Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: "Нищо случайно"
    #1666343 - 11.03.2007 03:26

("Нищо случайно") ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ (4.)28.09.2002.
Занимания с речника... Концепция (от лат. conceptio) - 1. Схващане, система от възгледи. 2. Идея, замисъл на творба в изкуството. 3. Документ на централизирано планиране. Концепт (от лат. conceptus) Мисъл. Концептуално - Няма такава дума във френския, докато в английския cоnceptual - "отнасящ се до понятие".

Предизвика ме настойчивостта на Емил за книгата му "Прощално за времето на самотата", дадена за набор кажи-речи на рождения му ден през август преди деветнайсет години от пловдивското издателство, та... седнах да я чета "под лупа" още веднъж, ето, двадесет години след написването й. Предизвика ме, абсолютно в правото си да е особено пристрастен точно към тоя "роман", по-скоро - новела*, равносметка на цяло поколение българи, които приемахме комунизма откъм възможно най-романтичната му страна - като върховна нравственост.

Тъй е, някои книги узряват в течение на десетилетия подир написването им; то е вид ферментация, а може би предусещане за преобръщане на пластове, за земетръсни зони след периоди на привидно спокойствие и уседналост. Общественият климат у нас в 1982-ра, година след като ме уволниха от пловдивския младежки вестник, биха ми шута, с три думи казано... та година след това повратно за мене събитие, остро вонеше на екарисаж не само на Червения площад в Пловдив**; на екарисаж, образно казано, засмърдя цяла България, когато се заточиха към Турция изселническите колони на носещите арабски имена граждани на Народната ни република. Та предполагам кое е изкушило Емил Калъчев да възкреси мечтата на ония, които назовавахме "истинските комунисти" и върху чиято кръв и идеализъм властваха след 1945-та "партийците", т.е. нагаждачите, алчните, вечните парвенюта на всяка власт, безскрупулните, надменните, лицемерите, селските тарикати.

Днес вече, като отшумяха и опротивяха вълните креслив неандерталски антикомунизъм (пък то бе пак комунизъм, макар и с обратен знак; "сини" и "червени" си бяха пак ония две групи: нагаждачи и праведници. Само че народът това май късно почна да го проумява. И дойде време, значи, тая новела на Емил да бъде прочетена с оглед скритото... дори за автора й! - послание. Тя е обръщане към праосновата, към ония пространства на духа, чиято енергия иде към нас далеч отпреди Карл Маркс, преди марксизма. Струва ми се, авторът тук преодолява сам себе си, своята увереност: логически сюжетът, образите му внушават друго - не преданост към идеята, а привързаност към човечността и усилието да се противопоставяме на фанатизма във всичките му често красиви, лъжливи за окото форми и разцветки.

Изречено накратко, вярващият се е изправил срещу своето човеколюбие, сякаш версия на библейския разтерзан, разколебан вярващ - Йеремия срещу Йеремия. И не смятам, че новелата защитава комунизма. Смятам, че това е - парадоксално! - фина критика, тотално отрицание на всякакви предпоставени тези и стройни умозрителни теории за щастието, за смисъла на живота, за умението да се живее пълноценно, уравновесено, и все пак страстно. Тъй че книгата има и по-дълбок, философски смисъл.

* * *

Елегично звучи заглавието, навява ми възпоминание за шансона на френския актьор и певец от шейсетте години на века Ив Монтан "Балада за смъртта на едно листо". Печално есенна е атмосферата и в самата книга. То е психологически разказ не само за нашите си, български, илюзии и спомени, но и разказ въобще за случилото се на Европейския материк през последните петдесет-шестдесет години. Войната, безбрежните руски степи, болшевизмът, фашизмът и нацизмът (както върви хронологично тая световна чума, произлязла от фанатичната предубеденост изобщо) са фон, дълги отблясъци от гигантски сблъсък, ехо иззад планините... Всичко това е било, настъпила е есента на равносметките, да видим какво сме научили и как ще се живее по-нататък, все пак трябва да има в какво да вярваме... В безверие не се живее!

Емблема на връщането към нравствеността е Павлов, струва ми се, силно идеализиран от автора, но пък името нашепва нещо; буквално значи "на Павел", "принадлежащ на Павел", апостол Павел може би?!... но това последното авторът едва ли е имал на ум.

Двама пътуващи кореспонденти - младичкият репортер (разказвачът, аз-героят на новелата) и доста преживелият, масивно-мудният Благов*** - участник в антифашистката съпротива и прочие. Ученикът и Учителят във фоайето на северен хотел... Вали лепкав, мокър сняг, очертава се тягостна, скучна вечер далеч от България, и то точно в най-мечтаното място за млад възхитен, очарован от СССР българин в Москва.

Навън се случват навярно хиляди любопитни и важни събития; оказва се обаче, че отвътре, в съзнанието си, човек носи далеч по-интересен свят. Така започва книгата, от кратко съобщение, сбутано в днешния вестник: някой обявява, че търси, издирва, нуждае се от... Павлов. Бегли сведения кой е Павлов и калейдоскоп от възпоминания се завихря пред очите ни. Началото е вик на давещ се в океана от рутина и скука; това изненадва, увлича ме да чета. Тъй де, нали в оная 1981-82 година всичко у нас в България изглеждаше да е наред, какъв е тоя вик?!

Разказването тук съдържа в подтекста си внушение за патетика; по-доволен щях да съм, ако патетичното не ми го задава авторът, ами се роди в моите си представи на размишляващ читател. Тоя тип засилване на градуса е белег на публицистичния стил... Но какво, да не би аз да я пиша тая новела! Авторът така е преценил, а книгата е завършен факт; хубавото е, че ме мотивира да си въобразявам разни работи, и не от суетност, а именно понеже ме "хваща"...

Не виждам и за какъв дявол е пренасянето на разказа назад и напред във времето; да смятам все пак, че именно авторът е меродавен да реши; а че ме дразни - не е никак зле!

От днешна (края на септември 2002-ра) гледна точка нещата, послужили за хубавата идея на Емил Калъчев в тоя ръкопис, съвсем не издържат подобно - определено партийно, от позиция на комунистическата теория - тълкуване. Гибелта на партизанския отряд "Антон Иванов" през дълбоката и сурова зима на 1942-1943-та, например, това вече е исторически факт, е предначертана именно от канцелариите на Москва... Не обвинявам, само казвам - сега вече е страшно, като си представя между какви челюсти са се напъхали с доверчивостта и чистосърдечната си вяра в Голямата световна химера нашите възторжени, неопитни в Европейския покер между империите романтични наивници.

Ценното, а и любопитното, е как писателят противопоставя логичеката си убеденост на вроденото си човеколюбие и състрадателност. Зад силуетно представения многозначителен Павлов виждам библейската фигура на строителя на христовата черква... Да не би да съм набожен?! Или не мога да чета отвъд думите? Злото, Антихристът ни се представя с много лица и имена (Сократ, кълбо от змии, питон, красиво женско лице), воюващото Добро винаги е едно.


29.09.2002. Трансформацията на някогашните седемнайсетгодишни възторжени наивници Пайо и Зарко, които с карабина на пост бранят "нашата, народната власт" в тревожната есенно-зимна пловдивска нощ... преобразяването им от съмишленици в непримирими противници е пак от редицата противостояния на Доброто и Злото. И двамата - възпитани в духа на комунизма, и двамата - кръвни синове на т.нар. "червена власт", но странно... защо се оказват непримиримо един срещу друг? Какво ги е разделило?

[b]"Не теренът трябва да се пригоди към проекта, а проектът към терена" - настоява инженерът-строител Пайо Дамянов; иззад масивното началническо бюро на партиен галеник бившето приятелче от 1944-45-та, настоящ страховит властник инженер Зарко Вергилов победоносно отвръща: "Нямаш никакви шансове. Решението за строителството е в ход и само глупак като теб може да си въобрази, че ще спре машината". Задвижат ли се лостовете и големите маховици на тежкотонажният партиен апарат на тоталитарната държава, човешки кости и съвести е в състояние да смеле, цели народи да затрие от лицето на земята. Това последното си е мое допълнение.

...Строи се язовирна стена - нещо красиво, изящно като идея; основата, върху която е стъпила обаче стената, тая основа е податлива, очевидно няма да издържи огромния натиск на реалността. Е, каква по-ясна алегория за комунизма! Сега е лесно да се каже, но в 1981-1982-ра кой можеше да си позволи подобни намеци за родното духовно смърдящо блато?!

Дали Пайо не е едно от превъплъщенията на митичния Павлов (т.е. "принадлежащ на Павел", както е лексикално точното му съответствие), а това има ли отношение спрямо човечността, която воюва срещу цялата многообразна допотопна машинария на Сталинския болшевизъм у нас, в България?... Силно е да се каже!

Минава ми през ум: "Леле, как доверчиво, като народ, наплашен и унижаван от еничари, сме се втурвали в капаните на чуждоземната арогантност и високомерието на някой спасител отвън! Дали пак поради подобна причина снощи, 28 септември, пред храма на източното православие "Александър Невски" изпусталели тълпи наивници не крещяха три-четири часа от възторг "България - да! Да за НАТО!"

Такава ли е националната ни орис? Все лъгани, все идиотски манипулирани от сияйни миражи? И защо забравяме, че именно по нашите тракийски градове е шетал по време на най-плодотворното си мисионерство апостол Павел? Ето, Библията съхранява тая мъдрост пред болестите, пред струпеите на цивилизацията, но кой чете, кой се интересува! Модерните комуникации, модерните технологии са замъглили очите, пристиват съвестта, та се и гаврим глупешки над морала, над самия живот в духа...

Не съм очарован от мозаечно накъсаната структура на "романа" - защото книгата трудно се чете, написана по тоя почти репортажен маниер, а повече читатели би трябвало да я видят, да я преживеят като драма, ако искат да разберат своите предци. Но авторът така е решил да я напише, това е негово право.

Сблъсъкът между Доброто и Злото тук далечно ми напомня романа "Чумата" на Албер Камю с оная заложена в подтекста идея за неспокойствието и трезвостта, за уязвимостта ни и за човешката ни устойчивост пред изпитанията. Множеството, тълпата винаги по-късно стигат до прозрение. Прозрението се ражда първо у самотници, пътуващи от град на град отшелници, живеещи несретно, и затова - с изострени сетива за истина и лъжи.

Следва


tisss
____________________________________________________________
* Новела - голям по обем разказ предимно с психологическо съдържание; роман - голямо повествование, многостранно изобразени типични герои, пространни картини на живота, събития. Обхваща обширен кръг социални явления и характери, показани в развитие. Вж. Речник на чуждите думи в българския език, изд. 1978 г., с. 642 и с.781-782.

** Тая фраза от статията ми във вестника ("Комсомолска искра", май 1981) най ги бе разгневила ония отгоре.

*** Името "Благов" звучи и като алюзия за предтечата на българските червени фанатици, тесният социалист Димитър Благоев. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 11 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51879

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.098 seconds in which 0.034 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.