Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1734813 - 01.05.2007 05:04

("Книгата") ТИРАНИТЕ СА НАЙ-САМОТНИТЕ СЪЩЕСТВА20.05.2004.
Детайлите по-гръмко говорят; в детайлите е разпръснат мозаечният образ на Истината. Заблудата иде от тълкувателя, който е подвластен на своите вътрешни хармонии или дисхармонии. Всеки манипулира всекиго, а тялото на тръгналата да ловува млада жена казва онова, което устните й не изричат, ако е природно интелигентна. Колко грешки са дошли именно от неумението ни да я "прочетем" уравновесено, без страстните желания да ни замъглят очите!

Вероятно в повечето случаи тя сама не знае какво излъчва, и това са най-чаровните й състояния. Защото изкушава не разумът, а самата й женственост.

В същността си Нравственото е любов, пък нашата посредственост тълкува по-често нравствеността като ограничение. Уханието на розовия храст как да ограничиш, как да го затвориш в рамка! Невъзможно е, и не трябва.

Защо хората боледуват, защо умират? Може би защото са изчерпали жизнената си енергия, престанали са да мечтаят, т.е. да творят илюзии. Жизнеността е в умението да се любуваш, да си готов вътрешно да се възторгваш от изненадите, каквито и да са те.

...Вчера се разходих из централната част на Пловдив, минах пеш по улици, които не познавам и може би затова ми се сториха така свежи и уютни за живеене. Като че ли не видях ни една хубава жена обаче, ала оня образ от илюзиите ми пълнеше Града с очарование.


23.05.2994.
Тишината може да бъде нака красноречиво нежна! Има моменти, когато се усещам в хармония със света наоколо: с листата на дървото под балкона ми, с меката утринна светлина, с прелитащите птици, с лястовицата, която цвърчи и си чисти крилцата с човчица. Смисълът на живота е в самото усещане, че живееш. Всъщност, ние сме безпомощни пред огромната мощ на Вселената и божественото у нас е именно в любуването, във възхитата пред Всемира.

Как това да предам с думи?

У влюбените изведнъж се открива панорама на красотата. Но какво е да си влюбен, ако не откриваш непрекъснато и свежо все същите образи и настроения, с които преминаваме през собствения си живот? Смирението е най-човечният достъп към това съзерцание.

Наивни са всички запретнали се да пренареждат света. Иисус никъде не споменава за бунт, но по същество извършва най-чудната революция - преобръща Римската империя, подсказва колко нетрайно е всичко материално, накичено с атрибутите на властта и самолюбието. Защо ми е да властвам над когото и да било? Властващият е окован от оковите, с които държи другите човеци в подчинение. Какво е това желание за власт, ако не е проява на хищна посредственост!

Има ли щастлив тиранин! Тираните са най-самотните същества.

Мъжът се стреми към жена и си въобразява, че - като я покори, тя вече е негова собственост, сякаш не проумява, че жената е хубава само когато идва при него по своя воля, а не принудена от обстоятелства и правила. Животните са по-нравствени в любовта от нас.


24.05.2004. Снощи ме боля коремът, а тая сутрин е дъждовно, в шест часа е все още облачно притъмняло и значи, идеално време за писане, за обмисляне и равносметки. Кирил е баща ми; днес е именният му ден; дали той (?!) не ми направи нощта болезнена и усилна, понеже отдавна не съм му ходил на гроба?

Преди два дена, в събота след обяд, с моите щерки и племенницата Емилия (родена 1982-ра) седнахме на кафе и газирана вода (те трите), пък аз - на бира, край Гребната база. Ема, която е родена в същия ден, но точно шейсет години подир баща ми, година и четирийсет дни преди неговата смърт, каза, че ги сънувала двамата с майка ми, а когато била в Германия, в някакво градче срещнала семейна двойка възрастни, които тъй им приличали, че се разтреперала и се разплакала на улицата.

"Няма как да си го спомняш дядо, понеже си била много мъничка" - учуди се моята лъвица Надя (родена на 22 август), а Емито рече: "В сънищата го виждам и понякога той разговаря с мен".

Ема в лице странно прилича на мен, когато съм бил двайсет-двайсет и няколкогодишен. Първо аз се изненадах; изненадоха се и дъщерите ми, като забелязаха таз прилика между нас двамата (племенница и вуйчо). Инак е тиха като баща ми по нрав, очите й са сякаш обърнати все навътре.

* * *

В "Ламски" звучи глас, който - смятам - ще се чуе. Това, което е под леко присмехулната повърхност, са драматични въпроси, така важни за нас, българите, а ги няма по медиите. Медиите ни дотолкова са откупени и обслужват тънката прослойка от четири до шест процента заможни лицемери в България.

Книгата ми е предназначена не за богатите престъпници и грандомани, а за обеднелия и обезверен, и объркан духом в собствената си грижа да оцелее българин, турчин, арменец, евреин. С него не се съобразяват; доят го душмански и го стрижат до кръв като бракувана овца, предназначена за клане. И затова цената на книгата "Ламски" трябва да е възможно най-ниската, на която бих могъл да издържа финансово с мижавата си учителска заплата; и струва ми се, тая цена не би трябвало да надвишава 5 (пет), максимум 7 (седем) лева за екземпляр от тия петстотин страници текст и илюстрации на сергията за зеленчук или в кварталната пивница.

А дали не би могло - мисля си щуро - книгата ми да се продава с хляба и солта в кварталното магазинче?! Да се продава дори на изплащане, да има и десетина бройки към всяко магазинче, ей така, не за продан, а за прочит - нещо, напомнящо удушените от "демокрацията" читалищни махленски библиотечки от моето детство. Ами че тез читалищни светилници се помещаваха между бозата и пастите, между меденките и кутиите с евтин локум.


25.05.2004.
"Укротяване на опърничавата"... У Шекспир зад игривостта на интригата откривам лицето на философа, който размишлява удивен от човешката ни природа - мъж, за когото жената е ключ за разкодиране на интуитивното у нас. Логиката е стилът на мъжкото начало; интуицията - това е всъщност артистицизмът, женственото, изкушаващото, увличащото (уж нехайно, дяволито и игриво, а в действителност - строго) навътре в себе си.

Коитусът е алегория на сплитането на двете начала в единство. В съвкуплението се обединяват мимолетно животното и богът у всекиго от нас. Чрез стремежа към наслада Творецът, Демиургът на Вселената ни подсказва пътя към абсолютната хармония между дух и материя.

Жената ние, мъжете, възприемаме в повечето случаи плътски, като изящна форма, предизвикваща да бъде овладяна. Но жената е в по-голяма степен духовност - това обикновено се пренебрегва. Леле, колко занемарени жени! Но жени ли са те в истинския, във великолепния смисъл на понятието "жена"?

Влюбеният идеализира, а това не е случайно. Така бяга от посредствеността и грубата алчност да имаш вместо да си. Любовта е духовна енергия от най-висш тип, не се нуждае от притежанието, понеже имащите носят трудно своите окови с оросени от кървава пот чела.


27.05.2004.
Като вървиш очевидно срещу Злото, какво правиш, освен че му се показваш подобно мишена силно уязвим и го караш да настръхва, да точи зъби и нокти не само срещу тебе? Въпросите се решават не на шумни площади, а на тихи места, където говорът е мек и тих, но решаващ.*

Тъй и спрямо Злото най-успешен е пътят успоредно с него да повървиш, за да проумееш каква му е направата - зърнеста или на дълги тънки ленти, плътно или рехаво е то, избликва нарядко като гейзер или бълва с неукротима мощ. Узнай стила му, за да разбереш къде му е слабото място, къде му е дамарът.**

Героическите пози са за митовете и легендите, за народните песни и народните предания, т.е. за онагледяване; инак не вършат толкоз полза, колкото вредят.

В думите има доста суетност; гласа слушай, който ти говори: там е казано много повече. Освирепява Злото, щом не му виждаш лицето: не знаеш кой ти говори и кой те гледа, и къде ще посегне лошо да те подсече.

Ако е с човешко лице и чуваш въздишката му, може би е човек в беда и от слабост назлобял. Кротко "благодаря" или "прощавай" повече тежи тогаз от лакърдии, накуп изречени уж за да го озаптиш това зло. С малки стъпки по-далеч се стига... А ако го нямаше Злото в твоя живот, как би узнал кой си, колко струваш?!

Има тайнство във великите работи, и то не е на повърхността, където е шумно и пъстро. Мъдростта е сива на цвят и се показва смирена, едва заинтересована сякаш, ала със зорки очи на нощен ловец тънко преценява.

От време на време оставяй злият да бие връх, да се опиянява от себе си, пък ти се оттегляй в мълчание, все едно всичко е наред и сметките му са уредени с тебе. Няма да го превиеш, докато светът не се убеди колко е противен. И не само светът (т.е. познатите, приятелите, привържениците му, онез наивници, дето го поят и хранят на вересия), но и сам той. В пълния си блясък на измамник така той твоята работа върши.

Пред димящите руини на опожарена Тракия Георги Бенковски изрича: "Моята цел е постигната вече! В сърцето на тиранина отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей..."*** И с това мисията му се осъществява напълно. Няма връщане назад към униженията - това малко ли е? В оня миг грандоманът Бенковски надмогва сам себе си; това е неговият звезден миг.


29.05.2004. Приключих с редактирането на част І от книгата "Ламски". Излезе плътни 143 страници. Днес е т.нар. Черешова Задушница; почитат се умрелите. Отдавна не съм бил на гроба на баща ми, а и на майка... Ай, какъв лош син се оказах!

Започвам редактирането в PageMaker 7.0 на част ІІ. Има вероятност книгата "да набъбне" до 31-32 печатни коли.


tisss
_______________________________________________________
* За антитеза ми иде на ум Събранието в м. Оборище, дето Бенковски превзема апостолството от уж мекошавия Панайот Волов и обръща мненията на делегатите с драматично, разтърсващо слово.

** Имаше някога един военен комендант на Пловдив, майор Бацалов, който имаше перверзен адет да дебне от храстите любовните двойки по Джендем тепе. Та тоз чешит, в най-вехти дрехи облечен, а не в офицерските си одежди, пред нас, дечурлигата от махалата под Джендема, ни рече таз мъдрост - че всяко нещо си има дамара - като я придружи със следната демонстрация... Държеше в лапи паве от каменоломнята насреща, в дворчето пред новата си двуетажна къща се бе разкрачил и с каменарско чукче, без да гледа, само като въртеше павето под ударите на чука, оформи идеално каменно гюлле. Бацала, както му викахме, бил някога каменар.

*** Захари Стоянов, "Записки по българските въстания", изд. БП-1983, с. 428. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 9 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 49736

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.071 seconds in which 0.009 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.