Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: "Нищо случайно"
    #1667672 - 12.03.2007 15:06

("Нищо случайно") ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ (6.)


Продължение от 06.10.


Мога да обясня простичко откъде у мен иде отвращението ми към комунизма. Четири поколения мъже в моя род преди мене са утвърждавали своето върху трудолюбие и нравственост. От трудолюбието и нравствените си разбирания за живота тия четирима са ми предали чрез примера си усещането що е това Свобода. В невъобразимо трудни положения тях ги е водил интуитивно именно резливият дъх на усещането за Свобода.

Прапрадядо ми по майчина линия е от рода, за който в Калугерово знаят, че е основан, заселил се, водещ началото си от двама братя бегълци. Тия двамина дошли откъм Търново, понеже убили турчин. Заселили се край река Тополница между тракийските могили и останки от древно селище. И построяват керемидарна, чийто дебели зидове, казват, личат и днес. Тия двамина дават началото на един от четирите стари рода, основали селището, известно от турско време с името Калугерово. Споменава ги и ги описва в "Записките" калугеровци от годините около Април 1876-та Захари Стоянов.

За овчаря Джендо (З. Стоянов) това са буйни, склонни към остър присмех, страхотно трудолюбиви хора с особен, свободолюбив дух, което ги отличава от останалата рая. Затова и турските чапкъни от околните селища ги нападали често, вилнеели по имотите им, и не всякога безнаказано.

І. Прапрадядо ми Ангел и неговият брат Георги са отбелязани върху паметната плоча насред селището под номер 14 и номер 19 сред тридесетината участници в Хвърковатата чета на Бенковски. Ангел бил кмет на селото, най-младият между петима братя и четири сестри. Затова, че заклал двама турски чапкъни*, които безчинствали и мърсували в дома му, бил посечен насред селото на дръвник, за назидание. А младата му жена с шестмесечно пеленаче на ръце побягнала през нивите и се укрива при свои роднини в Пазарджик. Единственият си син кръстила Ненко, че го носела на гърдите си навсякъде със себе си, израсъл на ненките й, демек.

ІІ. Тоя Ненко Ангелов ми е прадядо. Израства в мизерия, събира имот, жени се, ражда двама сина (Борис, Димитър) и една дъщеря (Мария), и когато се отваря Балканската война, отива доброволец на фронта, както казал, да отмъщава за баща и майка. Умира от холера нейде по някогашните фронтове в земите на днешна Северна Гърция, в някакъв военен лазарет, през есента на 1912-та.

ІІІ. Големият му, първородният Борис Ненков Ангелов ми е дядо. И той израства от 12-годишен като сирак и в мизерия. На шестнайсетгодишна възраст тоя Борис се отделя от вдовишкия дом на майка си и захваща да събира пари къща да си построи. Чукал коноп зя въжарницата наблизо, излязъл му прякор Борис Дявола, че работел като бесен, както казвали учудени другите чукачи на коноп. Жени се за перущенска мома, ражда пет деца (четири дъщери и един син), замогва се с труд и предприемчивост, със страхотно пестене. Преди Девети септември (1944) помагал на нелегалните, единственият му син - вуйчо ми Любен, като момче, Методи Шатаров - известен координатор на съпротивителното движение в Пазарджишкия край, ползвал за личен куриер.

След Девети комунистите не сметнали за необходимо да закачат дядо ми и той до 1963-та обработваше сам с челядта петте си лозови градини, имаше двама калфи на колоездачното си ателие насред Пазарджишката чаршия и един ратай циганин, на когото купи кон и каруца и му помогна къща да си построи в циганския край на Пич-маала.

Ред и съгласие имаше в дядовия дом. От петгодишен ме водеше със себе си по нивите и градините да му помагам. Той оре, аз водя коня в браздата. Върти камшик, плющи тоя камшик над главата ми, а дядо Борис отзад току изръмжи: "Кьопекьолосън"** - че залитам сред големите буци лъскав тракийски чернозем.

От всичките си деветима внуци мене може би най ме обичаше. Ала и обичта му бе грапава и остра; току ме сграби като някой едър мечок и пищя от страх и болка, а дядо се смее, ама като се смее, пак ръмжене излиза...

На тоя страшно работлив човек комунистите най-сетне през лятото на 1963-та нахълтаха в двора и според списък в една зелена папка обраха всички земеделски сечива и машини, подкараха му коня и талигата и го оставиха 63-годишен на една земеделска пенсия от 10 (десет) лева месечно. Трън им е бил в очите, защото до тоя момент благоденстваше, а съседите изнемогваха.

ІV. Четвъртият голям мъж в моя живот - баща ми Кирил, от шестнайсетгодишен (и той!) напуска родителите си бедняци (в харманлийската махалица били най-бедните) и идва в Пловдив, хваща се чирак при арменец-мебелист, някой си Ончо, трупи да разбичва. Разбичвали трупи с още един чирак, а нощем хвърляли талаш върху тезгяха и така спели с другото момче, опрели гръб до гръб да се топлят.

От юношеските си години баща ми мечтаел да си има своя мебелна работилница, едно по едно събирал инструменти: рендета, дърводелски стяги, длета, триони, медно котле за варене на туткал, тезгях и пр. Татко работеше в държавното предприятие "Напредък", а вечер слизаше в избата, където си беше устроил с мерак работилница. Но комунистите и на него му попречиха. Направи два или три гардероба комплект с нощни шкафчета и легло за двама и ето, появиха се и тук "другарите"; намусени, строги, запечатаха с три подпечатани хартии избата, а мисля, че и го глобиха, задето си позволявал да поработва тайно след работа в държавното предприятие.

Та ето само дебелите зидове, върху които се издигна чак до небесата с течение на годините отвращението ми към комунистите - съвсем конкретно, осезаемо отвращение от едни хора, които освен да ти се пречкат, да издевателствуват над честта и достойнството ти, нищо друго не вършат. Намразих отдън душа тия лицемерни хора, които патетично говореха и се биеха в гърди колко мислят и се жертват за българския народ и въобще - за унижените и оскърбените по света.

Ако трябва да спомена всички гадости, на които съм се "любувал до насита" през всичките тия години на моя живот, включително и досега (като имам пред очи гадостите на пребоядисаните комунисти и ония другите, дето се нарекоха "антикомунисти" между тях), то ще е кула, по-висока от кулата сред библейския Вавилон.

Питам се: ако не беше ни сполетяло това "добро", тоя "най-прогресивен и най-хуманен стил на управление", къде ли щяхме да сме ние, българите, сред семейството на европейските народи? Петдесет години ни рязаха родовите корени, учеха ни на преданост към една чужда държава и дори ни внушаваха, че дължим благодарност на Съветския съюз. Ако не е предателство спрямо България и българина, как да назова това!

До трийсет и третата си година наивно вярвах в комунизма, та спомням си, питах веднъж баща ми: "Защо не си станал комунист? Бил си на фронтовата линия срещу нацизма, върнал си се с орден за храброст от Унгария, какво те спря, татко?" А той: "След войната появиха се по улиците едни хора с червени ленти на ръкава. И като ги видях, че това са някогашните михлюзи или младежи, дето не мислеха за занаят, за дом да свъртят, казах си, че не ми е мястото между тях. С политика се занимаваха тогава ония, дето им викат "развейпрах"; ние работим, та пушек се вдига, те пушилката вдигат на думи по площадите, та митинги ли не щеш, та заклеймяване на враговете ли не щеш, все трибуни по площадите вдигат"...

Несведущ беше баща ми в политиката, усещах го - за него с политика се занимават, както той казваше, "шмекери, нехранимайковци, фалшиви хора".

Как тия празни хора оглавиха управлението, е доста занимателна тема за размишление. Истина е, че народът им повярва на медените приказки; пък и доста жертви паднаха или бяха прогонени от родината, заплашени от куршум или скалъпен политически процес по системата Вишински***. А народ без мислещи хора лесно се лъже!

Ние, родените вече след кървавата комунистическа вахканалия на сталинизма в България подир края на Втората световна война, с жълто около устата, бяхме вече лесна плячка за манипулиране, за типичните за марксизма дебели лъжи.

И все пак кой носи вина остава открит въпрос за нас, днешните българи. Какви претенции мога да имам към властта, освен да осигури ясни правила за живот и за работа! Останалото да зависи от мен самия, а не от някой партиен комисар, от някой празен човек, който да ми подрежда живота, да ми нарежда какво да сторя, какво да работя, колко деца да раждам и да ме омайва, че се жертва за моето щастие, пък да го гледам, че живее като паразит на мой гръб.

Следва


tisss

______________________________
* Чапкънин (от тур.) Развратен, разпуснат човек; уличник, коцкар.

** (тур.) Кучи син.

*** Екзекутираните по тая, възприета от СССР съдебна практика, в НР България са над три хиляди, по официални, и предполага се, силно занижени данни - повече, отколкото вкупом във всички разположени на запад от нас европейски страни от бившия соцлагер. Фигурата на партийната злост Андрей Вишински сама по себе си е епоха в историята на т.нар. реален социализъм от времето на Сталин, та до първите години от управлението на Т. Живков у нас. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 3 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51906

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.067 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.