("Книгата") ПРОТУБЕРАНСИТЕ НА ЗЛОТО (2.)
20.07.2004. Последните седем-осем дни рязко намалих темпото. Сякаш вегетирам. Сънливо ми е. Животът ми е като насън. Спя дълго и се движа в строго ограничен периметър. Срещам се с малко хора, все стари приятели или колеги, от които нищо ново не придобивам. И всичко у мен е като затишие пред буря.
Не смея да обвинявам. Пропускам край ушите си неприятни реплики, заяждания. Станал съм един мек, добродушен и кротък човечец... Но това е само временно укритие, камуфлаж на жестоките ми несъгласия и страсти спрямо това наоколо.
Подготвям се за появата на "Ламски", където на висок глас изречен съм самият аз като характер. Устата ми, държанието ми премълчава онова, което ще чуят от тая книга читателите й.
* * *
Професор по ислямска религия вчера подир обяд в дискусионно предаване по Радио "Свободна Европа" твърдеше убеден в правотата на Корана колко хубаво е да бъдат убивани с камъни жената, изневерила на съпруга си и нейният любим и колко здравословно за обществото и семейството освен това ще е да се реже лява ръка и десен крак на крадеца... Е, при това второто настояване на свещената мюсюлманска книга, не виждам как ще оцелее циганската общност у нас, след като мнозина между циганите са крадци. Улиците ще се изпълнят с едноръки и еднокраки "наши" мургави съграждани.
Ислямът като религия и философия е особена кауза. Змията, когато е притеснена, излива отровата си. Щом т.нар. "праведници" на тоя възглед толкоз безогледно в първите години от третото хилядолетие захванаха пак да се разпореждат с човешкото достойнство и човешкия живот, значи нещо там може би започва да се усеща обречено.
Като народ, клан 485 години все уж "в името и заради величието на Аллах" (ислямската версия на християнския Бог-отец), генетично ние, българите, имаме много повече опит как да реагираме на тоя тип надменност и фанатизъм, отколкото, да речем, гражданина на Западната демокрация. Отровата на Ислямския фундаментализъм се обезсмисля не с оръжие и злост, а със стремеж (въпреки отчаяните предизвикателства на ислямистите-"праведници") да се реагира уравновесено, с мисълта, че имаме насреща фанатизъм, спорещ изобщо с началата на живота. Българските мюсюлмани са добри хора не защото се прекланят пред великолепието на Аллах, а въпреки излъчваното откъм ислямския фундаментализъм пренебрежение към човека.
Ислямизмът в зората на третото хилядолетие вече не издържа на внимателен анализ. При свободата, която все по-настойчиво завладява съзнанието на бедяка, Ислямизмът (не ислямът в очовечената му версия) губи позиции и оттам иде нахъсването. Предпоставка за озлобление срещу човека, какъвто и да е той, неизменно е ужасяващото духовно невежество. Просветеният начин на живеене как да открива предимства в назлобяване на огромни маси хора срещу други огромни множества човеци?!
Мюсюлманинът ми е брат по душа. Да крепне вярата му в неговия бог, която противоречи всеки случай на лицемерието у свръхбогатите "правоверни" - единствените облагодетелствани от прокламирания религиозен фанатизъм. Военните и политиците на САЩ избраха най-калпавия подход за противодействие - бясната конфронтация с ислямския фундаментализъм. А събитията в Ирак, в Афганистан са илюстрация, че да противодействаш на Злото със зло е най-кървавият начин.
В случая дали са опасни ислямистките общества в Иран, Саудитска Арабия, Сирия... Особено Сирия - която играе роля на тих, благонамерен страничен наблюдател. И ми идват на ум ония странни думи на Ванга от далечната 1981 година: "Сирия още ли не е загинала? Когато Сирия бъде унищожена, светът ще се успокои". Бой се от притаилия се в тишина и безветрие, не от палетата, които бясно лаят в нозете ти!
Да кажем, след петдесет-сто години философията на човечността ще се изправи очи в очи с нашия създател - свръхразвита извънземна цивилизация. Да кажем, засега тя се явява откъслечно, неясно за мнозинството хора, обаче... съществува, бди над нас, загрижена да не се самоизтребим. Прекланям се пред наивността и романтиката на ранното детство.
Иисус развенчава Римското военно могъщество с друг вид средства. Ролята на духовното все повече ще нараства. Тъй че злодеянията на фанатиците действат срещу каузата им по-успешно от всякакви оръжия. Да се съгласи с професора по ислямска философия може съзнание, несъответно на днешния глобализиращ се свят с бързи комуникации.
Колкото по-ясно грее слънцето, толкоз по-мрачни са сенките на озлоблението, страха, грандоманията. На всички нива Злото предизвиква заложените в човешката ни природа Добронамереност и Човеколюбие. Арабинът-бедняк сам най-добре ще си прецени как да живее, в какво да вярва; това е негово основно право! Битката за човечеството тепърва предстои да бъде пренесена в съзнанието на милиардното множество бедни и унижени, а не между християни и мюсюлмани. Защото сме потърпевши и сме унижавани, че изобщо съществува ненавистта, тоя неандерталски възглед за живота на Земята.
tisss
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|