Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1738037 - 03.05.2007 03:41

("Книгата") ТУК Е БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПАК И НИЩО НЕ СТАВА, КАКТО ГО ЖЕЛАЕШ22.06.2004.
Кой съм? Това, което съм. Вече и да искам, не мога, струва ми се, да се променя. Любопитен съм като хлапак; понякога си мисля, че у мен живее някой, дето е на няколко хиляди години и винаги е обитавал именно това парче земя, където съм сега. Имам усещане за връзка с монаси, които тълкуват необятния космос по облаците и цветята, по движението на зверове, птици, насекоми.

Огромни са полята на човешкото ми незнание, но интуитивно нещата около мене говорят и говорят, а моята работа е да записвам онова, което ми хрумва уж. Ала нищо не е случайно на тоя свят. Може би съм само инструмент, само ръка, която записва фрази, нашепнати от Някого, далеч по-голям от уязвимото същество, което съм.


24.06.2004. Станах да си варя кафе. От шест съм "на педал" пред компютъра. Мозъкът ми е сякаш възпален. Като сянка ми минава, че съм тук само временно. И какво ме свързва с това наоколо?

Все по-интензивно заживявам вътре в себе си, където откривам слънчеви поляни, аромат и Любовта, която така ми липсва! Не е ли то някакъв вид обсесия*, драги ми Смехурко?! Тоя материален свят е много ясно и простичко устроен - всеки прави нещо в очакване да го възнаградят или направо посяга с алчни пръсти да отскубне онова, което смята, че му се полага. Обвиняват, пък не се и опитват да разберат отсрещния. И всички сме като деца - наивни, доверчиви, преливащи от желания за подаръци. Ечи многолюдният полифоничен хор на седемте милиона етнически българи, отправили взор навън от себе си, навън от собствената си родина: "Тате, какво си ми донесъл?"

Пък костите на моя харманлийски баща дърводелец са в пловдивското централно гробище. Пък костите на майка ми с нейните страхотни два български рода - в гробището край пътя за Рогош. Рогош... Какво намесвам Рогош в тая лична история! Само че Рогош е манталитет. И това ще ми се изяснява оттук-нататък може би...


25.06.2004. Книгата ми изглежда все по-жизнена, и това ми харесва, но и полекичка започва да ме плаши, че съм се пристрастил към нея и губя усета си за мярка. На последния епизод съм ("Бай Грую", който си е самостоятелен къс разказ); въднувам се като оня скулптор, който ударил с чука си по своята скулптура, възкликвайки удивен: "Говори!"

Под дланите ми живо тяло мърда, топлина излъчва. Не съм броил "героите" колко са, но това множество от образи и съдби - усещам - полека-лека се отдалечава от мене, нехае за мене и това, значи, е страхотна тръпка за пишещия. Дали ще са достатъчно релефни тия чешити, че да издържат на непукизма от страна на читателя?

А кой е "моят читател"? Не е ли и той също такъв особняк! Моля се да види себе си в тия "историйки": да се види дете, което е расло в тия нашенски батаци, и като е порасло вече възрастен човек, не е престанало да се смее и диви над света с неговите чудни преображения


26.06.2004.
Окончателно! Край, край и край - приключих с "Ламски" във вид, дето най-сетне ми харесва, и го записах на компакт-диск (Част ІІ и Част ІІІ докрая). Книгата всъщност е с отворен край, искам да стои като недовършена, та който я чете... да му изгряват епизоди от собствения му живот на българин, с които да допълни "историйките на ученика Ламски".

Сложих й цена 7 (седем) лева, което - ако се разпродаде тиражът й от 130-150 екземпляра, означава максимум 1050 лева, т.е. покривам си три четвърти от разходите по първото й издание. Не ща печалба, поне засега...

Предвиждам светло бъдеще за "Ламски", пък за мене си малко ме е страх. Тонът във втория пласт на текста е остър, чисто публицистичен, та е възможно някой от засегнатите да се "инфектира". Вече съм я сърбал таз попара, хем три-четири пъти поне**, но... това е положението!

От май 1981-ва съм се самозаточил в анонимността. Това дотук са 23 (двайсет и три) години затаяване. Не познавам друг подобен самозаточил се. Чувствам се авантюрист, хазартен тип около игралните рулетки на Монте Карло. Сега, известно време, ми предстои постепенно да се завръщам към стария познат стил на живеене. Доста престоях в тоя мой манастир.

* * *

Вчера бе годишнина от рождението на писателя Димитър Димов, автора на романа "Тютюн". Писането на книга е монашеско занятие. За да постигнат стил в писането, авторите се самообричат на еднообразен откъм суетността живот. Такива са Балзак, Стендал... А пражанинът Ярослав Хашек, жизнерадостният уж мухабетчия от пивницата "При чашата"... на смъртно легло, кажи-речи - до последния си дъх диктува последните страници на романа "Швейк". И затова книгата му е недовършена, ала недовършена по най-красивия начин - сякаш оставена животът и читателите да я дописват.

Тия отшелници до един са заложили на карта сладостите от нормалния живот с неговото суетене и движение из материалното пространство. Ледени са териториите на Духа. А как ми се живее! И струва ми се, заслужавам компенсация за тия две години странене от авантюри, свързани с женски съблазни. Още не съм измислил как да се самовъзнаградя... Може би - едно пътуване до морето, Балчик и плажовете между Тузлата край Балчик и Каварна, да речем.


28.06.2004. Вчера Тодор Чонов трябваше да ми се обади, да го взема с колата от ЖК "Тракия" и да подготвим на моя компютър отгледалния отпечатък за Част ІІ и Част ІІІ на книгата, както ми обеща по джиесема в събота... Два пъти му звънях: в четвъртък - да му кажа, че колите ще са не трийсет, а трийсет и една (496 страници); и в събота - когато ми каза, че в неделя ще дойде в Пловдив.

Започвам да се дразня. Мисля, че не съм му дал повод във финансовата страна на отношенията ни да ми се дразни. Опитвам се да разбера неговия стил въобще в работата му, доколкото е свързан със съдбата на книгата "Ламски". Когато се захване конкретно с работа на компютъра, го виждам, че е работохолик - държи се мъжки, и вероятно тук е по-издръжлив от мен. Проблемът е, докато се залови с една задача; явно има повече ангажименти в разни посоки, а не е склонен да спазва срокове и хубавите си обещания.

Това е артистичен тип подход; и аз донякъде съм същият: чакам "музата да запърха с крилца наоколо", и понякога това вътрешно самонастройване ми отнема време - дни, месеци, години. Четири години се настройвах, преди да се заема с прочита и ровичкането из скритите послания на Библията***. Перфекционизмът е друга особеност на артистичното, което откривам и у него. Но се различаваме по упоритостта да се следва зададената тема.

За мен общата ни дейност по книгата при всички случаи е от голяма полза, но не мога да разчитам, че ще е ангажиран духом, ако не е обвързан с чисто материална изгода. Материалните ми отношения с него приключиха от моя страна и сега - като не съм повече в състояние да наливам пари в общото ни начинание, естествено за българския ни манталитет е "да ми бяга по тъча".

Предполагах я таз реакция още след злополучните визитки, които се печатаха цяла година, след като предварително му ги платих на двойно по-висока цена, уж за да станели експресно. И когато подир четиринайсет месеца ми ги представи, оказа се, ни номерът на телефона, ни номерът на джиесема ми вече са същите, както са отпечатани на тия визитки. Дано опасенията ми не излязат верни!

Свикнал съм на такива подсичания в кръста; тоя риск съм го преценил и знам, че няма да се унижа да тичам по петите му и да настоявам да спазва, което е обещал. Но жалко, ако се размина с човека, защото може да ми е много ценен приятел и помощник в компютърните умения.

Каква ли перспектива му предлагам?!... Че ще печатам ръкописите си при него оттук-нататък. Кога обаче, един дявол знае; понеже издаването на книга - това са много пари накуп за моето дередже. Т.е. нямам какво конкретно в момента повече да предложа на тоя "приятел", който сам ми се натрапи с чудесните си обещания, че ще ми свърши качествено и в срок работата.

В момента имам до паусите приключена едва една трета от книгата (само Част І, 144 страници); имам приключена текстообработка на ръкописа за предпечат на останалите две трети от "Ламски". И нищо друго за... дадените от мене пари.

Мога да тръгна да търся фирма спонсор, та да си извадя книгата във фирмата на Иван Тафков (пловдивската печатница "Taf"), но ония хора от "Taf" искат майка си и баща си, за да ми свършат работа. А и как да убедя когото и да било, че книгата "Ламски" има някаква стойност!!!

Значи, закачвам всичко дотук свършено на пирона и... чакам по-добри дни. Майната му! Аз съм си по-важен. При такива загуби същественото е да си съхраня уважението към себе си. Тук е България все пак и нищо не става така, както си го пожелал.


tisss
_________________________________________________________

* В англ.: by obsess завладявам; obsession мания, идея фикс; obsessional вманиачен, самозабравен; obsessively маниак.

** Прогонването от младежкия пловдивски вестник "Комсомолска искра" в далечното лято на 1981-ва е един от тия случаи.

*** От четирийсет и шестата до петдесетата ми година. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 3 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 50115

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.07 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.