Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: "Стипчивият плод"
    #1726582 - 25.04.2007 05:39

("Стипчивият плод") ЗНАЯТ КОЯ РЪКА ДА ЦЕЛУВАТ...13.09.2003.
"В периода 1944-1950 г. се надигна вълната на революционния терор и насилие*. Разформирован бе основно завареният държавен апарат. Премахната бе монархията. Разгром сполетя опозиционните партии, започна терор в собствените партийни редове, чийто връх е процесът срещу Трайчо Костов през 1949 г.

Народът** обаче беше опиянен от обстоятелството, че ще се посегне на собствеността и имота*** на богатите (1 на сто от населението), за да живеят добре останалите 99 на сто. Каква велика заблуда! Колко скъпо се плати за това, че се посегна и на онази собственост, която имаше трудов характер, която възпитаваше ежедневно и ежечасно предприемачество и инициативност! Всъщност мисля, че именно собствеността бе най-страшното откритие на марксизма, на което платиха данък народите в продължение на повече от век и половина****.

Нейното брутално отнемане доведе до тежки и непоправими последици в материалното производство, в обществената психика, в личния морал. Нарушиха се естествените връзки между хората, мярката за това "кой е по-способният" изчезна. Хората загубиха опората, "цената" на своите действия.

Вместо резултатите от труда, и то признати в обстановка на конкуренция, при един обективен съдник - пазара, мярка за личността станаха подлостта, лицемерието, угодничеството като средства за "израстване" и участие в разпределението.

България не бе отмината от драмата на национализацията през 1947 г. и колективизацията на земята през 1950 година. Тодор Живков е активен организатор и изпълнител на тази линия. Той е в първите редици на средната възрастова генерация в партията*****, която е опора на ръководството в ония години."

Из книгата "Вторият етаж" на Костадин Чакъров, който във въведението на страница 9 документира: "Участието ми в ключовия кабинет на нашата политическа система беше един истински исторически шанс"... Бил е личен съветник на Т. Живков.

Стр. 49, цит.съч.: "За цели десетилетия трайни позиции заема посредствеността на хора, които нямат интелектуални цели и амбиции. Това са годините, в които България е кривото огледало на сталинизма. Нейната социално-политическа панорама отразява трагедията на руския народ, но й придава и нещо нашенско, лично и дребно. Тези години са години на "първоначално натрупване" на власт и привилегии чрез служба, на разчистване на сметки".

Щрих... Книгата "Вторият етаж" излиза на бял свят като "журнален вариант", т.е. непълна версия в т.нар. поредица Библиотека "Пламък" (отговорен редактор моя колега, роденият в 1948-ма Николай Стоянов) през 1990 година и е набрана в Държавната печатница "Георги Димитров", т.е. правена и издадена е от комунисти с определена, според мен - все пак конкретна, тактически обусловена за оня период вътрешнопартийна за уж обновяващата се БКП/БСП манипулативна цел.

Текстът е правен стилно, с балансиран тон. Носи отвращение както от социализма, така и от основата му - марксическата философия. Т. Живков е представен като личност с качества на умел политически демагог - от една страна, и добродетелен саможивец - от друга, пленник на стремежа си за власт.

Костадин Чакъров: "В многобройните ми срещи и при работата ми с него****** (от 1974 до 1989 г.) аз от никого не съм чувал толкова тежки и категорични оценки за непригодността на нашата система, колкото от Живков".

Детайл от облика на Георги Джагаров (стр. 60 на цит.съч.): "Около 1976 г. в резервата Бели Искър (зад Ихтиман) Тодор Живков бе на лов със своята дружина. Компанията се нареди да гледа новините по телевизията. Информационните блокове течаха, стигна се до някаква изложба с реч на Светлин Русев. Той говори дълго, но не спомена нито Априлската линия, нито името на Тодор Живков.

Той (Т.Живков) се ядоса и започна да ругае тия от интелигенцията, които си въобразяват много и т.н. Услужливо "перлата в короната на падишаха", поетът Георги Джагаров (тогава той бе заместник-председател на Държавния съвет) го допълни: "Правилно, другарю Живков, те трябва да знаят от коя ръка ядат и коя ръка да целуват". След 10 ноември 1989 г., в познатия стил на политическото хамелеонство, същият човек демонстративно хвърли партийния си билет. От негова "изповед" в пресата разбрахме колко му "тежала душната атмосфера" около Живков, колко се борил за запазване на морала на твореца и личността..."


25.09.2003. Има претенциозни особи, които се опияняват от собствения си глас; дали не съм от тяхната пасмина?

* * *

Гледам, по-точно - усещам Re. и новият й приятел как се стараят да бъдат уравновесени, налагащи присъствието си... И ми се сториха уязвими и болезнено честолюбиви. Всичко около тая двойка силно ме интересува - навява ми образа на крадци, нахълтали в черква. Заболя ме за тях, че са така безпомощни и така изнервени пред обстоятелството: първо - че тя се е продала, второ - че той си е купил нейната привързаност. Как ли ще протече животът им без любов, жегва ме идиотски въпрос. И се почувствах като монахът от храма, който сутрин бие клепалото, ходейки по двора на някакъв манастир вдън гори тилилейски.

* * *

Четейки книгата на Морган Скот Пек (някой си, роден в 1947-ма, т.е. мой връстник, известен на Запад психоаналитик) "Хора на лъжата"... От прочетено на стр. 45, моя си идея... Изборът всъщност е криза. Моралът не предполага колебание. При избора имаш възможност да се почувстваш достоен или обратно - недостоен човек, независимо каква купчина от оправдания ще струпаш пред себе си.

* * *

...За да се почувства в силна позиция, Re. дала пари на чистачката да ми купи цигари, като знак на благодарност, че съм пратил ученици да помогнат да изнесе вещите си от досегашния й кабинет. На нейно място не бих постъпил така. В тоя случай "благодаря" означава "Гледай си работата!" На нейно място бих си тръгнал без обичайните жестове - именно защото са изпразнени от човечност, по-скоро унижават и даващия, и вземащия в един и същи момент... Все пак приех цигарите и не ми пука кой как се чувства; моите сметки са чисти.

* * *

Тоя мой връстник Морган С. Пек леко ме дразни с това натрапничаво вглеждане в механизмите и структурата на Злото. Основен недостатък в размишленията на типичния североамериканец, на типичния янки: много му се ще да изглежда почтен, чистичък и благоразположен. А точно тая амбиция ми подсказва обратното. Книгата ми се явява с фанфари и развени флагове на благороднически фамилии сякаш. Прочел съм първо последната, а сетне и първата й глава, и не откривам нещо кой знае колко оригинално.

"Ламски" трябва да се изтърколи на обществената сцена раздърпан, нехаен и усмихнат, даже наивен и глуповат на вид - именно защото не е никак глупав и нехаен. Просто "совите не са това, което са".

Това е стилът на Сократ.

Хората на науката изглеждат посредствени в сравнение с хората, прилагащи интуитивния подход. Интуитивистите пък са наглед разхвърляни, но - човече, внимавай с тях! Защото са жестоки, дори със себе си са жестоки тия редки птици.

...А аз кой съм? Вероятно... по малко от едните и от другите. Всъщност, да съм г-н Никой ми харесва. Но то не е смирение, а предизвикателство. Умирам за предизвикателствата. Те ми отварят хоризонти, изкушават любопитството и духовната енергия, доколкото я имам като простосмъртен българин.


27.09.2003. "Присъствието", за което говори С. М. Пек в главата "За обсебването и екзорсизма" (стр.231 горе), съм усещал като че ли за първи път свит, клекнал към 22,30-23 часа в буренака пред къщата в Тригорци, Добруджа - блестящи очи, вперени в тила ми от височина 2 - 2,50 метра и мразовития полъх на животински страх, нахлул неочаквано, изведнъж у мен под спокойното безразлично, обсипано с едри звезди черно небе.

Не със зрението си, а с усета си "видях" силуета на висок кадифено тъмен човешки торс надраснал буренаците на разстояние 6-7 метра зад гърба ми.

Дали не е бил Моят ангел, слязъл за малко на Земята?

Усещал съм да ми се изправят косите по подобен повод и друг път преди това, но то е било не така настойчиво вперено в мен.

Втория път, вече в по-продължителен период от време, около 40 дни подир смъртта на баща ми откривах това чувство за невидимо чуждо Присъствие в гаража на улица "Янко Сакъзов" 28 и долу, в работилницата на баща ми. Седях по час и повече в обгореното купе на колата в тъмния гараж и кой знае защо палех свещ в един автомобилен тас на коленете си и пушех цигара след цигара...


29.09.2003. Завчера, в събота, дочетох книгата, издадена от автора С. М. Пек, когато е бил в 46-тата си година, т.е. през 1986-та. Ето забележките, обобщени върху вътрешната част на корицата най-отзад.

Интелект от висок разред, авторът - и това е симпатичното в тоя случай! - греши, като аргументира тезата си за Злото и прочие със следните по-основни фикции, т.е. неистини:

1. Че смъртта е Зло (стр. 54); а тя е част от Живота.

2. Че бягството от Злото ни спасява от Злото (стр. 76); но бягството не спасява, а ни прави жертва...

3. Че Злото е абсолютна и тотална монолитност (стр. 87); а Злото всъщност има структура.

4. Че изправяйки се срещу Злото, човешкият дух понася загуби и е заплашен да се изразходва докрай (стр. 209); а е точно обратното: духовният човек израства именно съпротивявайки се на Злото.

5. Че е възможен свят, основан само на Любов, в който отсъства деструкцията като стихия на Злото (стр. 244); много красива и много безплодна илюзия! С тая илюзия си послужиха първо комунизмът, после неговите производни - фашизмът и нацизмът.

6. Че личният избор у човека не се влияе от инстинктите (стр. 285); липса на смирение е такова твърдение.

Тия слабости са от желанието да представи съвършена теорията си. А няма съвършени теории. Всички те са само хипотетични модели на Истината. Инстинктът е винаги жив у човека.

Книгата е особено ценна именно защото "говори" по тая тема, а не защото носи кой знае какви прозрения. Откриването на дебат е главното й достойнство.

...Между другото, в краткото представяне (нотис) на друга книга - "Героят в теб" от Каръл С. Пирсън, откривам т.нар. от автора "шест архетипа, с които живеем: Невинен, Сирак, Скитник, Мъченик, Воин, Магьосник". В една или друга степен те съществуват у всекиго и определят живота ни.

Събота след обяд усетих, че се разболявам. Неделята изкарах в леглото, а вечерта имах силно главоболие. Митко Йовчев от втория етаж ми донесе лекарство - aspisal (от рода на аспирина). Пих едно хапче, късно през нощта се изпотих и сутринта отидох на училище. Като че ли ми мина.

Последните дни времето е разкошно. Началото на есента е и дърветата постепенно менят цвета си под едва забележимо отслабващото слънце.


tisss
__________________________________________________
* Понятието терор, от фр. "ужас", означава управление чрез насилие, тъй че авторът К. Чакъров не е точен в словесния си израз.

** Обобщението едва ли е уместно и обслужва тезата за прословутата "българска завистливост" към по-кадърния, по-предприемчивия, за която просташка завистливост говори още Елин Пелин в началото на ХХ век.

*** Пак езиково излишество, понеже "собственост" включва и "имот".

**** След огласяването на Комунистическия манифест през 1848 г. от Карл Маркс.

***** Българската комунистическа партия, приемник на която се явява сегашната основна управляваща партия в Република България от 2007 година БСП.

****** С Тодор Живков. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 5 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 50089

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.07 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.