Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1742254 - 06.05.2007 08:14

("Книгата") ЧОНОВ ОБЕЩА ДО 22 ЮЛИ ДА Я ВИДЯ ОТПЕЧАТАНА... (1.)06.07.2004.
Предстои да говоря с неколцина за подробности около появата на книгата "Ламски": първо - с човек от местната кабелна телевизия "Евроком" (за рекламен клип); второ - с някоя си Нели Барбова за хартия в Панаирния град; трето - да си уредя кредитна карта "MasterCard" в офиса на ОББ; четвърто - да уточня с моя бивш ученик Здравко Комитов относно оформянето на Internet-страница и Е-mail адрес... И още, и още. Между най-романтичните проекти около появата на "Ламски" бе пътуване до село Славянци в посока Бургас, дето се произвежда най-качественият български вермут "Чочосан"; и ония хора там, с техния вермут имах идея да ги ползвам за разгласата на книгата "Ламски".

Страхотни идеи, фантастични мечти бяха то, налудничавост, едва сдържана да не избие навън вътрешна еуфория. Греел съм осветен отвътре като онез кукерски фенери, дето в издълбана с лъжица диня гори свещ и вечер това нещо свети призрачно. Целият да съм напомнял дълбан от лъжица карпуз с палната свещица от глупавата ми радост. Леле, какъв наивник! Леле, колко щастлив бях в ония дни на юли 2004-та!*

От осем до към единайсет с Тодор Ряпов на кафе и бира бъбрихме за това-онова. Есенцията от неговите приказки: "Чувствам манипулацията, която се върши над нас като българи, над поколението на нашите деца и внуци, но не мога да го изразя с думи така, както ти можеш". И от вуйчо ми Любен, и от лелите ми Васка и Виолета в Пазарджик съм чувал нещо подобно, нещо в тоя смисъл: "Много работи сме преживели, ти си човекът, дето си длъжен да ни опишеш, защото можеш, защото иначе, отидем ли си от света, тоя опит, таз мъка ще се попилее, а хората подире ни трябва да знаят какво сме претърпели; ти си между нас пишещият, длъжен си да разправиш за нас, Джоре!"

Приятелят Ряпов, между другото, не одобрява моя стил на живот, и особено - отношенията ми с женския свят. Смята ме за човек, който си позволява повече свобода, отколкото е редно, и ме гледа недоверчиво, като казвам, че живея монашески, не тичам по фусти; фустите не са тъй чести гостенки в монашеската ми обител. И пак не ми вярва.

Виждам го уморен - уж си е почти същият във физически облик, а някак смирил се, състарил се духом, трудно излизащ от бронята, в която сам се е оковал. Въпреки че под пластовете рутина и преживяно, като приятели от над четирийсет години - усещам го: жив е оня наперен хлапак от годините на общото ни юношество и ранна младост (1960-1967), когато пак така страстно обсъждахме света наоколо и живота на всеки от нас двамата.

Жена му е причина за тая негова резигнация, но не му го казах, да не се засегне. И си давам сметка, че когато са обвързани в брачна или любовна връзка, мъжът и жената са на тая възраст в духа, на която се чувства по-силният характер между двамата. В случая жена му е водещият между тях и у него е причината, според мен, че се е примирил, та ми и държи назидателно слово що толкова си ценя свободата.

Снощи, преди да заспя, имах усещането, че някакви преображения ми предстоят. Подсъзнателно "виждам" отворени врати и езерно спокойствие. И това ме изпълва с очакване и напрежение, та се разкуцах от вчера подир обяд. В дългове съм (общо около 100 лева), които ще погася към 12-14 юли, най-късно до края на месеца. Книгата също "ми виси на главата", така зависима от непостоянния Тодор Чонов.

Чонов обеща до 22 юли да я видя отпечатана, но не мога да съм сигурен. Към края на август в Пловдив вероятно ще се появи Милена П. от Англия; и там има затаена неяснота, понеже имам идея да я "навивам" да преведе книгата ми на английски. Не знам как си преподава английския там, в Англия на англичанчетата, но си мисля: пловдивският диалект с идиоматичните му изрази и онез нюанси на филибелийската иронична реч поне би трябвало да й идат отръки, нали е израсла в тоя град!

Фактически последните месеци нямам онова женско присъствие около себе си, което ме зарежда с дъх на авантюризъм и страст. Чоглаво ми е и от това кротко безветрие в най-интимния ми живот. Да, занимания си намирам, както винаги, но... "Любов, къде се запиля!" - ще ми се да изкрещя с все сила.

* * *

Тодор Чонов каза, че печата вече книгата ми на хартия: обемна 50-грамова. А бил взел 500 листа за сина си Стоян 45-грамова вестникарска. Току-що (в 15 часа) говорих по телефона с Рогош. Казах, че до вторник ще му закарам още 2 000 листа офсетова хартия (финландски офсет), за да ми отпечата допълнително 100 екземпляра от "Ламски". Така че тиражът общо трябва да стане 250 екземпляра. Защо тез претенции от моя страна? Ето защо!...

Бях в Панаирния град и оттам, от фирмата "Папирснаб"... ми дадоха цени, бая по-ниски от тия, която Чонов ми бе обявил (хем без включени 20 процента ДДС) - 185 лева за 3 000 листа плюс картон за кориците на 150 екземляра; реалната сума за всичко по-горе - изчислиха го с включения ДДС! - е 112, 32 лева. Като попитах за това разминаване между числата 185 и 112 "моят печатар" каза: "Ще ти върна пари". Казах: "От теб пари не искам. Искам книги". Затова че опита да шмекерува, ще ми допечата 100 екземпляра от книгата, без да му плащам допълнително. Каза: "Ама тая офсетова хартия сега трябва да я имам, докато печатам тия първи коли". Утре щял да идва в Пловдив и ще ми се обади - поне така рече.

Бях в офиса на ОББ за кредитната "MasterCard". До петък, най-късно в понеделник, картата ще мога да си я получа. И тогава ще изтегля 200 лева за допълнителната хартия.


07.07.2004. Днес е храмовият празник на Араповския манастир "Света Неделя". Добрият човек доброто му го пази. Проблемът ми е как да обърна Тодор Чонов с добрата му страна към нашите работни взаимоотношения.

Зная тъпата максима "Където се намесят пари, няма приятелство, няма близки и роднини!" Така се разочаровах от сестра ми, която заграби дяла ми от майчиното и бащиното ми наследство, просто всичко отнесе "като куцо пиле домат"... и пред очите ми се превърна от горд човек в хленчещо същество, което се върти наоколо ми и ми досажда.

Така и Димитър Радев го видях да се мята като дребен играч, хитрец на дребно. И тъй като съм внук на Борис Дявола, който беше способен човек да убие само защото оня - в качеството си на сърдечен приятел - се изкушил да го излъже, та ето защо не искам да губя Т. Чонов като човек, който ми е на сърце. Лесно е да осъдиш, трудно е да разбереш...

И го разбирам, струва ми се. Притиснат е от разни страни, няма постоянен приход, животът му така се сложил, че за да съхрани себе си, е бил принуден да лавира, да хитрува. Може би е престанал да вярва в честността, понеже е срещал досега само проспериращи отрепки и доверчиви наивници, които допускат да са жертвичка.

Гадно ще ми е, ако го изгубя като приятел. Но как да му кажа, че го ценя за таланта му, а ме притеснява малодушието му да хитрува на дребно?

Ние, българите, сме царе да губим приятелите си заради грехове мимолетни, и изкушени да се усетим горди, мачкаме сбъркалия притискаме го до стената с възторжения глупашки възглас: "Ето, виждаш ли се, нещастник жалък". Това мога да сторя и аз. Но и аз мога да се изкуша да нарушавам неписаните закони, особено ако съм в неговото положение: обезверен в собствените си качества.

Не ми е още приятел в оня великолепен смисъл на това понятие, заради който приятелите са най-добронамерените съдници: те казват истината, ама не застанали в грандоманска поза сред площада, а в тишината и уюта на човечността, т.е. на четири очи. Не съм сигурен възможно ли е приятелство между хищници.

Много неща по текстообработката научих (и мога да науча) от него. Ние - и двамата, общо взето, трудно оцеляваме в тая разсипана от престъпници България, та не е нужно да се настройваме един срещу друг. Едно знам със сигурност: би могъл да ми е съмишленик (а за приятел не става). Силата ми е - ако не се заблуждавам! - в настойчивостта да следвам набелязаната цел; неговата сила е в артистичността, в умението да се адаптира спрямо обстоятелствата (известност като автор на стихове, кметуването и пр.). Бихме били добър тандем - всеки със своите качества в общата ни дейност.

Духовното пространство на днешна България се владее от джуджета на духа, които на всичкото отгоре се опитват да минат за интелектуалци, за елит на нацията, а са си просто едни отрепки наред с ония лъжливи човечета от всички досегашни правителства на Републиката и от мнозинството депутати в българското Народно събрание. Според тоя "елит", според неговата мерна система Слави Трифонов е гений, Петър Стоянов - мъж на столетието, просто защото печелят добри парици или са допълзели до върховете на държавата, Петьо Блъсковци и Тошо Тошевци, благообразни лицемери в общественото пространство.

Има и друга йерархия - йерархия на духовните ценности, и там множеството от седем милиона простосмъртни по други критерии преценява. Тия нагли грандомани това не разбират, или се правят, че не разбират.

В това множество е духовната енергия на България, но някой трябва да го каже ясно и на висок глас: да се надсмее над самозванците и да покаже великолепието на честността и тихото достойнство у българина. И сега, в тоя момент, като пиша това нещо, си представям оня възрастен мъж от Калугерово, който предпочел да си сложи край на живота, но да не позволи повече да бъде унижаван от държавата на хищниците и лицемерите, да не търпи повече тяхната наглост и безочие.

Следва


tisss
___________________________________

* Тоя абзац е добавен при набирането на текста днес, 6 май 2007 година, Гергьовден. Бел.м., tisss.

--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 11 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51934

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.066 seconds in which 0.001 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.