Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1733638 - 30.04.2007 04:51

"Тогава Петър, като се изпълни с Дух Светий, им рече: началници народни и стареи израилски! ако ние сме днес под разпит за едно благодеяние към немощен човек, как е той изцерен, то нека бъде знайно на всички вас и на целия народ израилски, че чрез името на Иисуса Христа Назорея, Когото вие разпнахте, когото Бог възкреси от мъртвите, чрез Него тоя стои пред вас здрав. Този е камъкът, който, пренебрегнат от вас зидарите, стана глава на ъгъла..."*("Книгата") ТОДОР ЧОНОВ МИ ПРАВИ ЖЕСТОВЕ14.04.2004.
Вчера ми беше голям ден. Върнах втората дефектна мишка за компютъра (само 47 лева, леле! - нарекох го тоя модел "мишка-мерцедес"), замениха ми я с трета от същия вид. В девет и трийсет с процесора и два нови компакт-диска дочаках техника, който ми записа върху двата диска окончателната версия на книгата "Ламски". В десет и трийсет бях в офиса на печатница "Таf" и се оказа, че госпожа Детелина Василева ми правила преди година калкулация за отпечатването на книга от 100 страници. При тия 100 страници луксозното издание би струвало за тираж едва 100 екземпляра общо около 900 лева. Което ще рече, че за 500 страници същият мижав тираж ще ми струва 4200-4500 лева. Ами че с тия пари, ако ги имам, що да рискувам да издавам книга?! По-харно да си купя някой Fiat-Marea с 16 вентила и чудесно ускорение от 0 до 100 km/h...

Учтиво пожелах на дамата всичко най-хубаво и отидох да пия кафе при Маруф. Оттам по джиесема се свързах с Тодор Чонов, чух възгласа му "Мисля си за книгата ти" и в единайсет и двайсет Чонов вече ме чакаше долу пред входа на блока им в жилищния комплекс "Тракия".

До дванайсет часа чрез моя процесор прехвърли окончателния вариант на "Ламски" върху диск, на програма, която неговият компютър може да разпечата. Записа си и два от шрифтовете, които той ги нямаше; мисля, че още поне два шрифта ще му се наложи да запише от моите шрифтове.

Казах защо 6 май е важен ден за приключване с отпечатването на книгата. Майка ми е родена на тоя ден, а и Гьоргевците в двата ми рода са за мен неслучайни хора, и значи, тях приемам за закрилници на момченцето Ламски.


20.04.2004 В четвъртък дадох 50 лева на Чонов. Ще получи останалите, както сме се договорили, ако до 6 май, Гергьовден, отпечата 150 екз. от романа плюс 30 цветни рекламни афиша "I like Lamsky!" в таблоиден формат. Компакт-диск със запис на книгата бях дал още на 8 април, около Великден.

* * *

На 20 април 1889 година в австрийското градче Браунау на Ин е роден единият от двамата велики злодеи на ХХ век - Адолф Хитлер. Майката Клара Пьоцл е втора братовчедка на бащата Алоис Хитлер, 23 години по-млада, явяваща се втора съпруга на овдовелия от първия си брак пчелар и собственик на овощна градина.

Бащата умира през януари 1903, майката - през декември 1907.

Просяк и скитник, когато е двайсетгодишен, бъдещият диктатор около трийсет години по-късно (през 1939-та, т.е. петдесетгодишен) кара светът да трепери и заедно с другото чудовище - Сталин, е причина за гибелта на 80 000 000 души, преобръща представите ни за света на чистите идеи като свят на ужас.

След Сталин и Хитлер вече не може да има илюзии за т.нар. "предани до смърт и всеотдайни", т.е. за фанатиците от всякаква порода - болшевики, комунисти, фашисти, нацисти, ислямисти, езуити и прочие - които горят от желание да ги възприемем като героични натури. Грандоманията, крайната степен на възгордяване е в основата на това явление - фанатизма, у смятащия се за изключително праведен или свръх-човек.


22.04.2004. Човек мрази, когато се страхува; а се страхува, когато се усеща безпомощен.


24.04.2004. Защо турските завоевания на Балканите са най-кървави в земите на българите през ХІV-ХVІ век? Дали защото не са били посрещани от най-упорита съпротива? Българинът не е грандоман, но брани настойчиво своя имот. Българинът не обича показното, което винаги е кухо отвътре, защото компенсира отсъствието на духовна енергия. Турчинът - обратно: колкото и да е по манталитет привързан към кефовете и рахатлъка (като типичен източен човек и азиатец), има слабост към пищните демонстрации на власт и могъщество.

Тия два манталитета - българският и турският, прекрасно биха могли да си съжителстват, допълвайки се. Но ислямската религия с призивите си към краен фанатизъм е противопоставила двете националности. Източното православие, като най-близък до Иисус и ап. Павел християнски възглед за света, в основата на който лежи любовта към човека, не може да е било причина за нашето българско национално назлобяване срещу турчина и всичко турско... по простата причина, че приканва към човеколюбие и смирение, а не към фанатизъм.

Кръстоносните походи в посока Близкия Изток са дело на католицизма; от тях са пострадали и нашите прадеди християни още по времето на цар Калоян.

Тия дни взех усилено да си мисля за турчина като човек с добри качества, които ние, българите, високо сме ценили и продължаваме да ценим: преклонение пред женската хубост, трудолюбие, вярност в приятелството, усет към уюта и подредения бит, чистота, преклонение пред мъдростта и мъжеството, спазване на традицията и поетите задължения. За съжаление на нас, българите, някои от тия душевни качества ни липсват, та ето тук, значи, сме се поучавали и още има какво да научим от турците.

През август 1977-ма турчинът Наджми единствен сред дузината еркек българи добруджанци - трактористи, които ме тупаха по рамото като свой, когато вечер си пиехме заедно ракията... та тоя Наджми, единствен сред ония ми ти Тодоровци, Петровци, Василовци, Ивановци... ми се притече на помощ, когато изпаднах в беда с моя трактор "Беларус", който за малко да ме премаже.

И чак тогава си дадох сметка, че може да е турчин, но ми е единственият истински приятел сред бъбривите самохвалковци, макар и сам той беден, изоставен от жена си с трите си дребни дечица и старата си болнава майка, пренебрегван от моите кипри добруджанци, че бил турчин... Ама пренебрегван по оня фин начин, който само ние като да владеем - меко, неотстъпчиво, прикрито зад предвзета любезност и мила снизходителност.

Българинът е завършен индивидуалист, егоист и подлизурко в политиката, най-върлият враг на другия българин край себе си; любопитен е, но не обича друг да му взема решенията, силно недоверчив е към стоящите над него.


28.04.2004. 24-годишната Мира, жената на Николай Веляков, която напоследък идва да си пием кафето, отишла днес да ражда. Говорел съм й на шега: "Ние с тебе сега и двамата сме в деветия месец - ти с твоето момченце, дето очакваш да ти се роди, аз пък с моята книга за момченцето Ламски"... Като родила, сина кръстили Мирослав, та да му викат галено Мирко, Мирко на майка си Мира (Мария).


13.05.2004. Стих или предзнаменование: Някой в Небесата ти отваря Път, разчиства троскота и подрежда тръстиките, сади градини и кара цветята да ухаят, когато вървиш в мислите си към мене, мила... Откъде ми зазвънтяха в ума точно тез образи и думи?!

Зачетох се в "Митология на Китай" от поляка Мечислав Кюнстлер. Има в таз книга нещица и за Гарвана**.


19.05.2004. Много неща придобих - и добри, и не толкова добри, а сърцето пак не е доволно и радостно. Все подреждам, и пак не ми е подредено, и все по-малко са нещата, които ме радват. Книгите ми са написани, домът - подреден и уютен, със себе си разполагам, а празен се усещам, животът безсмислен ми се струва. Какво е това? Отде таз празнота и униние? Може би защото ненужен се чувствам?!...

Четиринайсет години минаха, а сякаш бе вчера. Какво търчане, каква суетня около първия брой на политическия вестник "Демократическо ЗНАМЕ"! Но тогава животът ми се услаждаше. Бях се смъкнал поне с десетина килограма от нерви и търчане около тоя вестник.

Но до мен имах жена, при това хубава и знойна жена, за която мислех да се оженя. Преподавах си уроците в училище, карах такси, правех вестника и едновременно лепяхме тапети и корнизи до късно през нощта в дома на тая Мария. Още ми се мотае някъде из бумагите скица на вилата, която проектирах да построя със собствените си ръце в Родопите, в най-горния край на селцето Дедево, току на стотина метри от някакъв горски извор.

Мечтая си за жена, която край мене да си ражда децата и децата си да отглежда, пък аз да ги закрилям, ама не като властник и не като човек, който някого с нещо си задължава, а като им се любувам как растат и как прохождат в тоя шарен свят. Наревнувах се и се наситих на тихи предателства, доста опит събрах и пак съм неопитен, любопитен съм и съм ненаситен на изненади. Но къде е тая жена? Защо ходя тъй, като да куцам, като част от сърцето ми да не е при мене? А не зная къде е другата му част.

Ангелите пърхат с големи белоснежни криле около мене, а какво прави Моят ангел в тоя момент - спи ли, боледува ли, не вижда ли колко съм безпомощен без него? А може би нещо нередно сторих, посегнах към нещо, което не ми принадлежи и над което нямам право? Каква е тая тишина, това затишие?

Работата по обработката за печат на "Ламски" не ми спори. На всяка стъпка пречки се явяват и това ме обезверява, пие от енергията ми. Как да изляза от това състояние, като не искам друг да ангажирам с моите си дертове, пък се движа като слепец сред непознати, враждебни територии!

Тодор Чонов ми прави жестове, но не мога да прекалявам. Компютърът не ми помага сега, а ми пречи да пиша. Колко набрани на прима виста текстове изчезнаха яко дим!? Колко пъти с оросено от студена пот чело отивах в кухничката да пуша посред нощите... да пуша от нерви, че тричасов, петчасов труд ми е отишъл по дяволите! Дяволска техника!

Колко лесно е да взема лист и молив и така да си пиша нещата!!! Ще ми се от време на време да зарежа всичко около компютъра, да отдъхна за малко от книгата "Ламски". Но нали се познавам - пак ще се измъчвам, че съм спрял насред път, а куп нови "историйки" чакат да ги напиша; ей ги, в ума ми са, пък аз се помайвам.


tisss
_________________________________
* Библията. Деяния на св. апостоли, гл. ІV 8-11.

** Името на регистрираната през 1994 г. фирма "Студио ГАРВАН". Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 8 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51903

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.066 seconds in which 0.002 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.