Из "Разговори с млада дама"
ПИСАНЕ НА СТИХОТВОРЕНИЕ
- Пиша стихо... Ама почакай, преписвам го. Няма да ти хареса, обаче ти го виж!
- Добре.
(И понеже господинът се отплесва да обяснява, тя наддава вик.)
- Пишиииииии.
След известно време, той: - Пускам ти едно рошаво и недоработено... като сврака, току-що излязла от юнашко сбиване.
На улицата срещнах Старостта - върху тояжка суха се подпираше... И т.н.
- Рошаво е. - Едно бабче срещнах, като се прибирах от училище. Седеше на улицата и мигаше срещу слънцето; ама такова беличко, като слязло от някоя графика - със ситни бръчици и пергаментова кожица... С избелели оченца. Стана ми хем жал, хем ми домиля за горкото бабенце... Такова едно мъничко, крехко и съвсем не на място в нашия населен с грубияни квартал. Стои си насред улицата и се чуди в коя посока да поеме. Та си помислих: това бабченце каква ли разкошна мома е била, как ли си е въртяла полите и мъжете - дето са отдавна в гробищата изгнили вече, са налитали да се бият кой да й бъде любовник за съответната вечер. Виж какво сбъркано подсъзнание, а! Обаче това си е цяло стихотворение... Само дето в стих и рима не е нанизано.
- Имаш мегдан да го нанижеш.
- А търсят любовта в някакви специални пространства. Ми аз така ги виждам повечето стихотворения - като ситуация, като картина в цвят и в някаква мъглица окъпани. Казвам, че не ми пука кой какво ще рече. Ама ми пука. То това май е единствената ни награда, че изобщо пишем. Като си помисля само колко безсънни нощи, или пък колко недосънувани сънища ми струват тия есета...
- Зная. - За мен е като заклеване срещу гадостта, която с всичко ми дава да разбера, че съм господин Никой.
- Смяташ, че някой се вълнува от това?
- Носят се по вълничките на Славата едни розови плондери. В училището, дето работя, само двама ги четат тия неща... и то от дъжд на вятър. Ама пък тая анонимност... ми аз съм си свикнал с нея.
- OGN`IRA, OGNI MISERIA E OGNI FORZA... (Гнева и низостта, и всяка сила въоръженият с любов надвива.)*
- Думи! Красиви думи, но си живеем с илюзии. Все едно славеят да се интересува кой му се възхищава на песните. Или гаргата да се вълнува, че не й е мелодично граченето за някого си там с изнежен слух. Ми то си иде самичко отвътре.
- DAL DOLCE PIANTO AL DOLOROSO RISO* (От сладък плач в смеха жесток и болен, от вечен мир в покоя мимолетен попаднах: гдето Бог е безответен, там усета владее самоволен.)**
(Следва цялото стихотворение.)
- Много дървен - преводът! По-жестоко май няма как да бъде съсипано; може би на италиански звучи мелодично тоя дърводелски сонет. По думите като съдя, преводът е някъде от началото на ХХ век, кръгът "Мисъл" кога се вихри и прочие... Много необработен език за стихотворение.
На улицата срещнах Старостта - Върху тояжка суха се подпираше. Надникна ми чак в очните дъна и нещо ми прошепна за умиране.
Умиране! Изгледах я смутен; във гърлото ми буца се втвърдяваше. Какви ги дрънка! Миличка, без мен не ще е то живот, а оцеляване.
Отнесохме се в кръчмата с Иван, Иван - с когото даже сме приятели, и го видях блажен в сандък голям положен, и почувствах се предателски.
Той всичко бил постигнал и сега бил ден да пием само и да лапаме; до гуша му дошло от суета - оставало да хлопне сам капака си.
Видях го цял, красиво побелял, засилен като щъркел пред излитане. ...А с тебе, миличка, съм оцелял, понеже ти до смърт си ме проклинала.
А стихотворението, даже и когато е свободен стих, пак има вътрешен ритъм. Затова някои мислят, че най-лесно се пише свободен стих, пък той е най-труден. - Ъъъъъъъъъ, сега ме караш да мисля. Ами то трудно ми се отдава. - Любовта е интимно занятие и тайнство, момиче. Отивам да обеля два картофа и да ги изпържа. След петнайсетина минути съм тук. - Брех, то са уроци, то чудо...
- Аз самият се дразня много, когато някой вземе да ме поучава. И затова при такива случаи не забравям кой е авторът. Хубавото стихотворение те зарежда с живот. Тъпото те отъпява, прави те тъп, тъпунгер. Ей, момиченце, сега ще си запаля цигара и ще си сваря кафе. Трето за днес. Картофките ще почакат.
- Ай, пак аз виновна. Отивам да се срамувам в ъгъла. Гладна, недоспала и... малко ядосана.
- Че кой! То друг освен... Пък на себе си не ща да се ядосвам точно сега. За наказание отивай да белиш картофи в кухнята. И да ги опържиш... немедленно. И да рапортуваш, щом ги излапаш. - Е, ми това ще направя.
- Ама да е по-сурово наказанието, ще настържеш сиренце отгоре и ще ги излапаш без хляб.
- Аааааааааа, къде отиде твоето стихо? - Махнах го.
- Е, защооооооо?
- Ми нещо не ми хареса.
-Иииииииии, ама сииииии! Е що не ти хареса?!
- Такова едно сбабичосано! Какви са тез приказки за умирачка!
- Май не си по шумните събирания...
- Май съм станал саможив, знам ли? Всъщност, при мен винаги е многолюдно - имам доста образи в ума и не се чувствам сам. Много обичам в тишината да чувам дъжда, вятъра да чувам как свири през пролуките на вратите. Да долавям далечни шумове и да гадая какво ли ще е то - влак ли преминава по жп-моста на два километра оттук или запален двигател на кола, където се гушат двама влюбени по малките часове на нощта. Нали и аз съм го правил това нещо! Въртиш като киномеханик стара филмова лента. Не можеш, пък и не ти се ще да избягаш от собствените си спомени и споменчета.
Като сравнявам, да ти кажа, две-три момичета ми правят впечатление; другото е като щамповано от найлон и лъскава пластмаса: няма душа, няма релеф, гладко като ледена пързалка - няма на какво да ти се спре погледът, пък инак претенции и простотия колкото щеш. Тия нямат илюзии, нямат дълбочина, всичко им плитко, та им духа и във врата от лакомия и нерви що да не са богати и добре поставени в обществото.
Пък човек е най-добре сред хора от своята черга, и когато тия хора не са заможни, тогава са много по-човечни и при тях ми е било винаги уютно и мило.
Богатите у нас са обречена работа. Мразовито е между тях. Самите те се движат като паметници на своето богатство, като призраци сред нормалните хора минават върху лъскавите си дрънкулки покачени, кресливи, нагли, безцветни. Не познавам ни един заможен в България, който да е човек. Това не са човеци, нито българи - пунтират, че са човеци, но не са.
(Той получава движещо се човече, което раздава звучни целувки *IN LOVE* ...обаче продължава да говори като на митинг, като пред летописци на историята, с такъв един противен тон.)
Отвратен съм не от простака, а от богатия простак с възможности да купи цял завод, презокеански параход или да подари джип хамър или ферари на някоя мижитурка, която си е мечтала да се види в осветеното от прожекторите пространство по телевизията или по лъскавите им вестници и блудкавите им клюкарски списания от типа на "Блясък", "Егоист"; и там разни клонинги на някой си Мартин Карбовски пишат статии за нещастниците от дъното на обществото, а нормалният българин, дето носи държавата на плещите си, него никой не го смята за интересен, не го смята за човек. Е га си лицемерието! Е га си простотията, която лъха от всичките ни институции, дето би трябвало да служат на българина, а не на тълпата хрантутници и тарикати!
София - Пловдив, 29 март 2007 година
tisss  ______________________________________________ * Началото на сонет от Микеланджело Буонароти (1475-1564). ** От същия поет. Превод на български: Драгомир Петров. Бел.м., tisss.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|