Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: "Нищо случайно"
    #1664827 - 09.03.2007 16:24

("Нищо случайно") ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ (2.)21.09.2002.
Печална роля отреждат на интелигента - придворен шут, лала, палячо за разтуха на кралския двор, пъстро пернато - често с брада и мустаци a la Салвадор Дали, с обичка на ушенцето като швейцарска крава на тучна морава или с плитчица на тила, вързана с червено парцалче, а понякога - бръсната тиква, подобна на белен картоф, може и с папийонка: червена на бели точки или черна на червени ивички, и косата в такъв случай задължително да е разрошена, в главата интелигентният екземпляр да напомня разплетена дамаджана, пълна със зелева чорба.

Щом е интелигент, значи е умен, който се прави на глупак, значи е разсъдливо същество, което коленопреклонно пълзи около златните пантофки на Негово величество Властника, реди сладникави остроти с приятния вкус на канела и какао в горещо мляко. Понякога остротите му са истински, т.е. цинични, откровено вонят на брутален секс, от което чистоплътните пуритани потръпват и неспокойно се въртят във фотьойла или в леглото, докато народът се радва и крещи: "Ето, видяхте ли нашето момче как му каза всичко онова, дето ние само си го мислим. Хем така хубаво му го рекна право в лицето. Ура! Да живей нашето момче!"

Медиите в наше време струват пари, ужасно много пари... А у кого са парите?!... Днес вече е почти невъзможно от трибуната на някакво мижаво вестниче-многотиражка да се състезаваш в честен спор, например, с медийните империи. Оня романтичен период, когато отвъд Дунава някой с величествена осанка е раздиплял и сочел с пръст мухлясалите драперии на властта, възторгвайки множеството брадясали и недояли българи, или - изобщо - обнадеждавайки някак поруганите човеци, оня романтичен период, значи, отдавна е отминал.

Илюзия ли е справедливостта? Добрият тон, зад който не се таи лицемерие, отживелица ли е? Дали безпомощната позиция не се прикрива с остроти и цинични каламбури? Само който не работи, само той не бърка - не е ли ясно, че да приемем с достойнство известното от хилядолетия, а именно: властващият, управляващият естествено греши, естествено е и да търпи повече упреци; и в това няма нищо необикновено.

Като грешим и се поправяме, вървим всъщност през живота. Но защо приемаме интелигентния, т.е. мислещия с толкова ироничен подтекст? Защо постоянните говорители в нашето обществено пространство така категорично настояват винаги единствено чрез техните уста да говори Истината?

Това, дето е истина за мене, за другиго може и да не е; пък и кой е между нас тоя, дето е вечерял с Бога! Да речем, г-н бившият финансов министър съобщава доста верни неща, ала с тоя нетърпящ възражение вид и тон как да приема, че освен верните му констатации няма и стръв да обезличи опонентите си като бивш преподавател по политикономия во имя светаго Карл Маркс, та да обезсмисли и онова, което преди него другите добре са свършили?

Лицемерието у нас, в България, започна да ни се предлага и в далеч по-човеколюбиви версии отколкото въобще е в състояние да ни представи г-н Иван Костов. Известен, талантлив скулптор като фигура в общественото пространство говори умно, уравновесено; приказването му излъчва особена, тъжна багра и аз му съчувствам, но не мога да му повярвам, когато реди мъдри лакърдии за реда и достойнството в моята България, за унижението, на което сме подложени... Не мога да му повярвам, понеже посегна да бие полицай насред София, пред самата софийска общинска управа, долу, на паркинга... Жалка работа!

Естествено, случва се при самозащита да удариш някого непредвидено, но... господинът не защитаваше себе си, таланта си, а защитаваше статута си на недосегаема от българските закони персона. За Вежди Рашидов говоря. Е, къде отидоха всичките му сносни приказки!

Велико е да бъдеш смирен. А всички сме грешни: бесовете ни понякога надделяват. Затова дваж по-велико е покаянието. Да се бе покаял талантливият скулптор, бих го приел какъвто е, бих му станал фен до гроб не на изкуството, а на личността. Но човекът нема доблестта да признае греха си, не се разкая. Негова си работа! Майната му! И престанах да го слушам; сам се срина пред очите ми като статуйка, ваяна от мокър пясък, когато влагата се изпари и остане нещо оглозгано от ветровете на морския бряг.

Задължително ли е талант и битова посредственост да съжителстват така любовно, както е у тая гарга шарена?!

Нашите интелигентни личности са заслужили участта да стоят встрани от важните за нацията въпроси. Послушайте за какво и как се задяват: кой е по-величествен, кой е по-близо до "народа", кой е повече "демократ" и праволинеен... Скучно, неприятно от суета и самовлюбеност. Но всъщност що е то интелигентният, объркахме се вече.

В зората на грандиозния експеримент с "най-прогресивното и най-хуманното учение на света" обожествявана осем-девет десетилетия личност (В. И. Ленин) именуваше интелигенцията в родната си Русия "насекоми", т.е. досада, която трябва да се държи изкъсо, да се гали по главицата, но и от време на време да й се дърпат дизгините, па й направо да се прорежда и преподрежда от властта. "Кекава интелигенция" бе любима фразичка за няколко поколения партийни агитатори и комисари на правдата.

Представяха интелигента като очилат дърдорко, пощурял от четене на книжки; с тая фигурка на приказливото човече ни учеха да обичаме "трудещите се работници и селяни", т.нар. български народ. А интелигент е всъщност всеки мислещ трезво с ума си, независимо в какво поприще се подвизава.

Нима не сме срещали глупаци с по две и три дипломи за висше образование, или хитреци с високи научни титли. Иван Славков, например, е академик... това какво трябва да ни говори!

Истинската България, огромното множество от хора, които нямат достъп, нито представители в медиите, изпитва на свой гръб кощунството и мизерията... в това множество от простосмъртни е енергията, тук е и опитът, и мъдростта на нацията. Ако управляващите придобият навика да се вслушват и вглеждат какво си говори множеството българи, най-малкото нашите властници не биха се главозамайвали толкоз, не биха се държали в нагло самодоволство от себе си. А и по-другояче биха възприемали самоназоваващи се сламени чучела за "елит", за "цвета на нацията", за "българска интелигенция" и прочие. А иначе шутът... каква му е на шута грижата, освен да разсмива властта!


26.09.2002. Краят на есето "За какво ли са умирали?" - занимаващо се със случая "Веселин Андреев", из т.нар. "Нови задочни репортажи за България"*: ...че е много по-лесно да бъдеш евтин герой в един или два мига, отколкото да бъдеш честен, обикновен човек цял живот.

Обяснил съм преклонението пред баща ми Кирил, дърводелец-мебелист, мълчалив, вглъбен в работата си, недоверчив, неразбиращ политическите събития и странящ от политика и всякаква т.нар. "обществена дейност"... Обяснил съм възхищението си на син към своя Голям баща точно в тоя "ключ". Оттам може би и раздразнението ми спрямо героичните пози, независимо кой и с каква идея ми позира пред очите - дали е "Йохан" на Смирненски, "Стършел" на Етел Войнич или някой друг самоотвержен фанатик на някоя чудесна идея.

Животът е велик дар и трябва да се пази! В цитираната фраза на Георги Марков не ми се нрави думата "евтин"; стои ми тая дума там като оголен зъб на залаял пес, обезценява, прави лековата позицията на автора. Защо да не отдам мимоходом дължимото и на героизма?!

Герой, изненадващ и самия себе си, може да се окаже кой ли не; важното е, че е тъпо, лицемерие е да се разхождаш в героическа поза из множеството, да вириш пръст нагоре, да цвилиш драматично, да заразяваш с бесовете си света.

Героите ги убиват; не желая да бъда нито герой за която и да е идея, нито да призовавам другите да стават герои. Смятам, героично всъщност е да останеш честен и обикновен дори след като ти се е наложило да извършиш подвиг, а глупаците са се стълпили пред дома ти да те прославят.

Арабите-мюсюлмани, дето се самовзривяват на многолюдни места в Близкия изток, възприемам - първо, като страхливци, второ - като подлеци, трето - като жертва на политици-манипулатори. Това обаче милиони наивници назовават "героизъм" и аз нямам логично обяснение защо. Нима богът на която и да е религия не ни повелява да пазим живота? Чий бог изисква трупове и се радва на мъртъвци?!

Следва


tisss
______________________________________
* Георги Марков, "Нови задочни репортажи за България", сборник, изд. 1991 г. с предговор от Стефан Цанев. Бел.м., tisss.

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 7 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 49667

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.069 seconds in which 0.008 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.