ИСТИНАТА ВИНАГИ ИЗЛИЗА НАЯВЕ
- Когато снощи те потърсих, Лили, оказа се, че няма те у вас... - Ах, боже мой, къде ли пък съм била! Да, спомних си. Бях у съседа Спас.
- То беше доста късно. Казвам – късно. На гости през нощта кой ходи, кой!? - Ех, ти с туй подсъзнание тъй мръсно на кръст ме разпна... Ама че герой!
- Не, питам само. Търсих те за нещо, което ме измъчва тия дни... - Кажи, защо ме гледаш тъй горещо, че плувнах цяла в парещи вълни.
- За пръстенче дойдох да взема мяра, че при златаря щях да мина пак... - Това ли било, как ме изненада! Че бива ли да шеташ в тоя мрак?
И прекосил си тез дълбоки преспи, през сто баири стръмни бил си път?! - Как тъй защо, нима не се досещаш? За нас дори и бабите мълвят.
- Да бъбрят, само глупости мърморят! Щом пукне пролет, твоя ще съм аз. Почакай месец-два, че и отгоре и потисни проклетата си страст.
- Потискам я, ала защо да крия, отлагаме тъй дълго оня миг, когато с вино и шише ракия у вас ще вляза като скъп жених.
- Ще дойдеш, ех! Мерак набрал си множко, наградата тепърва предстои... - Да, миличка. Мечтая цели нощи и пред очите вечно си ми ти.
Дойдох, а тебе никаква те няма, сега от Спас ли да ревнувам аз?! - Това ли било? Ай, каква ли драма у тебе е избухнала тогаз!
Той болен е. Умира и се гърчи, тъй побелял, нещастен и проклет. Наложи се да го повивам в кърпи и във чаршафи, мокрени с оцет.
Да знаеш, снощи даже не съм спала и молих се за грешната душа. Не мигнах, мили, пуста опустяла, та в сетния му час да го теша.
- Тешила си го, виждам, вече зная. По гушката ти морави петна показват ми, че винаги накрая наяве Истината е една.
- Не ми ли вярваш? Той сега умира. Душа бере, на път за Оня свят. - Е да, затуй със вино и ракия почерпи ме като да съм му брат.
И песни пя. И свири на китара. С момците се надборваше дори, та даже и кръчмарката ни стара прокле го в ада вечно да гори.
Пловдив, 27 март 2007 година
tisss
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|