Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

tisss
Tester Independent...
***

Регистриран на: 07.04.2006
Мнения: 5273
От: Пловдив
Re: Въведение ІІІ
    #1758460 - 18.05.2007 03:44

("Книгата") ВЪЗЛИ И БРИМКИ (3.)


Продължение от 16.08.2004.


Преди това Тодор Биков* ми гостува... Ето в тоя същия съботен ден се случи и таз "история". Залетях се от съклет да пия кафе в кафенето до павилиончето на Маруф. Седя, отпивам от кафето и си губя времето с една кръстословица... Точно в дванайсет часа сянка падна върху масичката и чувам Емил:
- Ето го Жоро. Знаех си аз, че тук ще го открием.

Търсили ме по телефона двамата с Биков да съм помогнел на Биков да научи кое-що по работа с компютър. Господинът го назначили току-що за административен "директор", както каза самият той, в някакво училище. Питали го може ли да работи на компютър; отговорил, мога. В дипломата имал отлична оценка именно по овладяване на това умение с програмите Word и Excel. А той бъкел не знае.

И тъй, оставихме Емил да си върви у дома, а с двете коли поехме към къщи, аз напред, Биков - подире ми. Два часа му показвам как да включи компютъра, как да го изключи, как да влезе в програмата Word и прочие, а виждам - до момента човекът не се е докосвал до таз техника.

Сядаме после в кухнята и - дъра-бъра, Биков взе да се горещи:
- Още като ми каза Емил, че при Тошо Чонов си дал ръкописа за печат, викам му: Емо, кажи му с тоя селянин да не се захваща, че ядове ще бере. А Емил ми вика: не говори така, Чонов ще му свърши работа.

И после продължи да се пали:
- Георги, изненадваш ме с тая твоя мекошавост. Вземай си материалите и бягай от тоя човек, защото ще те лъже и ще дои пари от тебе, колкото може. Той е неетичен човек. Завистлив, прост селянин. Не си ли го разбрал досега! Аз съм му сърбал попарата и ти казвам: ще те разтакава, за да издои повече пари от теб. И после ходи да се хвали: "тоя така го излъгах, от него толкова изкярих"... Това е един завършен мошеник. Учудвам ти се как го търпиш досега. В Пловдив има стотина печатници, аз ще те ориентирам къде да идеш. Мислех те за твърд и безкомпромисен човек, особено като чета твоите материали. Направо ме изненадваш. Ако съм на твое място, ще ударя с юмрук по масата и в кучи гъз ще го навра тоя мошеник.

Казвам му:
- Чонов не е случаен човек. Доста неща научих от него по програмата PageMaker. От него може да излезе добър съдружник, ако свикне да спазва обещанията си.

Клати глава:
- Бягай от него, докато не ти е смъкнал и кожата от гърба!

Играхме шах после по негово настояване, като видя в хола таблото за шах със строените фигури, барабар с шахматния часовник. Към четири подир обяд звъни Емил. Бяхме се уговорили в шест да го взема от павилиончето при Маруф и да се разходим до Рогош.
- Жоро, хайде по-рано да идем! - чувам Емил по телефона.
Зарязахме шаха с Биков и поех към Маруф, а оттам с Емил се озовахме в Рогош, пред дома на Чонови.

Емил стана причина да ангажирам Чонов, така че в случая Емил ми беше необходим само като присъствие, за да разбера какво става с печатането на книгата ми. Смятам, че не съм нарушил дотук добрия тон в отношенията си с Тодор Чонов, а че човекът отсреща, най-меко казано, се държи странно, не е моя вина. И не желая аз да съм тоя, дето ще го съди добър човек ли е или не. Романът ми "Ламски" трябва най-после, след десет години труд дотук, да види бял свят и всичко друго около печатането му, колкото и нерви да ми струва, е маловажно. Съжалявам за Чонов; добри съдружници можехме да бъдем.

* * *

Свързах се по телефона с Георги Найденов**. Първо се обади секретарка: "За кого да доложа на господин Найденов?"
- Щом съм поел тоя ангажимент, членската карта за СБЖ ще я имаш - бодро ми рапортува Гошо. - Само няма да се притесняваш.

- Ами добре - казвам, - то за какво ли толкова ми е нужна тая карта!
- Аз ще ти се обадя - приключи Гошо. Добави, че до края на август началниците на СБЖ са в отпуск.


17.08.2004. "Когато кажа знам, значи спирам да мисля" - хареса ми таз реплика от снощния филм, произнесена от героя, който напомняше Айнщайн. Да очертаеш конкретна тема, по която имаш куп неясноти, не е ли това стимулиращо за нашето вродено любопитство?!

Пред мен е чудесната възможност да разкажа как се ражда и умира един мит, един образ в общественото съзнание. Човек не се ражда лош, в дъното на душата си и най-проваленият тип носи носи зрънце доброта и стремеж към достойнство. Любопитно ми е в кой момент престъпващият неписаните правила и законите се настървява хищнически и в човека до себе си започва да вижда жертва за издевателства и гавра. А и как да помогнеш на нечестния, как да го изправиш сам пред собствената му фалшива представа, че е "герой", че е нещо изключително?

От историята с Т. Чонов, дори ползвайки настоящите записки, би излязъл, струва ми се, сюжет за книга. И то ще е за мен възнаграждение за преживяното разочарование и толкова нервно напрежение през тия четири месеца напоследък.


20.08.2004. Пълен блокаж! Развали ми се и колата. С моята племенница Емилия вчера почистихме двата гроба - на баща ми и на майка ми. Чонов не се е обаждал.Пак излъга. Свива ме стомах от притеснение, та станах в четири тая сутрин да изровя от шкафа писмения договор, който Чонов ми връчи на 19 май през масата в ресторант "Каменград", дето го бях отвел с колата да черпя за годишнината от първия брой на политическия вестник на първата Демократическа партия "Демократическо знаме" (19 май 1990-та), моя вестник. Та там, внезапно разнежен ли, що ли! - Тодор извади от чантата си бланка за договор. Рекох му тогава, там, на масата в ресторанта:
- Що ми е писмен договор? Мен ми е достатъчна твоята дума.
А той:
- Бе нищо се не знай. Я си представи, че умра?! Така ще ти е гарантирана книгата.

И аз - нехаен, със замах, едва ли не небрежно... записах моите данни, завъртях си подписа под парафа на печатаря. Кешки да съм знаел колко истина има в думите на човека, изречени там, край блюдата с мръвки и чашите пенлива, добре изстудена бира, често си мисля тия дни...


22.08.2004. Едва към шест почва да се развиделява. Днес по-малката от двете ми дъщери - Надя, навършва 29-тата си година и захваща 30-тата. Дъщерите ми Вера и Надя, внучката Невена и зетят Светлозар са моят най-тесен кръг. Бих добавил и племенницата Емилия, която ми напомня моя си вид в младежките ми двайсетина години, например: аз през 1967-68 година.

Вчера от 12,30 до към 20,30 ми гостува Т. Биков. Поупражнява се на компютъра, а после играхме шахмат и макар да си мисля, че не съм толкова слаб шахматист, доста безславно падах геройски. Рефренът "аз съм благороден, великодушен, но не прощавам на лошите" в разни варианти ечеше от устата му.

Говорихме за моите притеснения около Т. Чонов основно, и Биков ме съветваше да бъда рязък и безкомпромисен; опитвам се да обясня, че ми е криво заради самия Чонов, че ние, българите, нямаме право да воюваме помежду си, защото лесно е да осъдиш, трудно е да привлечеш един, общо взето, талантлив човек за каузата "България".

- Но не виждаш ли, че той е обладан от Антихриста! - възкликва Биков, все така в неговия си патетичен стил.

Струва ми се, Тодор Биков е чиста душа. Но защо у него това изкушение да дели света на бяло и черно?! Животът предлага пейзажи с много цветове, нюанси, хиляди и хиляди отсенки. Още е непрекипяло младо вино човекът пред мен; надявам се след време тая негова страст да улегне, да се смири, да придобие по-човеколюбиви нотки обсъждането на когото и да било.

В изреченото от Биков не откривам неговата родова биография, а гневни изблици на самолюбие. Вероятно и аз съм бил такъв (пък и сега на моменти съм!), но мисля си: не до такава степен.
- Всичко около нас е в движение и се развива - казвам му, - и нашите оценки в никакъв случай не са меродавната Истина, а само нашата лична представа за истината. Възможно е тия оценки да се променят, да се доуточняват и дори сами да признаем след време, че сме грешили спрямо това и онова, спрямо тоя или оня.

Когато преценявам, интересува ме перспективата, а не просто едно застинало състояние на нещата. Нищо не е случайно в нашия живот, та го питам напористия Т. Биков:
- Кой вятър, какво, според теб, кръстоса твоята пътека с моя път точно сега?
- Не знам - отвръща, - някой ден и това ще разберем.

Като прочете пасажите, дето съм го споменал в книгата "Въведение", в първите й четиристотин страници препис на пишещата ми машинка, въодушеви се, казва:
- Ако решиш да я издаваш, мога да ти намеря спонсори, може да бъде отпечатана под егидата на Клуба на културните дейци в Пловдив.
Рекох:
- Това е много красиво пожелание, но е неосъществима мечта. Защото тук сме България. Това не е благосклонна към културата нация... поне засега, поне както я виждам докато сме живи ние с тебе. Но ти не се тревожи, убеден съм: и тая книга ще я издам един ден на мои разноски.

Късно вечерта, след полунощ или малко преди това... по телевията чувам Маргарита Михнева да казва в разговор in live с водещата Венета Райкова: Големите пари сега у нас са в ръцете на малограмотни и невъзпитани хора, които според статистиката в мнозинството си са учили едва до осми клас. С такива личности как ще станем част от Европа***.

Пред Биков развих вкратце и таз моя теза - че естественото съзряване на нашето национално самочувствие грубо е пресечено от т.нар. "Освобождение". Драмата ни е, че все сме били освобождавани, за да изплуват по върховете на обществото и държавата ни дегенерати и престъпници. И таз именно тиня, шупнала над главите ни, ражда байганьовци и илияпавловци, хора на грубия материален интерес. А българската интелигенция е слабохарактерна и силно уязвима и съвсем не си е на мястото и в ролята си, която би трябвало да изпълнява.

След първоначалното стъписване подир 1989-та до болка познатите бивши управници пак заеха ключовите позиции в обществото; те именно и днес формират лошите стереотипи на поведение и говорене помежду ни. Талантливи творци пък им станаха слуги и адвокати пред простосмъртния народ. Къде са истинските, свързани дразматично с българина хора на духа?

Тодор Биков събужда у мен рефлексите на учител. Ще ми се не да променям нрава му, а да му помагам сам себе си да започне по-високо да цени. Защото и той има своята мисия, но струва ми се, още неумело работи по общото ни всебългарско дело. Лесно е да отблъсна Т. Чонов, да го обявя за дребен мошеник, за селски тарикат изнудвач; ала великолепно ще е да избягна конфронтацията и да бъдем съдружни занапред. Не съм наясно как ще стане, но знам какво искам, всеки случай!

Попаднах в тая ситуация около печатането на романа "Ламски" не случайно. Тия тревоги напоследък идват нещо ново и важно да ми кажат за живота ми на простосмъртен българин, син на своя велик мълчалив баща дърводелец, до когото често се допитвам, като ходя на гроба му да изпуша две-три цигари, вперил очи в избуялия троскот пред себе си.


tisss
_____________________________________________

* Родом от Пазарджик - родния град на майка ми, главен редактор на вестник "Арт-клуб" и дългогодишен председател на пловдивския Клуб на културните дейци..

** Шеф на сдружение или фондация със странното име "Помогни на нуждаещия се", доста известна между впрочем както в скандинавските страни, тъй и тук, в България, понеже го виждам моя адаш в популярни ТВ-предавания по националния ефир. Някога ме кани да му стана колега в пловдивското бюро на БТА, но уволнението ми от "Комсомолска искра" обърка работите ми; ония хора "отгоре" бяха ядосани заради оназ статия за пловдивския вонлив екарисаж от май 1981-ва.

*** Има предвид "част от европейското културно семейство, част от европейската християнска цивилизация в истинския смисъл на понятието", поне тъй я възприех - твърде лично, сякаш на мене говореше. Бел.м., tisss.


--------------------
Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!     Уведоми модератора

Тема Автор Публикувано
* Въведение ІІІ tisss 16.12.2006 08:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.12.2006 23:22
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 07:32
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   18.12.2006 09:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.12.2006 23:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.12.2006 20:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.12.2006 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.12.2006 09:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 02:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.12.2006 18:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.12.2006 18:32
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.12.2006 06:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.12.2006 08:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.12.2006 09:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.12.2006 09:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.12.2006 07:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.12.2006 06:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.12.2006 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.01.2007 06:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.01.2007 02:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.01.2007 07:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 08:22
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   04.01.2007 16:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.01.2007 18:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.01.2007 09:45
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   05.01.2007 10:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.01.2007 07:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.01.2007 07:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.01.2007 05:18
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.01.2007 00:50
. * * Re: Въведение ІІІ EIРHNH   10.01.2007 03:36
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.01.2007 07:00
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.01.2007 06:30
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   12.01.2007 22:57
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.01.2007 06:14
. * * Re: Въведение ІІІ Архг.Гримаил   13.01.2007 23:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 04:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.01.2007 07:45
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.01.2007 05:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.01.2007 04:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.01.2007 04:46
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 07:55
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.01.2007 22:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.01.2007 06:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.01.2007 05:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 01:38
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.01.2007 07:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 02:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.01.2007 18:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 04:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.01.2007 16:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.01.2007 06:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 12:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.01.2007 16:30
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   29.01.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.01.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   31.01.2007 06:37
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 07:25
. * * Re: Въведение ІІІ C'est la vie   01.02.2007 09:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.02.2007 18:03
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.02.2007 08:29
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.02.2007 06:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.02.2007 06:48
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 03:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.02.2007 20:08
. * * Re: Въведение ІІІ *DELETED* tisss   07.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.02.2007 11:44
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.02.2007 07:34
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.02.2007 12:02
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.02.2007 05:08
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   10.02.2007 09:15
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.02.2007 04:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.02.2007 05:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.02.2007 04:58
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.02.2007 05:05
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.02.2007 06:23
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.02.2007 04:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   16.02.2007 08:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.02.2007 05:45
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   17.02.2007 14:19
. * * Re: Въведение ІІІ pagane   17.02.2007 19:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.02.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.02.2007 07:21
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.02.2007 05:57
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   20.02.2007 06:28
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   20.02.2007 16:47
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   21.02.2007 21:01
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   21.02.2007 21:54
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.02.2007 06:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   22.02.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ zombie   22.02.2007 20:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.02.2007 05:54
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   23.02.2007 09:02
. * * За испанските галеони zombie   23.02.2007 18:23
. * * Re: За испанските галеони tisss   23.02.2007 19:05
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 04:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   24.02.2007 23:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 04:43
. * * Re: За испанските галеони агаве   24.02.2007 11:11
. * * Re: За испанските галеони zombie   26.02.2007 19:57
. * * Re: За испанските галеони tisss   26.02.2007 22:11
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 07:41
. * * Re: За испанските галеони Светозар*   27.02.2007 08:30
. * * Re: За испанските галеони tisss   27.02.2007 19:40
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Believer   27.02.2007 19:58
. * * Re: Ортодоксията против останалите религии? Светозар*   27.02.2007 20:47
. * * Re: За испанските галеони tisss   28.02.2007 21:32
. * * Re: За испанските галеони tisss   01.03.2007 20:26
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 05:04
. * * Re: За испанските галеони Shureя!   03.03.2007 07:34
. * * Re: За испанските галеони tisss   03.03.2007 07:57
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   04.03.2007 08:51
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 03:36
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   05.03.2007 14:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   06.03.2007 15:17
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   07.03.2007 16:30
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 06:02
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   09.03.2007 16:24
. * * Re: "Нищо случайно" Believer   09.03.2007 20:49
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   10.03.2007 02:00
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   11.03.2007 03:26
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 01:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   12.03.2007 15:06
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   13.03.2007 17:22
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   15.03.2007 05:01
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   16.03.2007 17:41
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   21.03.2007 04:09
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   22.03.2007 12:15
. * * Re: "Нищо случайно" tisss   24.03.2007 05:55
. * * "Стипчивият плод" tisss   25.03.2007 06:45
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.03.2007 00:35
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.03.2007 13:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   30.03.2007 16:26
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   31.03.2007 04:13
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   06.04.2007 05:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   07.04.2007 07:37
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   08.04.2007 07:06
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   08.04.2007 22:00
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   09.04.2007 09:05
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   10.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 04:00
. * * Re: "Стипчивият плод" Believer   11.04.2007 21:29
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   11.04.2007 22:22
. * * Re: "Стипчивият плод" Светозар*   12.04.2007 10:44
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   13.04.2007 04:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   14.04.2007 05:01
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 04:03
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   15.04.2007 06:57
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   16.04.2007 06:43
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   17.04.2007 02:11
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   18.04.2007 04:23
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   19.04.2007 06:06
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   24.04.2007 05:47
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   25.04.2007 05:39
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   26.04.2007 01:17
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   27.04.2007 05:25
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 06:10
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   28.04.2007 08:28
. * * Re: "Стипчивият плод" tisss   29.04.2007 03:43
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   30.04.2007 04:51
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   01.05.2007 05:04
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   02.05.2007 05:10
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   03.05.2007 03:41
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   04.05.2007 06:31
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   05.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   06.05.2007 08:14
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   07.05.2007 13:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   08.05.2007 04:49
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   09.05.2007 05:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   10.05.2007 05:33
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   11.05.2007 05:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   12.05.2007 07:06
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   13.05.2007 01:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   14.05.2007 07:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   15.05.2007 04:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   15.05.2007 12:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 04:00
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   16.05.2007 11:53
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   16.05.2007 19:12
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   17.05.2007 05:11
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   18.05.2007 03:44
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   18.05.2007 08:25
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   23.05.2007 14:10
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   23.05.2007 22:19
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 05:02
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 11:56
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 17:44
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 23:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 23:47
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   25.05.2007 11:40
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 12:30
. * * Re: Въведение ІІІ Believer   25.05.2007 22:59
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   26.05.2007 01:17
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   27.05.2007 02:01
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   28.05.2007 05:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   19.05.2007 05:28
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   20.05.2007 04:54
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   20.05.2007 08:27
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   21.05.2007 04:35
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   23.05.2007 04:13
. * * Re: Въведение ІІІ malampay   24.05.2007 19:42
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 20:29
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 21:08
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   25.05.2007 11:34
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 16:57
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   18.05.2007 18:12
. * * Re: Въведение ІІІ Светозар*   24.05.2007 08:24
. * * Re: Въведение ІІІ tisss   24.05.2007 09:09
. * * Re: Въведение ІІІ Мечо Коколино   24.05.2007 10:41
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 15:05
. * * Re: Въведение ІІІ Простак   18.02.2007 15:17
. * * Re: Въведение ІІІ AngelPotter   18.02.2007 18:23
. * * Re: Въведение ІІІ daik   09.04.2007 08:49
. * * Re: Въведение ІІІ fred   12.04.2007 09:08

Допълнителна информация
0 регистрирани и 6 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 51919

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.07 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.