" на Кошлуковци), с тъп невзрачен провинциализъм (НДСВ) и ярка посредственост (СДС). И не настоявам, че изборът ми е добър, но това е мой избор.
Пловдив, 4 март 2007 година
tisss
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|