Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1736193 - 02.05.2007 05:10

("Книгата") ВСЯКО НЕЩО СИ ИМА СВОЯ ДУША02.06.2004.
За втори или трети път (със срива на 31.ХІІ./1.І.) се случи, та почвам да си мисля, че не може да е случайно; снощи малко преди полунощ, докато записвах окончателно редактираната Част І от книгата "Ламски", компютърът ми блокира и файлът ми се срина. Тоя път не опитвах да вкарам графичен знак, а бях тръгнал да изтривам стари файлове... и на последния, ще го запомня това "strrr"! - машината се задръсти.

Събуждам зли сили, които витаят наоколо, мисля си; с това прекалено вживяване в "Ламски" дразня Някого или Нещо си, но какво да направя, като ми е генетично заложено! - на дядо ми Борис заради туй вдаване в работата му викали Борис Дявола, а на един от братовчедите на майка ми, шофьор по професия - Рангел от Перущица, че не слизаше от камиона, ами ходеше изпит и брадясал като вампир, му измислиха прякора Рангел Звяра.

Голяма тръпка е то; аз си знам срщу какви сили се изправям, уязвим и слаб на вид... А може би Моят ангел пробва да ме предпази; какво друго освен "Спри се!" може да означават тия сривове и блокажи?!

Опитвам сега да оправя пораженията. Тоя срив ми унищожи около пет часа труд. Пък може и за добро да е, ама всичко губи смисъл и аромат, не ми ли спори в работата.


10.06.2004.
Редактирам заради компютърната програма PageMaker 7.0; може да се каже, наново пиша Част ІІ "Виктор" от книгата "Ламски". Спори ми, но върви бавно. Основното, което правя, е да съкращавам, да чистя текста от излишни фрази и дори от цели абзаци.

Първата част редактирана дадох на Т. Чонов да я качи на компютъра си. Това беше преди три-четири дни. Ходихме със съседа Митко Йовчев до Рогош и пихме кафе на дворчето у Чонови в неделя. Тошо между другото каза, че останал с добри впечатления от Данко (Йордан Кръчмаров); видял в него сродна душа... Въпреки че отначало малко се усъмнил, че Данко позира. "Интересен поет" - тъй рече Тодор Чонов за Данко.

Доста са моите застъпници от Оня свят, мисля си: Данко, Мишо Берберов, Петър Петров, жена му на Петров леля Рени Каблешкова, Гошо Въргов - съседът, родом от Златоград, дето рецитирал стихове на Пеньо Пенев тайно от жена си Дочка пред огледалото в банята...

Тия дни в училището е отврат. Осмокласниците са шумни, нагло демонстрират пренебрежение към ученето и се натискат кавгаджийски за високи оценки. Изтрайвам ги, стискам зъби да не се дразня открито, повтарям си на ум "И това ще мине! И това ще мине! И тая гадост ще мине, още само пет дни й остават". Оценките са нанесени в графата за годишния успех и сега в учебните часове мъча да ги проумея тия млади хищници какво ценят в държавата ни, изобщо - кой от моделите на поведение* в обществото им допада, усещат ли що е национално достойнство... ала слабо ме чуват, може би, та ми е чоглаво сред тях.

Напоследък всеки ден вали. И сега ситно приросява навън, та е много приятно за работа с компютъра.


14.06.2004. Закарахме с моята кола хартията за "Ламски" в къщата на Чонови в Рогош.


21.06.2004. Стихотворение... Такава е човешката ни направа - ще си спомниш за мен, когато се почувстваш нещастна. Щастливите са егоисти, но защо тогава имам нужда от теб, нима съм нещастен?!

Истината е, че самотата понякога ми дотяга. Не, не ми е нужно физическото присъствие, а тръпката, че някоя хубава жена някъде по света има желание да бъде с мен. Малко перверзно изглежда, малко щураво, но мисля, че илюзията излъчва повече чар от една осъществена сексуална мечта.

Любовта в най-чистия си вид е стремеж, а не плътско докосване и споделяне на телесни течности. Иисус може би затова е така очарователен; не мога да си го представя като оня, който гали, целува сластно и се поти над утробата на Мария Магдалена, да речем.

Толкоз лошо ли е да слезеш в животинското при сексуалните игри? Не, разбира се. Но мен играта, изкушението, преддверието или увертюрата към коитуса много повече ми се нрави, понеже там желанията са най-силни, а сетивата - опънати до скъсване като струна, която звучи. Две тела - мъжко и женско - в съзвучие преди да се слеят: това не е ли божественият екстаз!

Току-що любената жена е нежна, но мека и отпусната. Лъкът и стрелата са най-изящни в мига, преди стрелата да полети. Но къде е тая жена, която не ще е припряна да вземе своето и да се оттегли после в дълбините на тялото си?! "Мяу-мяу!" - чувам котешкия глас на кокетката, която вече няма нужда от секс; и кой тогава по-бързо се изразходва - Тялото или Духът?

* * *

Животът като естетическо преживяване, това е върховно. Една троха хляб, отбрулено листо, цвете, пръстите на ръката, устните на жената, съзнаваща хубостта си - безброй са нещата, които съзнанието е в състояние да естетизира. Защо тогава са така привързани към стереотипното "Животът е борба"? Защо точно в съпротива срещу заобикалящото ни и срещу онова, което обстоятелствата ни поднасят?

Да преосмислим отношението си към света, да не се държим като хищници и варвари, да престанем да пренареждаме - толкова ли е непосилно за човешкото ни тщеславие и надменност?

Уподобяването, влизането в съзвучие също е ключ за разкодиране смисъла на живота. Може би животните и растенията са по-мъдри от нас в своето съществуване? Блазним се от идеята, че сме в състояние да променим света, а сме така заслепени, че сякаш не виждаме - нашите грандиозни усилия повече рушат, отколкото да съзидават.

Революционното във философията на Христос е точно това, което най-трудно се проумява от Негово величество Практицизма, от склонността ни да търсим изгода сега и веднага с цената дори на избликнала кръв. Пък великите неща са разпрострени във времето. Завладяването (като физическо усилие) в същността си е двустранен процес: от една страна атакуваме, от друга - завладяното атакува нашето съзнание и ни прави други като качество. Уравновесеното е върховно постижение, защото е съхранена енергия за следващите изненадващи обрати в живота на човечеството, както и на отделния човек.

Една победа губи своята висока стойност в мига, когато се е осъществила напълно. "Революцията изяжда първо своите деца" не е случайна приумица като сентенция, долетяла до наши дни от времето на Френската буржоазна революция.

Но пък ако изчакваш, животът се изнизва. За да разберем кои сме, готови сме на Марс, на Венера, не само на Луната да идем. А това, което търсим, е в самите нас. Активно действащият прелита с размътено внимание над Райските поляни на Едем. Любуването изисква спокойствие и друг ритъм на живот.

Обладаването на мечтаната жена - за да е пълноценно, не се интересува от скорост, или по-точно казано - краткотрайност. Североамериканците за месец покориха Ирак, но все по-ясно става, че ленивият Ирак всъщност е победителят в това взаимно надхитряне между два манталитета.

Колко станаха тия уроци! Александър Македонски доведе циганите от земите край свещената река Инд. Наполеон Бонапарт направи Русия страховит колос, надвиснал над Европа. Адолф Хитлер активизира човеколюбието именно с ужасите на осемдесет милиона погубени човешки същества. И т.н... Затова си мисля, че нашата цивилизация не се основава върху християнството, а върху Ветхия завет с възпроизвеждането на Зло, въпреки заявените човеколюбиви намерения.

* * *

В основата на всичко с човешка направа лежи сексуалното, Великият инстинкт за възпроизвеждане на онова, което сме. Такова тълкуване не отрича прогреса, а само сменя посоката му. Човечеството слабо познава себе си, държи се като юноша, обладан от еуфория заради жизнеността си, но вършейки глупости поради липса на опит.

Уравновесеното създава хармония. Борбата с живота, борбата в живота създава хаос и злини. Хайде, стига сме се възхищавали на т.нар. "борци" от автори на "Майн кампф" до "момци с къси вратове, нагли оченца и брутална мускулатура"! Което сме придобили, то непрекъснато ни се изплъзва; истински ни принадлежи именно непостигнатото или онова, за което не даваме пет пари.

Правя една книга вече десета година, и тя дълго няма да стане моя, защото много силно съм я пожелал. Когато започна уравновесено да гледам на нея, когато изобщо престане да ме интересува повече отколкото чаша вода, да речем, тогава тая книга ще бъде наистина мой образ и подобие, ще ми принадлежи дори повече отколкото сега я желая.

Всяко нещо си има душа (в смисъл - структура със свой ритъм на развитие) и ние в своята припряност повече му пречим да се осъществи докрай, вместо да се хармонизираме с него. Ап. Павел с гърците е грък, с евреите - евреин, с римляните - римлянин... и това не е компромис, не е отстъпление от вътрешната му структура като идея и ритъм, а само подход, който върши страшно много работа. Уподоби се с другия, и го направи свой! - тая мъдрост откривам в делата му на християнски проповедник с изключително силен характер.

Как ще постигнеш една красива жена, ако си Вилхелм Завоевателя, та отдалеч блестиш с всичките си страсти, с всичките си оръжия? Да, ще я покориш видимо за света, но тя никога не ще е истински твоя, ако сама не те е пожелала. И после - жените били непостоянни, както се оплаква Шекспир... Ще е истински твоя, когато престане да ти пука за нея.

Спестяват периода на зреене, и така съсипват плода. Мойсей върти четирийсет години евреите из пустинята не толкова за да измрат робските им навици, колкото за да узреят за свое царство.


tisss
___________________________________________________

* Слави Трифонов и наглите типове от живота в България, пресъздадени чрез весело шоу, силно им допада, наред с циничната сексуално разюздана чалга; тийнейджърите не усещат, че то е актьорска игра, ами следват едно към едно модела на поведение, което демонстрират певачките със силиконовите цици и двуметровият гигант с дървенашкия напомпан образ на самовлюбен, чиято компания от млади и силно амбициозни натури писателят Александър Томов, ако се не лъжа, бе нарекъл "Новите варвари"... Бел.м., tisss.

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 15 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 49749

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.072 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.