Може би най-известното стихотворение у Хайне е за славея, влюбен в розата... Светозаре, благодаря Ви за вниманието, което оказвате на тия сантиментални писания. В днешно време добронамереният читател е голяма рядкост. Бъдете здрав!
ОЩЕ ДВЕ НЕВРЪСТНИ СТИХОТВОРЕНИЯ
ПОЗЛАТЕНИЯТ ЧАСОВНИК
"Когато си с мен, часовникът на ръката ти силно ме възбужда... Моля те, не го сваляй!"
Защо ти е часовникът ми, мила! Перверзия ли някаква е то? Каква ли тук за теб откриваш сила в кутийката, пунтираща злато?
Сега не мога вече да попитам, отдавна нямам право на това; но Дяволът с опашка и копита със гръмогласен смях ме прикова:
"Нещастник! Времето озадачава. И тя усещала е как тече, но не стрелките ти да наблюдава, а да го побеждава с теб, момче".
Разхубавена, храбра, ненаситна - същинска луда приливна вълна, у нас тъй всичко делнично помита обичаната влюбена жена.
ПОСВЕЩЕНИЕ НА МОМИЧЕ ОТ ВАРНА
"Все към някакви неясни хоризонти. Нека приседнем в здрача, обич. Да помълчим, да вдишаме от днешното ухание... Зората ще ни свари пак забързани..."
Из "Усещане" на Elisun
Зората ще ни свари пак забързани... ти - с плажовете, с топлото море, аз - някакъв там Одисей, привързан към мачтата, дошъл да разбере
какво интуитивно изкушава ме, какви са тез омайни ширини, в които преминава като плаване животът ми край островни жени.
Те всички си приличат, те са хубави: омайни, дългобедри... И така - като тръстики се огъват влюбено: "Моряко, протегни към нас ръка".
Над корабните пълни с жито трюмове сред тесни проливи и планини ще продължа все пак това безумие - подир мечта, която ме плени.
И да не спирам в дните си нататък, усетил плажа, твоето море, подир мечтата си, на кръста разпнат, едва ли друга ще ме разбере.
Пловдив, 19 март 2007 година
tisss
|