("Книгата") ТОЯ СТИЛ ВЕЧЕ МИ Е ДОБРЕ ПОЗНАТ (1.)
02.08.2004. В петък след обяд в заведение на футболен клуб "Славия" от хора... в полицейски униформи, дошли с полицейски джип, били разстреляни бос от мафиотската "СИК"* и негови петима телохранители, а други двама от тая дружинка берат душа сега във военномедицинската академия в София. Току-що депутатът Николай Николов от СДС по Радио "Нова Европа" съобщи за "яки запои между мафиотски босове и висши служители на МВР".
* * *
Вчера в два града - Мосул и Багдад, струва ми се - по едно и също време са взривени дистанционно коли-бомби пред поне пет християнски черкви, когато там е протичала празничната християнска вечерна молитва, т.е. когато храмовете са били пълни с богомолци.
Информационните емисии на българските и световните медии все повече заемат формата на военни комюникета. В самите Съединени американски щати е обявена втората по степен на готовност тревога в очакване на терористични актове от мюсюлмани-самоубийци. Заплахата е срещу сгради на нюйорксата стокова борса и други центрове на световните банки и търговия с ценни книжа.
Българските комунисти вчера на връх Бузлуджа са провели петдесетхиляден (?!) митинг, на който облеченият като рокер Сергей Станишев обявил "сериозната заявка" на т.нар. другарки и другари обновени демократи да поемат управлението на Републиката.
От БНТ и бТВ се лее информация за живота на новобогаташите и обкръжилите ги плътно сноби - травестити, провалени хора и мародери на днешна България. По Нова телевизия титулувана като "българската CNN", снощи повторно излъчваха едночасово предаване, в което се обсъждаха такива "важни за нацията" теми, като:
1) Гей ли е лидерът на Партия "Новото време" г-н Емил Кошлуков?
2) Кой е подарил луксозния мерцедес на хубавицата Ирен Онтева?
3) Как ще обзаведе 450-те си квадрата супер-луксозен палат в столичния квартал Драгалевци свързаната с мафиотите хубавица Жени Калканджиева, която възнамерявала да вдигне високи зидове около имота си, за да не й загрозяват пейзажа съседните бедняшки къщурки, а в огромна зала на два етажа въпросната мома Жени проектирала специален кът, където с изискани личности да отмаря в тихи философски мухабети, вкусни ястия, луксозни питиета и чат-пат игра на карти...
В сутрешното неделно предаване "Сблъсък" пък темата за ожесточен спор бе дали една дама е в състояние пълноценно да обича двама или трима мъжкари едновременно (оле!), а и хубавите женички по любов ли се омъжват или встъпват в брак, за да си устроят животеца в разкош и мързел. Наистина страхотно занимателен животрептущ проблем за цялата ни бедстваща нация!
Единствено във възобновеното предаване от Татово време "Всяка неделя" Кеворк Кеворкян in live с двамата сина Кин и Стефан на наскоро починалия Радой Ралин възкреси представата за един човек, който живо се е вълнувал през последните двайсетина години от живота си за притесняваните от властта водещи личности в българското изкуство и култура и за мизерните пенсии на днешното поколение пенсионери.
Като глас от мъртвилото прозвуча и разговорът на Кеворкян със строителя Игнат Раденков, който изрече тежки думи за управляващите: че по върховете на Републиката ни са пак същите комунисти от редичките на "Тодор Живковата гвардия", окопали се в управата на БСП и на над двестате политически формации у нас.
От всичко дотук оставам с усещането, че сега в Републиката ни цари романтичен и зловещ хаос, и значи: всеки се спасява както може, а народът - т.е. обикновеният простосмъртен българин... изнемогва, отдавна е престанал да слуша какви лъжи говорят политиците ни и мечтае единствено как да си плати тока и парчето хляб с кофичка кисело мляко. Че тоя българин е озадачен (много меко казано!) от разкоша, в който се вихри най-посредствена измет (политически курви, провалени чалга-певачки и травестити с нежни гласове). Култура, изкуство, образование, съдилища, държавна администрация, кметски управи - всичко, всичко е "пълен батак", а крадците от ден на ден стават все по-нагли и лицемерно ги охранява част от продажната интелигенция на България.
* * *
В дванайсет по обяд по телефона се свързах с Тодор Чонов. Чувам свежият му мъжествен глас: "Мисля за тебе, работя за тебе!". Според това, което наприказва, книгата е набрана почти, корици още не е почнал да прави, и изобщо - заебал е работата. Научавам и че е печатал върху офсетовата хартия, върху ония две хиляди листа, които му закарах за допълнителните сто екземпляра на книгата "Ламски".
Това е типичният българин, мисля си, който е известен с нехайството си, с това, че не спазва срокове и обещания, нарушава подписаните договори на всяка крачка... ала какво да го правя! Характер... Каза, че ще ми звънне, като се прибере след обяд в Рогош, и съм убеден, че няма да се обади, докато пак - подир седмица вероятно - не го потърся.
Мога да се кося от яд, мога да го нападам, но тоя стил ми е вече добре познат - да се разтакава, да отлага една работа до безкрай. Може би и аз съм такъв, кой ме знае! Лошото е, че ми обърка всякакви предварителни планове и сметки точно сега, когато съм в годишен отпуск и имам възможност да популяризирам книгата, пък и евентуално: да се видя с някакви мижави пари от продажбите й.
По груби изчисления затворил съм дотук около 1500 лева, задлъжнял съм с около 250 лева отгоре, а ръцете ми са вързани и съм принуден да се надявам на мимолетните настроения у човека отсреща, у "моя приятел-печатар" поета Тодор Чонов от село Рогош, Пловдивско. Явно ще трябва да си търся друг съдружник за печатането на другите книги. А те не са една и две.
В редичка чакат:
1. Сборник от четиридесет къси разказа плюс новелата "Ася".
2. Сборникът от стотина стихотворения "Порто Фино".
3. Есеистичната хронология "Въведение" поне в пет тома от по 250-300 страници.
4. Книгата джобен формат с афоризми "Врели-некипели": стотина страници плюс двайсетина миниатюрни смешни илюстрации.
5. Сборник политическа публицистика от 1990 година: есета, печатани във вестник "Демократическо знаме" и подир това.
* * *
Римокатолическият папа Йоан-Павел ІІ - старец, трогателен в увереността си, че е божи наместник в тоя свят... Католицизмът е нанесъл не по-малко беди на човечеството от ислямската религия през последните шестстотин години след Христа. Цялата пищност на религиозния ритуал, всичките тия салтанати и златовезани одежди, наметала и самата папска тиара спорят с евангелския текст, дето са цитирани думите на Иисус:
А ти, кога се молиш, влез в скришната си стая** и като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно...***
* * *
Надвечер позвъних по телефона в Рогош. Тодор Чонов не се е прибирал от Пловдив. Още една дребна лъжа?... Да, разбира се. Рапорт приет! - тоя стил, тоя нашенски манталитет вече ми е добре познат.
Следва
tisss  _______________________________________________
* Изпълнителят на т.нар. "мокри поръчки" Милчо Бонев, по прякор Бай Миле.
** Т.е. вглъби се в себе си, не се моли показно, обърнал насред площада лице към твоя бог...
*** От Матея, гл. VІ, стихове 6-7. Бел.м., tisss.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|