Пропуснал съм мнозина от пловдивските автори, да: Георги Райчевски, Йордан Родопски, моя някогашен съсед приятеля Николай Гюлев, Елена Атанасова, Иван Странджев, Иван Есенски, Здравко Гълъбов, Николай Брезин, Живко Желев, поетесата Соня Несторова, преди нея - Огняна Каратепелиева, Цветана Сестримска, Катя Сариева, Божана Апостолова, Ваня Минчева, Тодор Биков, поета Петър Кацаров, когото лично не познавам, но са ми правили впечаление стиховете му, колегата от вестник "Комсомолска искра" разказвача Николай Желязков, литературния критик Марин Кадиев; имаше един интересен млад поет някога - Дамян Николов, на когото пак "Искрата" даде известност, поета родом от Чирпан Гален Ганев, художника Матей Матеев, който издаде стихосбирка, доста оригинално оформена, през 1999-та...
Много са. И при най-добро желание, не бих могъл всички да спомена. Изброявал съм ония, които знам от най-ранните си години в тия среди, но и след настоящото допълнение пак вероятно съм пропуснал мнозина. И какво от това! Вас, malampay, лично това какво Ви тревожи?
Йордан Велчев е името, което рано тази сутрин (писан е горният текст между три и пет часа) не успях да си спомня. Стихосбирката му "Римски стадион" в едноименното ключово стихотворение има финал, може би сред най-доброто от пловдивските поети като цяло, защото моят роден Пловдив е средище на общонационалната българска култура:
Не съществува минало!... А в нас избира брод необузданата материя и бреговете блъска. И трябва сила, за да мога да откъсна от толкоз минали живота единствения свой живот.
Издадена е тая първа негова книга в издателство "Христо Г. Данов" през 1979-та. Имам я и нея в библиотеката си сред първите книги на повечето пловдивски автори. Бих се радвал не името ми, а - както в случая с мълчаливия Данчо, написаното от мене да се помни. Фактът, че сте се сетили за кого става дума...
А колкото до "благопожеланията", благодаря, че ме уведомявате, malampay! Поне ако ме няма във форума оттук-нататък, ще е ясно защо.
П.П.: Репликата Ви към модератора на тоя форум не съм длъжен, мисля, да коментирам.
tisss
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|