ПАРОДИЯ
И аз ще вляза във земята, макар че хич не ми се ще; ще плъпнат нови тарикати, но моят стих ще се чете.
Ще запустее манастирът: със ново име стар курвар, и моят дух чат-пат ще спира край осмърдения дувар.
Ще се явявам във съня ви като съвсем нечакан гост и с модната словесна плява ще водя разговор най-прост.
Богатствата ми са у мене, и всъщност хич не съм богат, за фалшът ви хич не ми дреме, на мен си всъщност ме е яд.
Не съм ни Радевски, ни Христо, не съм "безимен твой войник", та сметките си ще разчистя с цената на добър ритник.
Земя, натегнала от ярост като една човешка длан, къде отлитна твойта вяра? Със тебе толкова съм сам!
Когато треската ме тресе през живожарища и дни, друг Партията го пренесе с нааканите пелени...
О, зная, майко, как е страдал дори Недялко Йорданов и от стиха му тъй естраден и мен вони ми на любов.
И после сякаш нещо стана - Политберото се осра и Господ слезе през тавана, та вересиите си сбра.
И се яви Едвин Сугарев с калъчка и ачик курназ и ревна към купа лайнари да люспят, да пикаят газ.
И се понесе там тогава "демократическата" сган и както си му подобава народът беше изигран.
О, елегични, еротични енигматични ний мъже с език епически циничен и задник, виснал за въже...
Дебелата Марго* разпръсква като отровна жаба смрад; да я прекръстим яко в кръста в бордея ни добре познат!
Ще влезнем всинца във земята, ще веят други ветрове, ще дойдат нови тарикати, но Вазов пак ще се чете.
Пловдив, март 1993 година
tisss  __________________________ * Алюзия за преустроената БКП/БСП.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|